Satunnaiset kuvat

Paras kalakumppani

Uusimmat

  • 17.9.2020 14:48126 YLE ja ihmisten peloitteluLue lisää »
  • 15.9.2020 13:35125 Mersusta loppuu bensa, vaadimme solidaarisuuttaLue lisää »
  • 14.9.2020 19:24124 Rakasta lähimmäistäsi - rautaputkellaLue lisää »

Blogin arkisto

231 Terrafame Kainuun kivijalka

Sunnuntai 20.10.2019 klo 13:23 - yrjöpoeka

Harva yritys on niin jatkuvan tarkkailun alla kuin Terrafame. Raporttia toiminnasta ja niiden vaikutuksista tulee ja menee, mutta ne eivät kelpaa medialle, eivätkä immeisille. Kaikkien näiden tahojen mukaan koko Suomi hukkuu saasteisiiin tämän kaivoksen takia. Jatkuvaa huutoa on ollut, että Oulu-järvi saastuu ja Oulun kaupungin asukkaat tukehtuvat saastaiseen veteen. Vuoksen vesistöstä puhumattakaan ja Itämerestä. Samaan aikaan suuri osa näistä valittajista on innolla puuhaamassa uutta sellutehdasta Oulu-järven rannalle. Väkisin nousee mieleeni kysymys, onko jokin teollisuuden muoto jotenkin ympäristö ystävällisempää?

Valittaja tahot pitävät itse luontoa kaatopaikkanaan, vaikka he eivät sitä itse tunnusta. Heile itselleen riittää kun he vakuuttavat itse hoitavansa roskat ja jätteet. Eli yksittäisellä ihmisellä on omavalvonta ja se riittää. Onko oma ilmoitus sitten todellisuutta? Katsot minne tahansa isompien taajamien läheisyydessä olevien syrjäteiden varsille, niin ne ovat kaatopaikkoja. Taajamat roskataan ja sama valitus jatkuu. Kukaan ei itse tee mitään oman ympäristön hyväksi. Kaikki pohjoisen retkeilyalueet hukkuvat paskaan. Kaikkialle kulkeutuu muovia ja ne eivät kulje sinne itsestään. Aina odotetaan jonkun ulkopuolisen tahon hoitavan heidän jättämänsä paskat.

Autojen ikkunat ovat yksi suuri jätteiden tuottaja. Olenkin miettinyt sitä, voisiko uudet autot valmistaa kiinteillä ikkunoilla. Tämä johtuu siitä, että autot ovat ilmastoituja. Ei enää tarvita avattavia ikkiunoita ilman vaihtoon. Pieru autossa ei ilmastoa ja luontoa pilaa, niinkuin muoviroskat luontoa ulos heitettynä. Pitäisikö jokaisen yksittäisen ihmisen täyttää ympäristöselvitys omista teoksistaan joka vuosi ja vähintään 2 kertaa. Samat tarkastajat kuin Terrafamella voisivat suorittaa näitä tarkastuksia. Naapurit ja ulkopuoliset toimivat kyllä ilmiantajina ja aivan ilmaiseksi. Heidän pontimenaan on tietysti auttaa luontoa, mutta heistä olisi mukavaa nähdä kuinka naapuria kurmuutetaan virkavallan tuella.

Tämän päivän valittajillla olisi syytä aivan ensimmäisenä siivota omat käyttäytymistapansa. Kaatopaikkoja ja erilaisia keräilypisteitä on aivan kaikkialla. Silti nämä yksittäiset ihmiset eivät osaa lukea, mihin laitetaan muovit ja lehdet. Metallia ja lasia he eivät mitenkään osaa erottaa. Kaikki se mikä kodeista tulee sohvista ja kodinkoneista lähtien työnnetään tienreunustoille ja roskisten viereen. Samaan hengenvetoon nämä valittajat itkevät teollisuuden ja yritysten tekemisistä. Teollisuus yrittää tehdä kaikkensa valittajien ja itkijöiden takia. Teollisuuden ja yritysten toimintaa valvotaan yhteiskunnan toimesta todella tarkoin.

Samaan aikaan tämä yritys, Terrafame, tuottaa hyvinvointia Kainuuseen työpaikkojen muodossa. Mitä olisi Kainuu tänään, jos ei Pekka Perä uskaltanut perustaa kaivosta nimeltä Talvivaara? Kainuu olisi jo nyt konkurssissa. Uutta satoja miljoonia maksavaa sairaalaa ei olisi rakennettu. Työikäistä väkeä olisi virrannut vielä enemmän etelään. Maansiirtoyritykset olisivat menneet manan majoille. Kajaanin ja muiden kuntien taloudet olisivat tänään vielä enemmän kuralla. Sote olisi kaatunut jo vuosia sitten. Kaikki palvelut olisivat vielä enemmän Kajaani keskeisiä. Laitoshoito erityisesti.

Tästä syystä arvostan Terrafamen erittäin korkealle! Kainuu selviää vain isojen yritysten avulla! Yritysten jotka tuovat työtä ja toimeentuloa viennin avulla. Nämä suuret yritykset pitävät Kainuun asuttuna.

Avainsanat: talvivaara, terrafame, ympäristöraportti, kainuunmaakunta, lapinroskaaminen

226 Paistaa se päivä risukasaankin

Torstai 25.10.2018 klo 16:35 - yrjöpoeka

Sosiaalinen media on tuottanut paljon hyvää kuten sen, että tieto liikkuu valoakin nopeammin ympäri maailmaa. Huonoa on puolestaan se, että huonokin tieto muuttuu samalla nopeudella joillekin todeksi. Lisäksi verkoissa vaanivat ns. trollit, joiden tehtävä on tuottaa väärää tietoa. He voivat kehua yhtä osapuolta ja tehdä kaikkensa, että lukijat uskovat heidän sanomansa. Sosiaalisessa verkossa ovat tänään eniten äänessä erilaiset tuomiopäivän profeetat. Ensimmäisenä he perustavat useita ryhmiä esimerkiksi facebookkiin. Näihin he jakavat jatkuvalla syötöllä erilaisia uhkakuvia. Yleensä nämä uhkakuvat liittyvät kaivoksiin ja ydinvoimaan. Ei sellaista risausta Suomessa ja maailmalla, etteiväkö he aloita trolli kampanjaa. Talvivaara/Terrafame Kainuussa on ollut yksi heidän lempilapsistaan.

Tänään on ollut musta tuomiopäivän profeetoille. Terrafame ilmoittaa tuotannon sujumisesta ja lisäksi kokonaan uudesta investointi hankkeesta. Tänään oli niin hyvien uutisten päivä, ettei sellaisia usein Kainuuseen satu. Kainuu oli aiemmin puusta leivän saava maakunta. Tänään olemme saamassa leivän maaperästä. Terrafame aloittaa akkutehtaan suunnittelun kaivosalueelle ja se työllistää tuotanto vaiheessa satoja henkilötyövuosia. Talvivaara oli yhdessä vaiheessa ongelmissa, mutta nyt se tuottaa hyvää Kainuun aluetaloudelle. Juuri tällaisia investointeja tarvitaan, joiden jalostettu tuote menee pääosin vientiin.

Tuomiopäivästä paasaavat ovat saaneet opetuslapsia jopa Kainuulaisista ihmisistä. He pelkäävät vain yhtä asiaa, sitä että kaivos kannattaa ja he eivät halua uskoa sellaiseen mahdollisuuteen. He perustavat uskonsa siihen, että tuomiopäivän profeetat vastustavat sitä. Kuuntelin juuri radion iltapäivä lähetystä ja kansalaisten haastatteluja kadullla. Enemmistö jokatapauksessa tukee hanketta ja kaikkea mikä työllistää Kainuussa. Ne tahot jotka ovat trollanneet kaivosta vastaan, eivät suostu uskomaan mihinkään hyvään. Sen kuuli haastatteluista. Heille koittavat nyt huonot ajat. Saavat surkutella itseään. Puolangalla ollaan reilusti pessimistejä ja tehdään siitä naurettavaa viihdettä. Olisiko tuomiopäivän pasuunien tulevaisuus parempi Puolangalla? Siellä he saisivat keskittyä pelkästään surkutteluun ja toisten itkettämiseen huonoilla tarinoillaan.

Olen saanut paljon kuraa niskaani tukiessani Talvivaara/Terrafamea. Usein kirjoitukseni ovat saaneet trollit punaiselle ja laittamaan nimettömät kirjoituksensa Suomi24 palstoille. Siellä he saavat omilta hengenheimolaisltaan tukea. Nyt heidän on siellä jatkettava toistensa tukemista. Muualla Kainuussa maakunnan ja kuntien johto hykertelee tyytyväisyydestä. Terrafame nousee, hopeakaivosta ollaan avaamassa. Nyt on akkutehdas työpöydällä. Junavaunuja ja raitiovaunuja rakennetaan useissa vuoroissa. It-ala potee jo työvoimapulaa. 2000-luvun alku on ollut sumea ja usko maakunnan toimijoilla kovilla. Nyt kaikki tehty työ kantaa hedelmää ja uskolle on tänään katetta. Nyt paistaa päivä Talvivaaraan ja Kainuuseen.

Ei muuten ole mikään ihme, että Puolangalla ollaan pessimistejä. Sipilä on asunut Puolangalla. Orpo on Puolankalaisten vävypoika.

On siinä yhdelle kunnalle kestämistä.

Avainsanat: trollikampanjat, kaivostenvastustajat, talvivaara, terrafame, akkutehdastalvivaaraan, puolanganpessimistit, sipilänasuinkunta, puolanganomavävy

050 Usko ahdistaa

Perjantai 23.2.2018 klo 20:26 - yrjöpoeka

Viimeiset kymmenen vuotta ovat yhdet ja samat ”hippiäiset” saapuneet Kainuuseen. Kuten muuttolinnut, he ovat saapuneet ihastelemaan Talvivaaran kaivoksen vesitilannetta ja sieltä kaivettavia mineraaleja. Nämä muuttolinnut vaeltavat kaikkialle missä yritetään hankkia elantoa, joko maaperästä tai metsistä. He ovat vihreitä. Heidän elämässään ei ole mitään muuta. Saapuessaan Kainuuseen he kokevat ihmeellistä voimaantumista.

Heitä ei ole monta, mutta heidän tehtävänsä on tuoda meille Kainuulaisille heidän sanomaansa. Sanoma on, että meidän ei pitäisi asua täällä ja yhtään ruohonkortta ei saisi katkaista. Heidän mielestään Kainuun museoiminen pelaistaisi vihreän utopian. Onneksi täällä Kainuussa asustaa selviytyjiä. Vihreiden älämölöstä huolimatta Kainuulaiset kuokkivat maata ja kaatavat metsiä tarpeisiinsa. Talvivaaran alueelta kaivetaan malmeja ja viimeisimpänä aineena alueelta yritetään uuttaa uraania. Selvitysten perusteella, jos uuttaminen onnistuu, Suomesta voisi tulla omavarainen uraanin osalta.

Tämä koetaan Kainuussa hyväksi asiaksi, koska maata kerran kuoritaan niin otetaan sieltä kaikki kerralla pois. Vihreitten mukaan sitä ei saa ottaa sieltä pois, koska se säteilee. Heidän mielestään sieltä voi ottaa muuta pois jos on pakko, mutta ei uraania. Uraani on vihreiden uskonnossa se suuri saatana, jota on vastustettava kaikin tavoin. Katsellessani Kainuun vihreiden yhteiskuvia en voi olla nauramatta. Jokaisella meistä on ennakkokuva vihreistä. Kainuun vihreät oikein alleviivaavat olemuksillaan oman vihreytensä. Epäsiisti pukeutuminen ja ulkomuoto sopii ilmeisesti heille, mutta Kainuulaiset ovat siirtyneet Ryysyrannan ajoista 2000-luvulle. Siihen kuuluu tärkeimpänä yleinen siisteys.

Yritin eilen osallistua Kainuun evl.seurakuntien Suomussalmen tiedoitustilaisuuteen. Tässä tilaisuudessa tuotiin alueen asukkaille tiedoksi, kuinka on aivan pakko liittyä yhteen. Liittymisellä saataisiin säästöjä, joista ei tilaisuudessa ollut mitään tietoa. Palvelut myös paraneisivat ja siitäkään ei ollut mitään faktaa esittää. Kainuun kuntien pakkoliitoksista puhuttiin aivan muutama vuosi sitten. Silloin sanottiin, että muutoin ei selvitä. Nyt ei puhuta mitään asiasta. Ei puhuta koska selvitään, kuten on selvitty tähänkin asti. Myös seurakunnat tulevat selviämään, koska ovat selvinneet huomattavasti vaikeamammatkin ajat.

Sain ensimmäisen puheenvuoron ja ehdin kertoa muutaman lauseen verran ajatuksiani, kunnes päänsärkykohtaus (migreeni) keskeytti kaiken. Olen joskus aiemminkin kokenut saman. Ajankohta on aina ollut keväällä. Päänsärkykohtaus on niin kivulias, että sitä ei voi sanoin kuvata. Eilen sivullinen tilasi paikalle ambulassin ja sen henkilöstö seurasi vajaan tunnin tilannetta. Onneksi siitä selvittiin. Enemmän minua harmitti se, etten voinut tilaisuudessa vaikuttaa omalta osaltani sitä, mihin suuntaan seurakuntaa on vietävä.

Olen viimevuosina puolustanut kirkkoa ja seurakuntaa aina kun on aloitettu kampanjointi kirkosta eromaisen puolesta. Nyt olen tienhaarassa. Seurakunta on tiivis yhteisö lähellä ihmistä. Kainuun kokoinen seurakunta ei ole minua varten. Kuten hyvin paljon ystäviäni, minäkin joudun vetämään tilanteesta omat johtopäätökseni. MIkä on tärkeintä? Kirkon seinät? Kirkon hallinto?

Vai pieni ihminen uskon ja epätoivon välissä.

Avainsanat: talvivaara, terrafame, uraaninuuttaminen, geneettinenominaisuus, kainuunseurakuntienyhteenliittämisenpakko, migreenikohtaus, hallintovaiihminen

237 Ollakko vai ei olla

Tiistai 12.12.2017 klo 17:54 - yrjöpoeka

Kirjoitin tässä päivityksessäni vihreitten kummallisesta toiminnasta. Kirjoittamani tapa sai taas tänään vahvistusta. Kukaan heidän some-aktiivinsa ei linkittänyt uutisia Talvivaaran merkityksestä Kainuun aluetalouden nousulle. Heille se on kirosana. Vain sellaiset uutiset kelpaavat, missä Talvivaara mainitaan kielteisssä merkityksessä. Kaivosten olemassaolo on heidän oppiensa vastaista. Ihmisten mahdollisuus hankkia toimeentulonsa ja hyvinvointinsa on heille toisarvoista.

Kainuun aluetalous on pysynyt pystyssä Talvivaaran ansiosta ja heti talouden piristyessä sen merkitys kasvoi välittömästi. Laman vuosina kaikki kaivoksen puolustajat kirottiin alimpaan helvettiin. Vihervasemmiston voimin käytettiin mediaa hyväkseen ja se oli myös helppoa. Nykyisessä mediassa on noussut uusi kokonaan vihreä toimittaja sukupolvi. He mielellään auttavat aatetovereitaan, vaikka muutoin kertovatkin edustavansa puolueetonta mediaa. Meno on täsmälleen samankaltaista kuin oli Kekkosen aikana. Mediat oli miehitetty ”oikeilla” toimittajilla.

Naapurimaakunnan puolella pohjoisessa on nykyisin vahvaa vihreää liikettä. Näiden vihreiden sanoma on ollut aatteensa mukaisesti, että energia on tuotettava uusiutuvilla tavoilla. Aurinkoa, tuulta ja bio-voimaa. Sitä mukaa kun jokin uusiutuva energia on alueella ajankohtainen, sitä aletaan välittömästi vastustaa vihreitten toimesta. Otetaan esimerkiksi ajankohtainen Maaningan tuulivoimapuisto. On maisemahaittaa, on liito-oravia ja kuolevia kotkia. Ovatkohan kuntalaiset iänkaiken näiden vekkuleiden vedätettävissä? Luulen heidän kulkevan perussuomalaisten jälkeä. Puheet ja teot ovat niin räikeässä ristiriidassa että äänestäjät menettävät uskonsa.

Fanaattinen oman asian ajaminen muista välittämättä on ollut aiemmin uskonnollisten liikkeiden tavaramerkki. Kristillisten edellinen puheenjohtaja edusti fanaattisuutta puhtaimmillaan. Islamisteilla ja vihreillä on aivan samankaltainen ajattelu. Puheet ovat yllättävän samankaltaisia. Puhutaan suoranaisesta maailmanlopusta jos ei tehdä heidän mielensä mukaisesti. Muutoin vääräuskoiset joutuvat kadotukseen.

Pohjoisen-Suomen asukkaat tarvitsevat tuloja, joita saadaan metsistä, maaperästä, tuulivoimasta ja jatkossa bio-taloudesta. Mitä enemmän me saamme energiaa muualta, sitä varmemmin meidän jälkeläisemme saavat kadotetut ja padotut joet takaisin luonnontilaan. Siitä kiittäisivät kaikki vesieliöt, kalat ja meidän jälkeen tulevat sukupolvet

Se mitä emme tarvitse, on kaikkea vastustava hurmosliike vihreitten kaavussa. Tämä liike pysyköön pääkaupunkilaisten riesana.

Avainsanat: kainuunaluetalousvahvassakasvussa, talvivaaraveturina, maaningantuulivoimapuisto, uskonnollisethurmosliikkeet

234 Talouskasvu ahdistaa

Sunnuntai 10.12.2017 klo 12:17 - yrjöpoeka

Suomen talous on alkanut liikkua kasvun suuntaan ja on nyt noin 3 prosentin tasolla. Kasvu on vientivetoista kuten kuuluukin ja sen mukana niillä aloilla alkavat kuulua myös palkankorotusvaatimukset. Tämä on tietysti asiallista kunhan vaatimukset alussa ovat kohtuullisia. Kukaan ei vielä tiedä, kuinka kauan tämä kasvu kestää. Julkisilla aloilla ovat vaatimukset palkankorotuksista kiihtyneet ja puheet suurempina kuin vientialoilla. Kysyä sopii onko julkisella puolella malttia odottaa nähdäksemme mihin suuntaan talous kehittyy.

Kaikki tietävät sen, että kasvun lähtiessä liikkeelle siitä pääsevät nauttimaan ensin vientialat. Julkinen puoli pääsee kasvuun mukaan vasta myöhemmin. Tätä on ay-aktiivien vaikea myöntää. Vielä vaikeampaa se on oppositiossa oleville vasemmistopuolueille ja vihreille. Persuilla ei ole mitään mieltä, no toki maahanmuuton vastustaminen ja rajojen sulkeminen kuuluvat heidän vakiolauseisiinsa. Välikysymyskeskustelua hieman seuranneena täytyy sanoa, että nyt sapettaa puolueita, jotka olivat edellisessä hallituksessa mukana. Nyt oppositio väittää tuloerojen kasvavan ja Suomen suistuvan banaanivaltioiden rupusakkiin.

Vihreillä menee vielä heikommin. He ovat helisemässä uuden puheenjohtajan avauksista. Jostakin kumman syystä, olisiko gallupharha sokaissut, heillä on pyrkimys kuoria kermat oppositiopuolueiden edestä. Siitä on kuitenkin hallitukselle hyötyä. Hajanainen oppositio ei ole vaaraksi niukalla enemmistöllä seilaavalle hallitukselle. Vihreiden suusta ei ole kuulunut mitään muuta kuin entisen puheenjohatjan aloittama kimitys. Ville Niinistön jatkuva kimitys koulutuksen leikkauksista on jäänyt tiukasti päälle. Uusia avauksia ei löydy.

Vielä vaikeampaa on vihreille ja vasemmistoliitolle nähdä, kuinka Kainuun talouskasvu kiihtyy ja sen veturina on heidän kiroamansa kaivos Talvivaara. Kainuussa on jo selkeästi pulaa osaavasta työvoimasta. Aiemmin sen puute on ollut pelialalla ja siellä se myös jatkuu. Kainuu tunnetaan siitä, että täältä väkeä on muuttanut lamavuosina kiihtyvällä tahdilla suuriin keskuksiin. Kainuuta on jatkuvasti morkattu vasemmiston ja vihreiden toimesta. Heidän kärkiaiheenaan on ollut Talvivaaran alasajo.

Minä olen sitä puolustanut ja nähnyt sen merkityksen koko Kainuun aluetaloudelle. Vihreiden aktiivit ovat jatkuvasti jakaneet sosiaaliseen mediaan uutisia Talvivaaran vaikeuksista. Toivottavasti nämä samat aktiivit jakavat päivityksissään vaikkapa tätä uutista. Laman vuosina Kainuussa on ollut tilaa tyhjän huutajille ja tuomiopäivän pasuunoille. Vasemmiston meppi ja puolueen presidenttiehdokas Merja Kyllönen on myös vaatinut kaivosta suljettavaksi.

Kainuun talouskasvu on nyt maakuntien suurinta ja odotan sen nyt jatkuvan. Tämän kasvun myötä uskon myös paluumuuton maakuntaan muuttuvan positiiviseen suuntaan. Hieman maakuntaa tuntevana näen kasvun olevan alussa suurinta Kajaanissa ja Sotkamossa. Olen myös optimisti oman kuntani Suomussalmen osalta. Hossan kansallispuisto toi matkailuun liikettä. Toivottavasti liikettä syntyisi myös kunnan elinkeinopuolella muutoinkin. Siinä olen hieman pessimisti. Toivoisin uusia tuulia elinkeinotoimeen ja sen myötä kokonaan uusia ihmisiä sitä johtamaan.

Onhan se kyllä katkeraa. Suomen talous on lähtenyt kasvuun. Myös Kainuun maakunta ja Talvivaara sen veturina. Tämä varmasti ahdistaa oppositiota.

Eduskuntavaalit lähestyvät. Oppositio kuutamolla.

Avainsanat: suomitalouskasvunveturina, oppositiojatuloerojenkasvu, toukoaaltohukassa, talvivaarankaivoskainuunkasvunveturina, kainuuntalouskasvaanopeimmiten

156 Nyt kumarretaan ja kehutaan toisiamme

Torstai 17.11.2016 klo 22:03 - yrjöpoeka

Muutamia vuosia sitten Kainuuseen ilmestyi aivan yllättäen suuri kaivos. Sen sai aikaan Pekka Perä, joka yhden euron hinnalla sai Sotkamon Talvivaaraan sijoittajilta suunnattomat summat rahaa. Tehdasmainen kaivos tuli. Kaikki kumartivat Pekka Perää. Jokainen joka yritti hieman varoitella, joutui huonoon huutoon. Tottahan sinne ilmestyivät riekkumaan myös kaikki maailmanparantajat. Takkutukkaiset ikuiset opiskelijat.

Sitten kävi hieman huonosti. Kaivosalueelle kertyi käytettyä vettä enemmän kuin sinne sopi. Sitä tulvi sinne ja tänne. Pahimmat tuhon ennustajat povasivat tulvaveden vyöryvän Kuopion kaduille. Vuoksen vesistö oli jo heidän mukaansa mennyttä. Kaivos on kituutellut ja juuri tänään siellä on kirkastuneita katseita. Prosessit toimivat ja kaivoksen vesitase on nyt kuosissaan. Maailmanparantajilla vain ei mene hyvin. Kukaan ei nyt kuuntele heidän profetioitaan.

Parin viime vuoden aikana Suomessa on alkanut selluteollisuuden buumi. Nyt niistä käytetään nimitystä bio-tuotetehdas. Ensimmäiset ovat jo pystyssä. Pohjoisen-Suomen osalta on Kemiin suunniteltu Kiinalaisten rahoilla yhtä suurta biosellu tehdasta. Tänään uutisoitiin näyttävästi Kemijärven vastaavasta hankkeesta. Tämäkin hanke on kiinalaisen yrityksen rahoittama hanke. Suurin omistaja tuossa yhtiössä on uutisten mukaan Kiinan valtio.

Kaikkialla julkisissa tiedoitusvälineissä hyristään tyytyväisyydestä. Hallituksen piiristä nousee kehuja, kuinka hyvähallitus saa aikaiseksi ilman vatulointeja. Sosiaalinen media tahkoaa uutisten jakoja ja ylistäviä kommentteja. Kaikkien mielestä nyt meille koittaa ruusuinen tulevaisuus. Minä olen uutisvirtaa tutkiessani silti hieman huolestunut.

Suomessa on siirretty kaikki oma kaivostoiminta ulkomaisten yhtiöiden tehtäväksi. Vain Terrafame Talvivaarassa yskii valtion rahoilla, mutta etsii ulkomaista omistajaa. Ulkomaisten yhtiöiden toiminta kaivoksissa ympäri maailmaa ei aina ansaitse kehuja. Raaka-aine viedään maasta ulos ja se ei sen jälkeen hyödytä meitä millään tavalla. Suljettujen kaivosten haitat kyllä jäävät meidän hoidettaviksi.

Kiinassa on pulaa puuperäisestä raaka-aineesta. Puhtaan sellun hinta on siellä todella kallista. Siksi Kiina pyrkii hallitsemaan raaka-aine varantoja perustamalla tehtaita ympäri maailmaa. Pohjois-Suomi on nyt heidän kohteenaan. Mikäli he saavat perustettua 2-3 sellua tuottavaa laitosta, he samalla automaattisesti hallitsevat raaka-aine varantoa. Joku on sanonut, että me omistamme ja nostamme tarvittaessa hintaa. Se toimintatapa ei tuota tulosta.

Metsänomistajat ja valtio joutuvat tehtaiden omistajien ruuvipuristimeen. Tehtaat toimivat ja luovat työpaikkoja, mikäli puun hinta on oikea. Sen hinnan määrittelevät tehtaiden omistajat. Mikäli muut yrittävät määritellä, kiinalaisten yhtiöiden ei tarvitse kuin sanoa, että tehdas lopettaa. Siinä vaiheessa valtio kumartaa todella syvään. Tehtaat halutaan pitää ja työpaikat.

Olen nyt hieman skeptinen, mutta voiko Pohjois-Suomi todella joutua pelkän halvan raaka-aineen tuottajaksi? Hakatut metsät ja saastuttavat kaivokset muistomerkkeinä.

Kaikki tehtaat yhdessä korissa. Ei hyvä.

Avainsanat: pekkaperä, talvivaara, terrafame, kemijärvenbiosellu, kiinalaisetsijoittajat

075 Sellua Oulujärveen

Maanantai 6.6.2016 klo 11:47 - yrjöpoeka

Useita vuosia on kohkattu luontoihmisten suulla siitä, kuinka Tavivaara/Terrafame tuhoaa Oulujärven. Ihmiset on saatu uskomaan tähän tarinaan ja vastustus kaivosyhtiötä vastaan on kasvanut tolkuttomiin mittasuhteisiin.

Raskaasta teollisuudesta kiinnostuneet polititikot eivät ole tästä masentuneet. Virkamiesten avustuksella on Kainuuseen suunnitellun sellutehtaan sijoituspaikaksi nyt sitten kaavailtu Paltamoa. Tehdas tulisi Oulujärven rantaan. Oulujärvi on entistä enemmän muodostunut lomarakentamisen alueeksi. Järvelle on lyhyet yhteydet myös Oulusta.

Olen varoitellut ympäristöasioiden muodostuvan selluhankkeen kaikkein vaikeimmaksi asiaksi. Erityisesti Talvivaara/Terrafamen takia. Tavallisten ranta-asukkaiden lisäksi myös aktiivinen viherväki on nyt hereillä. Hankkeen aikana itselle on tullut selväksi, että nimenomaan Paltamoa on lobattu sijoituspaikaksi. Kajaani ja Suomussalmi ovat olleet kuriositeettina mukana selvitystyössä.

Itse olen vahvasti puhunut tehtaan sijoituspaikkana Suomussalmea. Me olemme täällä keskellä suurimpia puuvarantoja. Järviämme säännöstellään rajusti. Järvet eivät enää enempää voi vaurioitua. Vain rautatie yhteys vaatisi kunnostamista. Juuri tämän syyn takia, jotkin tahot ovat hidastaneet puuterminaalin rakentamista Suomussalmelle. Mikäli se oli rakennettu silloin kun suunnitelmissa oli, rautatie olisi myös jo kunnostettu. Tämä asia avautuu nyt kokonaan toisella tavoin.

Kainuunliiton viime viikonlopun vierailulla kunnassamme, meitä viilattiin todella pahasti linssiin. Siellä vakuuteltiin, että kaikki oli vielä auki asian suhteen. Nyt on selvinnyt, että maakuntajohtajasta lähtien meille puhuttiin pelkkää potaskaa. Olisi ollut reilua kertoa asia meille suoraan. Nyt asia on muuttunut likaiseksi. Nämä johtavat virkamiehet ovat nyt menettäneet täysin luottamukseni.

Suhmuroidaanko taas kuten Talvivaaran aikoihin? Virkamiehet käyvät välillä töissä yksityisessä yhtiössä ja sitten taas jatketaan virantoimituksessa. Kainuun ELY menetti Talvivaaran aikana luottamukseni puolueettomaan virkamiestyöhön. Talvivaara opetti meille suomalaisen korruption.

Toisaalta, mihinkä sitä koira karvoistaan pääsisi. Raha saa hännät heilumaan.

Avainsanat: talvivaara, terrafame, kaicellfibers, suomalainenkorruptio

O43 Haasteita

Maanantai 27.4.2015 klo 22:05 - yrjöpoeka

Toivoin vielä aamulla, että jospa se tämä oma puoluepiiri rauhoittuisi. Mutta uskoin aivan väärin. Piirisihteerin ilmoitettua erostaan, kolahti sähköpostiini ensimmäinen kommentti aiheesta. Se oli ”verta pakkiin” huuto Kuhmon suurelta pieneltä mieheltä. Siltä jonka nimeä ei saa turhaan lausua, koska hän kertoo siitä äidilleen. Kirjoitus oli pitkä ja sen pääsanoma oli, että kaikkeen syyllinen on allekirjoittanut. Hänen mielestään kaikki muuttuu hyväksi erottamiseni jälkeen. On hyvä olla uskossaan vahva.

Surullisinta viestiketjun jatkossa oli se, että seuraavaksi sitä kommentoi uusi vasta valittu puheenjohtaja. Hän ei stopannut millään tavoin heti asiattomaksi lähtenyttä viestittelyä. Joten malli ei sitten muutu miksikään, tappelu vallasta jatkuu. Ja todella asiattomana.

Paikallislehti pyysi myös minun kommenttejani ja arvioitani piirin tilanteesta. Näiden ensikirjoitusten valossa olen aika skeptinen tulevaisuuden suhteen. Ei noilla asenteilla sopua rakenneta. Kerroin toimittajalle myös näihin minuun suunnattuihin erottamishuutoihin liittyen, että jos puolue katsoo siitä olevan apua, se tekee niinkuin hyväksi on. En minä ole korvaamaton. Mutta en myöskään näe sen rauhoittavan tilannetta mitenkään. Kostonhimoisille siitä on hetken helpotus, mutta sitten etsitään seuraava kurmottamisen kohde.

Toivottavasti puoluesihteeri saapuu pian ”kouluttamaan” piirin väkeä. Sitä totisesti nyt tarvitaan. Muutoin haasteet sovusta voidaan haudata syvälle Nuasjärveen. Sinne purkuputken alle.

Omat haasteet jatkuvat normaalisti luottamustehtäviä hoitamalla. Luottamustehtäviäni olen saanut hoitaa rauhassa. Sopu on säilynyt erinomaisena muiden puolueiden kanssa. Tuntuu toisinaan epätodelliselta, että omien joukossa on murjotetaan ja ollaan erottamassa milloin milläkin syyllä. Vallasta on kyse myös näissä kunnallisissa tehtävissä, mutta täällä on aikaa kuunnella kaikkia osapuolia. Ja mikä tarkeintä. Kokouksen jälkeen jatkaa ystävinä rupattelua.

Siinä sitä on uudelle puheenjohtajalle haastetta. Estää omien pureminen.

Avainsanat: itkupotkuraivari, talvivaaranpurkuputki

027 Vuosipäiviä

Torstai 12.3.2015 klo 12:37 - yrjöpoeka

Huomenna, perjantaina 13.3. 2015 pidetään tapahtuu erityisesti itäisessä suomessa paljon merkittäviä muistotapahtumia. Talvisodan päättyminen oli eräs merkittävä ajanjakso historiassamme. Talvisodan muisteloissa menee myös tuleva viikonvaihde. Suomussalmella on talvisota-hiihtotapahtuma, jossa oppaan johdolla kuljetaan hiihtäen Raatteen-tien taisteluiden maastoa.

Historian tapahtumat kiertyvät tänään oudosti yhteen. Raatteen-tiellä tuhoutui silloisen Neuvostoliiton 44.divisioona käytännössä olemattomiin. Divisioona koostui Ukarainalaisista sotilaista. Nyt Ukraina on ollut viimeisten kuukausien ajan maailman katseiden kohteena. Neuvostoliiton jälkeläinen Venäjä, on siellä sotimassa Ukrainalaisia vastaan. Tämä sota on saanut eurooppalaisen yhteisön varpailleen. Siksi talvisodan päättymisen merkkipäivään liittyy muistojen lisäksi, tulevaisuuden pelkoa.

Kaikkien uhkien ja pelkojen aikana olisi muistettava, että juuri nyt elämme maailman rauhallisimmalla rajalla. Samalla kun muistelemme aikoja entisiä, on huolehdittava itsenäisen Suomen puolustuksesta. Itsenäistä Suomea puolustaa parhaiten oma vahva armeija. Kuten kaikessa muussakin ihmisten toiminnassa, on sen lisäksi huolehdittava lisävakuutuksista mahdollisten onnettomuuksien varalta. Meille se vakuutuksen antaja on Pohjois-Atlantin puolustusliitto. Tuttavallinen lyhenne siitä on NATO.

Talvivaarasta on puhuttu ja kirjoitettu viimevuosien aikana todella paljon. Ensimmäisinä vuosina sen katsottiin olevan siunaus Kainuulle. Viimeisten kahden vuoden aikana sen on katsottu sitten olevan ruttoa ja koleraa vaarallisemmaksi. Sen on väitetty tuhoavan elämän kaikilta alapuolisista vesistöiltä. Jopa valtakunnan uutislähetyksissä ovat uutisten lukijat vakavalla naamalla kertoneet Kuopiolaisten pelkäävän tulvapatojen sortumista ja tulvan hyökymistä kaupungin porteille.

Julkisen hysterian aikana ei kukaan edes pysähdy toimituksissa oikeasti miettimään mitä oikeasti tapahtuu jonkun vesialtaan lauetessa? Kuopiossa ei kukaan huomaisi yhtään mitään. Purkuputken vesistä ei Oulussa saataisi mitään näyttöä. Siellä saataisiin käyttövedessä ainoastaan maatalouden jätöksiä, lietelantojen valuessa Oulu-jokeen jokivarren maatiloilta.

Tulevaisuudessa vietetään merkkipäivää 12.3.2015 muistolle. Silloin kiiri uutinen Kainuuseen, että Talvivaarasta on tehty ostotarjous! Kainuun elinvoimalle se on ehdottomasti hyvä uutinen. Talvivaaran työntekijöille ja heidän perheilleen, se on vielä parempi uutinen. Sota Talvivaarasta ja sen olemassa olosta on saamassa rauhansopimuksen. Toivottavasti se pitää! Tulevaisuuden maaliskuu on juhlia täynnä.Sotien päättymistä on hyvä juhlia ja ottaa niistä opikseen. Kaikkien osapuolien.

Mottomme olkoon: Talvivaara ja Talvisota, niistä opiksi ota.

Avainsanat: talvisodanmuistopäivä, raatteentie, talvivaaranmiehet

024 Neljän kopla

Maanantai 2.3.2015 klo 9:49 - yrjöpoeka

Kainuun Sanomat aloitti viime vaalien alla itselleen mieluisten ehdokkaiden mainostamisen. Lehti on aloittanut saman toiminnan jälleen. Nyt sitä on lanseerattu viisikon nimellä. Puolueettomana tiedoitusvälineenä lehti asettaa muut ehdokkaat takarivien taaveiksi. Siksi on paikallaan pohtia millaisia erikoismiehiä lehti ylösnostattaa.

Kysellessäni ihmisiltä sitä, mitä näitten neljän istuvien kansanedustajan työstä on jäänyt mieleen, seuraa aina hetken hiljaisuus. Ainoastaan yhden kohdalla muistetaan edes jotakin. Koppakuoriaisaloite ja naisten eläkeikään liittyvä aloite muistetaan hämärästi. Mutta niitä ei muisteta myönteisessä mielessä. Useimpien suusta kuuluu sellaisia sanoja, joita ei ole sopivaa minun toistella. Ärräpäitä ja muita erilaisia laatusanoja on niin paljon.

Muiden kolmen töistä ei kukaan muista yhtään mitään. Itselle on jäänyt eräs juttu aivan viimepäiviltä mieleen. Eräs heistä oli saanut lahjaksi dildon mieskaveriltaan. Näitä viisikon jäseniä on hehkutettu Kainuun pelastajina ja heidän yhteistyökykyään lehti on myös arvostaen nostanut korkealle. Siinä lehti on toisaalta oikeassa. Vaikka he ovat eri poliittisista ryhmistä, he aivan hyvin voisivat kuulua yhteen poliittiseen järjestöön. Mitä hyvää he ovat sitten yhdessä nostaneet esille?

Viimeisten neljän vuoden aikana Kainuun aluetta on koetellut Talvivaara niminen tsunami. Kaivoksella on ollut ongelmia, jotka ovat meille kaikille tuttuja. Kaivos on Kainuun elinvoimalle työpaikkoineen erittäin tärkeä. Viisikon neljä jäsentä ovat viimeaikoina yhtäpitävästi oleet samaa mieltä, että kaivos on suljettava. Kaivoksen vesiongelman ratkaisuun heillä on yhtäpitävästä ratkaisumalli, purkuputkea ei pidä rakentaa. Kaikista näistä neljän koplan julkituloista saa kuvan, ettei Kainuun elinvoima merkitse heille yhtään mitään.

Tärkeintä on nuoleskella julkisuutta. Media on alun massiivisen Pekka Perä fanittamisen jälkeen aloittanut Talvivaaraa mollaavan kirjoittelun ja kansanedustajat kyllä aistivat, kenen kättä pitää nuolla. Julkisuutta ovat saaneet erittäin runsaasti myös kaikki kaivostoimintaa vastustavat tahot. Tällä aallolla ratsastaen uskotaan nyt ratkaistavan Kainuulaisten tulevaisuus.

Olisin uskonut ja olettanut aikaisemmin, että kansanedustajat osaavat katsoa hurmoksen ohi. Valitettavasti se usko on kuopattu ja syvälle. Tehtyjä virheitä pitäisi pystyä rakentavasti korjaamaan, niitä ei korjata pysäyttämällä kaikki. Kainuu ei tarvitse syyllisiä. Mikäli niitä etsitään, sen voi aloittaa tästä neljän viisaan koplasta. Miten he ovat toimineet asioitten hyväksi muutoin, kuin tekemällä yhteisiä julkilausumia? Julkilausumia julkisuutta varten.

Kainuu tarvitsee nyt erityisesti työtä. Rapa voi siinä välillä roiskua, mutta se on hyväksyttävä. Näin se on aina ollut. Mikäli haluamme Kainuussa tulla edelleen omillamme toimeen, roiskeet on hyväksyttävä yhteisen edun nimissä. Se ei tarkoita, että luontoa ei kunnioitettaisi. Kainuu on aina elänyt luonnosta ja kunnioittaminen on meillä geeneissä. Elääksemme meidän on käytettävä osa luontoa ihmisten hyväksi.

Kainuu tarvitsee nyt uusia ihmisiä rakentamaan tulevaa. Ihmiset eivät synny tyhjästä. Kainuussa kuollaan omillamme pystyyn. Kuten ovat kuolleet nämä neljä.

Avainsanat: viisikonseikkailut, enidblyton, talvivaaratsunami

013 Vastuun väistelijät

Perjantai 30.1.2015 klo 11:17 - yrjöpoeka

Eilisen lehdistötiedotteen jälkeen on puhetta ja mielipiteitä piisannut. Tulvaa on ollut, kuten Talvivaarassa ylimääräistä vettä. Huomion arvoista asiassa on, ettei viimekesästä saakka piirinpuheenjohtajaksi pyrkinyt ole kommentoinut asiaa tiedoitusvälineille mitenkään. Sitä vastoin nimeltä mainitsemattomat, mutta erittäin asianosaiset ovat aihetta kommentoineet. Siispä minä vastaan heille hieman.

Edellinen piirin puheenjohtaja Toivo Kyllönen kommentoi esille nostamistani aiheista vain puheenjohtajan valintaa. Kyllönen on aivan oikeassa siinä, että joka vuosi voi kuka tahansa ilmoittautua piirin puheenjohtajakisaan. Sitä minä en kyllä kysynyt. Kyllönen jätti kommentoimatta sen, että valittua puheenjohtajaa pitäisi sitten tukea tehtävissään. Ei pyrkiä vaihtamaan puolenvuoden välein. Naisiin kohdistuvasta kaunastaan hän ei maininnut sanallakaan. Se kauna on kohdistunut naisten osaamiseen ja erilaiseen tapaan tehdä luottamustehtäviä.

Kansanedustaja Kettunen sitten osoitti miksi hän on kansanedustaja. Hän väisti koko kysymyksen kertomalla, että kyllä niitä naisia on tehtävissä. Kyllä niitä oikeasti onkin. Mutta vain sellaisia, jotka kyselemättä hyväksyvät hänen sanomisensa. Kaikki muut on sitten mahtimiesten käskystä siivottu pois. Edustaja Kettunen aloitti myös hyökkäyksen ja kertoi minun siirtyneen provokaattoriksi! Mikä erinomainen stalinistinen vertuskuva ja kuvaa hyvin, miltä aikakaudelta ajatusmaailma on peräisin. Ja hänen ajatuksensa naisista.

Kettusen mielestä olen katkera, kun minua ei nimetty kansanedustajaehdokkaaksi Kainuusta. Tämä aihe ei millään tavalla ollut esillä antamassamme tiedotteessa. Kannattaa siis lukea se tarkemmin.

Ehdokkuus ei ole jäsenvaalin jälkeen ollut minun käsissäni mitenkään. Minä en ole asioihin päässyt vaikuttamaan, vaikka julkisuutta on aiheesta tullut loppuvuodesta. Minun nimeni esille nostaminen on Kainuun- ja Pohjois-Pohjanmaanpiirin yhteinen ajatus. Siihen keskusteluun olen osallinen siltä osin, että lupauduin lähtemään hankkeeseen mukaan. Kettusen , Aavakareen ja Korhosen etujen mukaista oli estää mahdollinen ehdokkuuteni. Huolimatta keskinäisistä kaunoista pommikoneen lentäjä sai lentäjäksi osaamattoman Ari Korhosen taakseen ja ehdokkuuteni torpattiin. Ketään pelaajista eivät kiinnostaneet ne syyt, miksi Pohjois-Pohjanmaa halusi minut ehdokkaaksi.

Minulla on aiheesta vielä hyvin paljon muutakin kerrottavaa. Kerron sen aikanaan Pohjanmaan kautta. Sen aika voi tulla hyvin pian.

Nyt on sitten sen aika. (Lisätty 31.1.2015)

Liityin aikoinaan itse perussuomalaisiin, koska puolueella oli iloinen tekemisen meininki. Silloin puolue oli esillä iloisesti ja hymyillen kansanparissa. Juuri siksi sanomamme meni hyvin perille. Muitten puolueitten toimesta hoidettiin meidänkin media mainonta. Meidän ei tarvinnut siitä maksaa. Iloisuus ja avoimuus oli leimallista neljänvuoden takaiselle kansanliikkeelle. Neljässä vuodessa on melkein tuhottu tämä kansanliike Kainuussa.

Mitä pitäisi tehdä? Kainuun perussuomalaisissa valtaosa on aatteellista väkeä. Halukasta tekemään työtä iloisessa joukossa. Kenttäväki ei kaipaa näitä klikkejä, jotka puheenjohtajavaalin jälkeen aloittavat heti uuden puheenjohtajavaalin työstämisen. Puoluehallituksen on viimeistään vaalien jälkeen katsottava, onko piskuisella piirillä mahdollisuuksia enää jatkossa toimia? Minun mielestäni koko vaalipiiri on yhdistettävä. Piirin johtamiseen tarvitaan paljon ammattimaisempaa otetta. Olen ilolla seurannut Pohjois-Pohjanmaanpiirin yhtenäistä otetta vaalityöhön.

Minulta on kysytty mitä yhdistyksemme aikoo nyt tehdä? Jatkamme työtämme kuntien valtuustoissa kuten tähänkin asti. Kaksi vuotta kunnallisvaalikaudesta on jäljellä Meillä on vastuu siitä. Otamme yhteyttä sellaisiin Oulun-vaalipiirin perussuomalaisiin ehdokkaisiin, joita haluamme tukea. Kutsumme heitä kylään. Jututamme ihmisiä ja kenties, aloitamme rillaamisen!

Työ ihmisten parissa jatkuu.

Avainsanat: vettätalvivaarassa, provokaattorikettunen, pommikoneenohjaaja, nytrillataan

006 Kainuulaista elinvoimaa rakennetaan

Lauantai 10.1.2015 klo 19:32 - yrjöpoeka

Talvivaarasta on puhuttu paljon. Olen itsekin aihetta useasti käsitellyt viimeisten vuosien aikana. Itse näen Talvivaaran erittäin tärkeänä Kainuun tulevaisuuden kivijalkana. Alkuvaiheessa olin itse kriittinen kaivokselle ja sen hurmoshenkisesti mainostetulle bioliotukselle. Maakuntalehti masinoi sinne hurmoshenkisiä tutstumisreissuja. Jokainen kynnelle kykenevä patsasteli suurten kaivureiden vieressä. Pekka Perä oli suosituin kainuulainen ja naama loisti maakuntalehden kannessa jatkuvasti.

Sitten kuuluisuus lopahti ja alkoi niin sanottu arki. Oma tietämys lisääntyi kainuun taloudellisten ongelmien kasvaessa. Kaivosteollisuus on ja tulee jatkossakin olemaan yksi Kainuun pelastajista. Kainuun ja koko pohjois-suomen maaperässä on runsaasti rikkauksia taloudelliselle kasvulle. Viimeisten vuosien aikana on lisääntynyt maailmanlopun ennustajien määrä. Talvivaaran on sanottu tuhoavan kaikki vesistöt etelään ja länteen. Nyt puhutaan kaivoksella vellovista vesimassoista ja minne kaivoksen puhdistetut vedet saadaan johtaa.

Kaivos on suunnitellut purkuputken rakentamista ja puhdistettujen vesien johtamista sitä kautta ulos kaivosalueelta. Maailmanlopun pelottelijat ovat saaneet viestinsä mediassa lävitse. Kansa uskoo oikeasti, että Oulujärvi saastuu ja Oululaiset saavat juoda kaivoksen paskavesiä jatkossa. Yhtenä iltana iltauutisten lukija vakavalla naamalla kertoi, että jos Talvivaaran patoallas murtuisi, myrkkyvedet tulvisivat Kuopion kaduille. Jokainen kartaa katsova voi nähdä, että matkaa on paljon. Altaan pitäisi sisältää vettä moninkertainen määrä nykyiseen verrattuna, jotta jotakin lirahtaisi Kuopion korkeudelle asti. Hullutkin selitykset menevät läpi ja kukaan ei edes pohdi uutisten todenmukaisuutta.

Onko Oulujärven länsipuolen ja jokivarren suurilla maatiloilla mitään vaikutusta Oulujoen juomakelpoisuuteen? Voisi kysyä vienosti, että minnekä yhdyskuntajätteiden puhdistusvedet johdetaan esimerkiksi Kajaanissa? Entäpä Oulussa? Onko näille puhdistetuille vesille jokin salaperäinen suljettu allas, jossa niistä ei ole haittaa?  Ei ole! Ne johdetaan jokiin, järviin ja lopulta mereen. Jos joku väittää yhdyskuntavesien olevan haitattomimpia kuin kaivoksen tulvavesien, hän on silloin maailmanlopun ennustaja. Vihersokea maailmanparantaja.

Kajaanin ja Sotkamon päättäjät ovat saaneet lopullisen vihertartunnan. Vastustamalla Talvivaaraa ja sen puhdistettujen vesien ulosjohtamista kaivokselta, Kajaani ja Sotkamo vastustavat Kainuun elivoiman kasvua. Ilman kasvua, voimme lopettaa yhteiskunnan palveluja ja osoittaa kainuulaiselle työvoimalle suuntaa jonnekin kauas pois. Poissa silmistä, poissa mielistä.

Näin rakennetaan kainuulaista elinvoimaa.

Avainsanat: talvivaaranpurkuputki, vihersokeamaailmanparantaja, kainuunelinvoima

070 Talvivaaraa pukkaa

Tiistai 25.11.2014 klo 19:04

Tänään sai päivänvalon Marko Eerolan teos Kirottu kaivos. Kirja on hankittava huomisen aikana luettavaksi. Olen kosketellut Talvivaaran kaivosta viimeksi blogissani 055/16.11.2013.

Kirjailija on tullut tutkimuksissaan samaan tulokseen kuin minäkin pelkällä maalaisjärjellä. Kirjailija pitää julkisuudessa olleita tietoja ympäristökatasrofista ja -rikoksesta tuulesta temmattuina. Kaivoksen läheisyydessä on tapahtunut ympäristövaurioita ja ne ovat suppealla alueella. Samaa olen sanonut itsekin. Valitettavasti vihreäterrori on saanut suurimman osan toimittajista uskomaan sellaiseen jota ei ole olemassa. Tästä on tullut melkein uskonto ja sitä on toistettu. Jokakylällä on alettu esson ja shellin ja teboilin baareissa meuhkaamaan maailmanlopusta.

Pitkin syksyä samat kasvot ovat ilmestyneet uutisiin kertaamaan ympäristötuhon ja kuvaa on näytetty jostakin purkuputken suusta. Vaahtoavia kuvia. Sosiaalisessa mediassa leviää samojen vihreiden trollien ansiosta mielikuvia siitä, kuinka Kuopiossa asti tulvii saasteet kaduille. Samoin kerrotaan Oululaisten saavan Talvivaaran paskat juomaveteensä. Tätä soopaa on levitetty ansiokkaasti ja nuori polvi uskoo sen aivan täytenä totena. Mummoista puhumattakaan. Kaikenlisäksi olen huomannut joidenkin Kainuulaisten kansanedustajien menneen samaan retkuun. Ja ovat menneet täysillä.

Toivottavasti kirjan sanomasta kerrotaan jatkossa enemmän ja toimittajat alkavat pohtia mistä sokea usko rakentuu? Ensimmäiseksi tietysti asetetaan kirjoittaja epäilyttävään valoon. Se on jo osin alkanut, juuri toimittajien toimesta. Odotan vihreiden vastaiskua, heillä uskotaan olevan oikean tiedon. Heillä on runsaasti ikuisia opiskelijoita, joiden kosketus todelliseen elämään periferiassa on hämärtynyt. Heille on tärkeää, että kaikki luonto säilyisi koskemattomana. Sähkö tulisi töpselistä ja liha kaupan tiskistä.

Jos eilinen oli ruuhkainen ja viestejä täynnä, niin sama on jatkunut. Kävin Kajaanissa päivällä ja tutut tarttuivat hanakasti kiinni hihaan. Jokaisella on ollut tänään yksi kysymys: ”mitä me voidaan tehdä?” Tuohon kysymykseen en osaa vastata muuta kuin, että näillä eväillä on pärjättävä. Samoin ihmisiä askarruttaa julkisuudessa olleet uutiset erottamisista ja puolueesta eroamisista. Tavallinen kadunkulkija, joka ei ole jatkuvasti kosketuksissa puolueorganisaatioon, on todella ihmeissään.

Voisin esittää puoluetoimistoon vienon toiveen. Tehkää näistä jutuista sellaisia uutisia, jotka todella tavoittavat tavallisen rivijäsenen ja muut puolueen kannattajat. Nyt tieto on sirpaleista ja usein niitä kerrotaan väritettyjen lasien takaa. Huhuilta on katkaistava nopeasti siivet. Sosiaalisessa mediassa leviää tietoja joukkoirtisanoutumisista ja ne askarruttavat myös minua.

Olin tekemässä jytkyä ennen edellisiä eduskuntavaaleja. Nyt minua surettaa todella tämä meno. Puolueen etua ei enää ehditä miettiä ja jos jotkut yrittävät sitä tehdä, heidät jyrätään. Omaa etua tavoittelevat puhuvat kuinka tärkeää on osata säännöt. Samoin käsitettä demokratia käytetään kun helppoheikit. Osta tästä demokratia, saat toisen demokratian puoleen hintaan!

On olemassa oikeita helppoheikkejä, jotka tekevät kauppaa toreilla. He tekevät oikeita töitä. Heitä olen oppinut arvostamaan. Heiltä minä saan oikeita työrukkasia.

Avainsanat: markoeerola, kirottukaivos, talvivaara, vihreättrollit, puolueenhelppoheikit

062 Huutamalla elinvoimaa

Torstai 6.11.2014 klo 18:45 - yrjöpoeka

Tänään on uutisvirtaa hallinnut Talvivaara. Huutaminen ja ilakointi alkoi välittömästi sosiaalisessa mediassa ja samoin sitä alettiin huutaa myös perinteiseen mediaan. Jostakin syystä suurin huomio ja äänenpaino annetaan niille, jotka kaivosta ovat eniten vastustaneet. Pitkätukkaisia ja hapsupartaisia ilmestyksiä siteerataan ja heitä haastatellaan kuin voittajia. Miltä nyt tuntuu, kuten urheilutoimittajat pruukaavat kysyä.

Kaivoksen vastusjat uskovat maailman pelastuvan kaivoksen sulkemisella. Vastustajien mielestä huutamalla saadaan elinvoima lisääntymään. Kaikki kaivostoimintaan liittyvät hankkeet yritetään estää. Valittamalla kaikesta halvaannutetaan kaikenlainen yritteliäisyys teollisten työpaikkojen lisäämiseen. Jos ei muuta syytä löydetä, on vastustajilla aina takataskussaan jokunen liito-orava ja uutuutena ”haukkuva” viitasammakko. Näillä toimilla tämä vihreitten maailmanparannusjärjestö on takkutukkineen tekemässä Kainuusta susien suojelureservaatin. Se on muutamassa vuodessa jo toteutunut hyvin pitkälle.

Onneksi Kainuussa on myös olemassa vastuullisia tahoja, joiden mielestä Talvivaaran pelastaminen on välttämätöntä. Valtion mukaantulo oli tässä vaiheessa oikea ratkaisu. Nyt olisi toivottavaa, että löytyisi sellainen yhteistyötaho, joka ottaisi hoitaakseen kaivostoiminnan. Kainuu tarvitsee jokaisen teollisen työpaikan. Ilman niitä voimme unohtaa Kainuun elinvoiman.

Juuri nyt tarvittaisiin niitä vastuullisia Kainuun elinvoiman puolestapuhujia myös poliittisella rintamalla. Etulinjassa ovat istuvat Kainuulaiset kansanedustajat. Valitettavasti he pysyttelevät hiljaa ja osa heistä vastustaa kaivosta. Samalla he vastustavat sen työpaikkoja, sekä sen vaikutuksia Kainuun aluetaloudelle. Omat tuntemukset ovat heille tärkeämpiä, kuin Kainuun selviytyminen.

Minulle , joka alkuun olin hyvin kriittinen Talvivaaran vaikutuksista ympäristölle, kaivos on muuttunut suorastaan elinehdoksi. Me tulemme tarvitsemaan kaikki mahdolliset teolliset työpaikat joita kaivostoiminta voi maakuntaan ja lähialueille synnyttää. Metsien lisäksi juuri tämä kaivostoiminta kuuluu meidän runsaisiin luonnonvaroihin. Meillä jää maakuntaamme teollisten työpaikkojen lisäksi mittaamaton määrä luontoa ja hiljaisuutta. Luonto ja hiljaisuus tuovat mukanaan osalle väestöä työtä ja toimeentuloa.

Teolliset työpaikat tulevat jatkossakin olemaan maakunnan selviytymisen kannalta elintärkeitä.

Avainsanat: talvivaarankonkurssi, kainuunelinvoima, haukkuvaviitasammakko

024 Talvivaaraa ja työntekijöitä on puolustettava

Perjantai 3.5.2013 klo 14:01 - yrjöpoeka

Kainuuta on ravistellut ilmiö nimeltä Talvivaara. Sen toimintaa ylistivät jokainen poliitikko alkuvaiheissa. Nyt näyttää siltä, että viherbuumin aallon mukana lähtevät mukaan myös sen aikaisemmat puolustajat. Nyt huudetaan kuorossa kuinka kaikki pelastuu, jos ja kun Talvivaara suljetaan. Ongelmat eivät valitettavasti katoa kaivoksen sulkemisella. Kaivoksen sulkemisen kannattajat eivät pysty, eivätkä tule, korjaamaan sulkemisesta aiheutettua haittaa. Kaivos on ja pysyy Kainuussa, samoin ongelmat.

Puutuin Vappu-puheessani Suomussalmen torilla Talvivaaran tilaan. Kaikista ongelmista huolimatta kaivannaiset ja Talvivaara ovat Kainuun elinvoimalle äärimmäisen tärkeitä. Kaikki kaivoksen tapahtumat ovat ihmisen aiheuttamia ja ihmisten on annettava työskennellä sen aiheuttamien ongelmien poistamiseksi. Talvivaara ja sen tuomat työpaikat ovat elintärkeitä koko Kainuulle.

Mielestäni perussuomalaisten pitää ottaa kantaa kaivoksen ja työpaikkojen puolesta piirin jatkokokouksen yhteydessä kesäkuun alussa. Perussuomalaisten ei pidä lähteä mukaan maailmanlopun ennustajien kelkkaan. Kainuun toiseksi suurimpana puolueena ja suurimpana työväenpuolueena meidän on puolustettava jokaista työpaikkaa. Perussuomalaisten on oltava mukana puolustamassa niitä hankkeita, joilla turvataan Kainuun elinvoima. Kainuu tarvitsee jokaisen työpaikan tulevina vuosina. Selvitäkseen jatkuvasti kasvavista talouden ongelmista, tarvitaan uusia yrityksiä. Kaivannaisalan yritykset tuovat mukanaan kokonaan uudenlaisia työpaikkoja. Samoin niiden mukana syntyy uusia niitä tukevia yrityksiä.

Kainuu on historiansa aikana selvinnyt useista vaikeista ajoista. Kainuu selviää myös tästä. Kajaani ja Kainuu on vasta selvinnyt UPM:n sulkemisesta. Yksituumaisuuden ansiosta kriisistä on noustu ja entistä ehompina. Kriisin jälkeen Kainuu on saanut kokonaan uudenlaisia yrityksiä satoine työpaikkoineen. Selviämiseen tarvitaan nyt vastuullisia poliittisia voimia ja yksituumaisuutta.

Perussuomalaisten on oltava yksi vastuullinen poliittinen voima. Perussuomalaisten on annettava täysi tuki Talvivaaralle ja sen työntekijöille. Nyt on työn ja vastuun aika.

Avainsanat: talvivaara, kainuunelinvoima, maailmanlopunennustajat, vastuullistapolitiikkaa,

019 Itsemurha

Maanantai 15.4.2013 klo 10:25 - yrjöpoeka

Haluanko minä tappaa itseni? Haluanko, että kaikki muutkin tekisivät saman?

Kainuussa on pula työstä ja työpaikoista. Jokaisesta syntyvästä työpaikasta halutaan pitää kynsin hampain kiinni. Uhraamme voimavaroja työpaikkojen perustamiseen. Yritämme vakuuttaa kaikki uudet- ja vanhatyrittäjät, että Kainuuseen kannattaa tulla. Kainuusta kuljetaan kaikenmaailman turuilla ja messuilla kertomassa, kuinka ihana paikka Kainuu on. Meillä on toimiva infra ja uuden oppimiseen halukas ja motivoitunut työväestö. Hyvin toimivat kulkuyhteydet ja toimiva tietoliikenne on kivijalkana yrittäjälle. Toimivat tukiverkostot auttavat yrittäjää kivikkoisella alkutaipaleella. Ympäröivä yhteisö tukee kaikkia uusia yrittäjiä ja toivottaa heidät tervetulleiksi. Kainuu on oikea onnela.

Erityisen arvokkaita ovat yritykset, jotka tuovat ulkopuolista rahaa autolasteittain ja tarjoavat useille sadoille työpaikan. Näitten työpaikkojen ansiosta aluetalous saa kaipaamaansa piristystä. Tällaisen työpaikan myötä Kainuu saa piristystä myös alhaiseen syntyvyyteen. Kainuu voi ja elää vain sillä, että tänne saadaan uusia tuottavia työpaikkoja. Tuottavien työpaikkojen ansiosta palvelualan työpaikat pysyvät kannattavina.

UPM:n lakkauttamisen jälkeen maakunta ei lannistunut, vaan panoksia lisättiin ja sillä on ollut Kainuun elinvoiman kannalta myönteiset tulokset. UPM:n tehdasalueella työskentelee jo samanverran työntekijöitä, kuin oli lakkauttamista ennen. Vaikka työpaikat ja yritykset toimivat Kajaanissa, niillä on voimakas merkitys koko Kainuulle. Maakunnan muut kuntakeskukset eivät helposti saa isoja yrityksiä alueilleen. Oleellista on, että uusia työpaikkoja syntyy edes maakunnan keskukseen.

Olen aikaisemminkin kirjoittanut yhdestä isosta yrityksestä ja kritisoinut sen ympäristövaikutuksia. Tämä yritys on Talvivaara. Kritiikistäni huolimatta en ole esittänyt ja en esitä sen sulkemista. Talvivaara on yritys, joka on tuonut Kainuuseen miljardiluokan satsauksen ja satoja työpaikkoja. Talvivaaran perustamisen aikoihin kaikki politiikot kilvan suitsuttivat yritystä ja vähättelivät sen ympäristövaikutuksia. Nyt ääni on muuttunut ja jokainen merkittävä kellokas haluaa sanoa, että nyt riittää. Ymmärrän erittäin hyvin, että vihreäpuolue elää ja hengittää Kainuussa vain sillä, että se vaatii Talvivaaraa suljettavaksi. 15.2.2010 heidän edustajansa maakuntavaltuustossa eivät halunneet tukea tekemäämme aloitetta. Silloin he kovimmalla äänellä tukivat Talvivaaraa.

Sitä en ymmärrä, että niinsanotuista työväenpuolueista kuuluu sama sulkemista kosiskeleva ääni. Myös perussuomalaisten leirissä on selkeästi ristivetoa ja halua kosiskella sulkemista vaativia. Kainuun elivoima tarvitsee Talvivaaraa sen ongelmista huolimatta. Kainuulaisilla ei ole varaa sulkea kaivosta. Meidän on otettava opiksi siitä ja huomioitava ympäristöasiat huomattavasti paremmin silloin kun uusia kaivoksia mahdollisesti perustetaan.

En halua tehdä itsemurhaa. En halua Kainuun tekevän itsemurhaa.

Avainsanat: itsemurha, kainuunelinvoima, talvivaara, äänestäjienkosiskelu

056 Isänpäivän jälkeisiä mietteitä

Tiistai 15.11.2011 klo 10:18 - yrjöpoeka

Tänä vuonna sain kokea oikein erinomaisen hyvän isänpäivän! Sain olla mukana Facebookin eräässä isyyteen liittyvässä keskusteluryhmässä, oikein mukava tapahtuma. Isänpäivään kuului aikainen herätys ja koiran kanssa tehty aamulenkki. Lenkillä virittyi oikeaan tunnelmaan hiljaisuudessa ja aamukahvilla ollessani koin, että isänä on ja on ollut hyvä olla. Isänpäivään liittyi myös isovanhemmuus ja olotila ukkina. Tähän saakka olen saanut onnen olla yhden tirhakan tyttölapsen ukki. Nyt olen saanut viestejä maailmalta, että ensivuonna tilanne muuttuu. Optio on kahteen uuteen ukin rooliin ja se on erinomainen parannus. Mihin tästä ehtineekään vuosien varrella?

Presidentti peli ja vaalikuume ovat nousemassa. Ehdokkaiden vaalikiertueet ulottuvat jo tänne syrjäisimmillekin seuduille. Ääniä on vähän jaossa, ilmeisesti kaikki ovat vielä galluppien jälkeenkin tarpeen. Kiertueiden annit ovat vielä olleet aika köykäisiä. Luvataan sitä ja tätä, vaikkeivät ne kuuluisi edes presidentin tehtäviin. Merkillepantavaa on muutos vaalibudjeteissa. Nyt puhutaan jokaisen ehdokkaan kohdalla alle miljoonan euron potista. Ensimmäisessä vaalitentissä televisiossa toimittaja epäili Timo Soinin pyrkimystä, koska hänen budjettinsa on ”vain” 350 000 euroa. Kuten Soini totesi, pelkällä rahalla vaaleja ei käydä. Ihmiset ovat tärkeitä vaalityössä edelleen ja sen arvostusta on syytä korostaa.

Talvivaaran uraani/nikkelikaivos puhuttaa Kainuulaisia. Kaivoskuumeen kyllästämässä Suomessa Talvivaaran ympäristöongelmien räjähtäminen julkisuuteen on positiivinen asia. Kaivosta perustettaessa julkisuuteen luotiin kuva erehtymättömästä teknologiasta. Uusi bio-liuottaminen oli näiden kertomusten mukaan käänteentekevä. Paikallinen media meni tähän mukaan ja kertoi bakteerien tuomasta saasteettomuudesta. Usko ja autuus olivat kuultavissa kaikkien poliittisten johtajien puheissa. Paikalliset epäilijät vaiennettiin tehokkaasti kaivoksen tuomien työpaikkojen ihmeitä tekevällä autuudella.

Kaivoksen ensimmäiset vuodet ovat nyt takana. Laajentuminen vielä kolme kertaa isommaksi on saanut kiivaimmatkin kaivoksen puolustajat avaamaan hieman silmiään. Vuoden jokaisena päivinä kaivokselle vyöryvä myrkkyrekkojen ralli on tuonut ensimmäiset oireet ympäristön saastumisesta. Nyt on viimeinen aika pohtia ympäristöviranomaisten ja kaivoksen omistajien vastuista. Ensimmäinen suolattu järvi toi esille sen, ettei kukaan ollut pohtinut erilaisten myrkkyjen yhteisvaikutuksia mitenkään. Tai sitten siitä ei välitetty.

Suomessa on menossa todellinen kaivoskuume ja Talvivaara on todella hyvä herättäjä. Ympäristöviranomaisten on herättävä ja valvottava, ettei kaikki tapahdu ympäristön ja paikallisten ihmisten kustannuksella. Nykyaikainen kaivostoiminta voi loppua yhtä nopeasti kuin on alkanutkin. Markkinat määrittävät kaivoksen kannattavuuden. Kaivoksen loppuessa jäljet jäävät ja ongelmat. Maailmalla on nähtävissä lopetettujen kaivosten mukanaan tuomia ongelmia. Pörssiyhtiöiden vastuu loppuu välittömästi.

Jokatapauksessa Kainuun tulevaisuuteen kuuluu ehdottomasti kaivannaisteollisuus! Kainuun kivijalka on ollut viimevuosisadalla metsä. Aluksi metsistä otettiin terva ja sen käytön loputtua alkoi metsien hyödyntäminen teollisuuden tarpeisiin. Ne on nyt käsitelty, niihin liittyvä teollisuus ja työpaikat ovat menneet. Pelkkä palvelualoihin liittyvä työpaikkojen lisäys ei tuo Kainuulle elinvoimaa. Kaivosteollisuuden kasvaessa on huolehdittava luonnon ja siihen oleellisesti liittyvän matkailun eduista. Luonto ja matkailu ovat Kainuun tulevaisuutta yhdessä kaivannaisteollisuuden kanssa. Edut eivät välttämättä ole ristiriidassa.

Vastuu luonnosta ja Kainuun tulevaisuudesta on yhteinen.

 

Avainsanat: isänpäivä, Mistätiedänisäntarvitsevan apua?kuinkavoinauttaa, presidenttipelialkaa, talvivaara, bioliuotus, kemikaalienyhteisvaikutus, kaivoskuume, ympäristöviranomaistenvastuu, yhteisvastuu

085 Uraani halkeaa

Torstai 17.6.2010 klo 21:27 - yrjöpoeka

Eilisen päivän ensi antia oli vierailu Talvivaaran uraanikaivoksella. Nikkeliä siellä virallisesti kaivetaan ja uraani aines on kuuleman mukaan täysin vaaratonta. Ympäristöjohtaja kertoi vaarattomista alkuaineista, jotka joutavat maaperästä pois. Sote-lautakunta halusi käydä itse paikalla, jotta on jonkinlainen kuva siitä mistä puhutaan. Kaivos alue on valtava ja kasvaa koko ajan. Kaivos on ja pysyy, niin kauan kuin Lontoon pörssi sallii. Suomalaisilla ei asiassa ole enää sana valtaa, luvat vain myönnetään ja sillä siisti.

Lautakunta koetti saada ympäristövastaavilta tietoa mahdollisista haitoista. Mitään haittoja ei kuulemma ole. Paikalle mennessämme ihastelimme jatkuvaa katujen pesua pääportin ympäristössä. Pesu jatkui koko vierailun ajan ja lähtiessämme ajoi suurempi tankkiauto paikalle ja alkoi harjata juuri pestyä ja harjattua aluetta. Kyllä siellä ympäristö asioista pidetään todella hyvää huolta, tuo pesu ja harjaus oli siitä hyvä todiste. Ovat tarkkoja poikia ja eivätkä he halua, että vierailijoiden autojen renkaissa viedään mitään ulos. Uraani on sen verran harvinaista herkkua, että sitä ei anneta siviilien käyttöön. Muut haitta aineet haudataan liete altaiden pohjalle muhimaan.

Lautakunnan kokous oli vierailun jälkeen ja päivä oli illassa, ennekuin ehdin kotiin. Vihoitteleva selkäni ei oikein tykännyt koko päivän kestäneestä istumisesta. Onneksi sain tänään viettää päivän kotosalla ja puuhastella koti hommia.

Suomeen halutaan perustaa siirtolaisparlamentti, joka neuvoisi viranomaisia ja lainsäätäjiä. Sitä jäin asiassa pohtimaan, että mitä vielä tarvitaan, koska nämä maahanmuuttajat jo nyt kertovat mitä suomalaisten kuuluu tehdä? Erityisesti hankkeen puuhaajat ovat näitä äänekkäitä neuvojia ja rasismi kortin syytäjiä. Kaiken lisäksi neuvoston kooksi on kaavailtu (50) viisikymmentä ja valinta tehtäisiin jo seuraavien vaalien yhteydessä. Rahoitusta suunnitellaan aluksi muualta, mutta voin jo arvata kuinka tulee käymään. Alku tohinan jälkeen toiminta rahoitetaan valtion budjetti varoista ja parlamentin jäsenille täytyy palkata avustajat kaupan päälle!

Missä muualla maailmassa tällainen toiminta onnistuisi? Tällainen toiminta onnistuu vain Suomi nimisessä hulluuden valtiossa. Muutaman vuoden kuluttua Suomen eduskunta kasvaa 250 edustajaan. 50 uutta on sitten kiintiöity rasismi kortin haltijoille ja heillä tulee olemaan veto oikeus lainsäädännössä. Aivan kuten RKP:llä nykyään, eli hulluus tulee vain lisääntymään.

Avainsanat: uraanikaivos, talvivaara, lontoonpörssi, siirtolaisparlamentti, hulluus, rasismikortti, suomalainenpakolainen

041 Ikävä jäi

Lauantai 20.3.2010 klo 16:19 - yrjöpoeka

Tänään Ilona tyttö lähti äidin ja isän kanssa Kajaaniin, ei voinut jäädä viikonlopuksi yö kylään, koska sairastui kuumeeseen. Suru oli molemmin puolin yhteinen ja ukkina jostakin syystä jäi silmät kosteiksi..

Eilinen päivä oli todella mukava, kävin aamulla pitäjän keskuksessa, Ämmänsaaressa. Sieltä ajelin RVL:n 91-vuotis kahveille Karttimon rajavartioasemalle. Paikalla oli tuttua väkeä rajaseudulta tupa täynnä, entisiä työkavereita ja alueen asukkaita. Paikalla on aina yhtä mukava käydä, valitettavasti nyt näyttää valtion organisaatio uudistus lopettavan viimeisenkin raja-aseman Suomussalmelta. Rajan kovia kokenut väki kokee aiheellisesti turvattomuutta, alueella asuu väkeä joka on kokenut rajankirot talvi- ja jatkosodan aikana. Vuosisatojen ajan uhka on aina tullut idästä ja se on ensimmäisenä koettu täällä. Rajavartiolaitos on tuonut väelle sotien jälkeen turvaa läsnäolollaan ja on myös ollut raja-alueen ainoa viranomainen. Toivottavasti raja säilyy rauhan rajana ja väestö voi nukkua yönsä rauhallisesti.

Kahvipöydissä muisteltiin tapahtumia, mitä menneitten vuosikymmenten aikoina on alueen väestön ja rajamiesten välillä sattunut. Paikalla ollut väki on tullut minulle vuosikymmenten aikana erittäin tutuksi. Nytkin sain tuntea kuuluvani joukkoon ja onhan asuinkuntani ollut syntymästäni asti sama. Kahvipöydissä todettiin, että ensi keväänä on viimeinen kerta osallistua kahvitilaisuuteen ja jokainen aikoi tulla paikalle, jos vain kunto sallii.

Onnittelut juhlivalle Rajavartiolaitokselle huomisen johdosta, RVL:N vuosipäivää vietetään 21. maaliskuuta.

Talvivaaran uraanikaivoksella lorahtelee huuhteluvesiä muualle, jatkuvasti ja nyt anotaan lupaa laskea lisää näin talviaikaan. Minä luulen, että Sotkamon marjanjalostus tulee pian tiensä päähän, ellei se lanseeraa kansanedustaja Korhosen säteilevää teemaa myös marjanjalostukseen. Talvivaara on nyt niin iso, että se saa tehdä mitä tahansa ympäristöviranomaisten puuttumatta asiaan. Mutta auta armias jos mökin mummo menee pökäleen pukkaamaan, siinä vaiheessa on jo ympäristöministeriä myöten kimpussa.

Uusia kaivoksia alkaa syntyä alueelle nyt nopeasti ja kaikki puuhailevat monimetallien kimpussa. Odotan uutista siitä, milloin louhinnan tuotokset ajetaan Talvivaaraan uutettavaksi? Tämä oli odotettavissa ja lisää tulee siihen tahtiin, että kuntien vastuulliset nokkamiehet pysyvät suosiollisina.

Yöjuna asia etenee omalla tahdillaan ja nyt on saatu sellainen selvitys kuin ministeriö on tilannutkin. Selvitys lähtee suoraan siitä, että on liian kallista toteuttaa. Selvitys ei mitenkään pohtinut sitä, mikä olisi ympäristö päästöjen kannalta yhteiskunnalle edullisinta. Toivotaan, että Koillisen-alueen rataselvitys tukee raideliikenteen tulevaisuutta myös Kainuun osalta. Alueen väki vanhenee ja se tuo myös sen tulevaisuuden, ettei väestöllä ole enää omaa autoa. Väestöllä ei tule koskaan olemaan nykyisillä hinnoilla mahdollisuutta käyttää lentoliikenteen palveluja hyväkseen. Valtion tehtävänä on turvata alueen väestölle mahdollisuus joukkoliikenteeseen. Valitettavasti viimeisten vuosien kehitys on ollut kaikkea muuta, kohta kaikki joukkoliikenne on Kainuusta lakkautettu. Tämä on ollut sitä keskustalaista vastuullista aluepolitiikkaa, liikenneministerinä toiminut Itä-Suomen keskustalainen on tehnyt kaikkensa junaliikenteen lopettamiseksi ja vaikeuttamiseksi. Kainuun suuri lahja keskustalle, ministeri Lehtomäki ei ole kertaakaan puolustanut yöjuna asiaa. Hänelle tärkeintä on ollut ”kikkaroiden” poistaminen ulkovessojen alta ja hotellin rakentaminen kansallispuistojen alueelle, tai Kollajan allas asiat. Aluepolitiikka on ollut musertavaa, kelpaa niitä puoluetoimistolla ihastella. Mitä sanoisi Santeri Alkio nyt?

Avainsanat: rajavartiolaitos, vuosipäivä, rajankirot, uhkaidästä, talvivaaranuraanikaivos, sotkamonmarjanjalostus, säteileväsotkamo, monimetallikaivokset, sisämaanyöjunaselvitys, koillisenalueenrataselvitys, santerialkio

037 Maaliskuun 13

Sunnuntai 14.3.2010 klo 15:32 - yrjöpoeka

Lehdet ja televisio ovat olleet täynnä talvisodan päättymiseen liittyviä asioita. Oma asuinpaikkani on myös yksi talvisodan ratkaisu paikkoja. Asuinpaikkani kohdalla olevan vesistön kohdalla Kuusamon ja Posion miehistä kootut joukot pysäyttivät Neuvostoliiton etenemisen. 6 – 14.12.1939 ratkaistiin Alassalmen kohtalo, vihollisen hyökkäysvoimana oli JR 662. Siitä alkoi hyökkääjän sotavoimien paloittelu, joka päättyi lopulta 163 divisioonan tuhoon Suomussalmen kirkonkylällä. Silloin oli juuri tällainen kova pakkastalvi ja olen monesti ihmetellyt, kuinka miehet silloin kestivät pakkasen tuoman rasituksen. Unen puute ja ainainen nälkä ovat kaiken lisäksi tuoneet oman lisän rasitukseen. Heidän kestokykynsä on ollut uskomaton ja eilen muistin pysähtyä klo 11 aikaan miettimään, kuinka hyvä asia on rauha. Isänmaan asia on aina ajankohtainen ja erityisesti nyt 70 vuotta myöhemmin. Netin ihmeellisestä maailmasta löysin tämän motoristien hyvän matkakertomuksen Suomussalmen taistelupaikoille, kertomus oli todella hyvä ja pisteet motoristeille!

Olen saanut sähköpostiini todella paljon viestejä viikon aiheista ja puhelin on pirissyt paljon. Politiikkaa on yritetty myös pakerrella ja siitä lisää ensi viikon vaihteen jälkeen.

Vuosikausia olen kulkenut Kuusamon jokivesillä kalastelemassa ja nyt sain tehdyksi anomuksen erääseen kalastus seuraan. Miten ollakaan, ne valita rytkäytti minut jäseneksi. Arvostan tätä erittäin paljon ja erityisesti sen vuoksi, että olen ulkomaalainen Kuusamossa. Suuren osan seuran jäsenistöstä tunne vuosien varrelta ja se helpottaa aika tavalla mukaan menoa.

Joutoaikoina olen istuksinut ”uuden” kakkosauton penkillä ja käynyt läpi sen käyttöohjekirjaa. Nyt vaimoni kävi kertomassa ilo uutisen, Ilona tulee viikon päästä omien sanojensa mukaan, kymmeneksi yöksi mummun ja ukin luo. Oikein hyvä uutinen, täytyy tehdä lyhyt latu valmiiksi hiihtoretkiä varten. Toivottavasti tämä pakkasjakso loppuu siihen mennessä ja saamme ulkoilla paljon.

Avainsanat: talvisota, alassalmentaistelut, isänmaanasia, talvivaaraeioleuraanikaivos, siilasmajankilta, koillismaankalastusfoorumi, isovanhemmuus

Vanhemmat kirjoitukset »