Satunnaiset kuvat

Sininen valo

Uusimmat

Blogin arkisto

O43 Haasteita

Maanantai 27.4.2015 klo 22:05 - yrjöpoeka

Toivoin vielä aamulla, että jospa se tämä oma puoluepiiri rauhoittuisi. Mutta uskoin aivan väärin. Piirisihteerin ilmoitettua erostaan, kolahti sähköpostiini ensimmäinen kommentti aiheesta. Se oli ”verta pakkiin” huuto Kuhmon suurelta pieneltä mieheltä. Siltä jonka nimeä ei saa turhaan lausua, koska hän kertoo siitä äidilleen. Kirjoitus oli pitkä ja sen pääsanoma oli, että kaikkeen syyllinen on allekirjoittanut. Hänen mielestään kaikki muuttuu hyväksi erottamiseni jälkeen. On hyvä olla uskossaan vahva.

Surullisinta viestiketjun jatkossa oli se, että seuraavaksi sitä kommentoi uusi vasta valittu puheenjohtaja. Hän ei stopannut millään tavoin heti asiattomaksi lähtenyttä viestittelyä. Joten malli ei sitten muutu miksikään, tappelu vallasta jatkuu. Ja todella asiattomana.

Paikallislehti pyysi myös minun kommenttejani ja arvioitani piirin tilanteesta. Näiden ensikirjoitusten valossa olen aika skeptinen tulevaisuuden suhteen. Ei noilla asenteilla sopua rakenneta. Kerroin toimittajalle myös näihin minuun suunnattuihin erottamishuutoihin liittyen, että jos puolue katsoo siitä olevan apua, se tekee niinkuin hyväksi on. En minä ole korvaamaton. Mutta en myöskään näe sen rauhoittavan tilannetta mitenkään. Kostonhimoisille siitä on hetken helpotus, mutta sitten etsitään seuraava kurmottamisen kohde.

Toivottavasti puoluesihteeri saapuu pian ”kouluttamaan” piirin väkeä. Sitä totisesti nyt tarvitaan. Muutoin haasteet sovusta voidaan haudata syvälle Nuasjärveen. Sinne purkuputken alle.

Omat haasteet jatkuvat normaalisti luottamustehtäviä hoitamalla. Luottamustehtäviäni olen saanut hoitaa rauhassa. Sopu on säilynyt erinomaisena muiden puolueiden kanssa. Tuntuu toisinaan epätodelliselta, että omien joukossa on murjotetaan ja ollaan erottamassa milloin milläkin syyllä. Vallasta on kyse myös näissä kunnallisissa tehtävissä, mutta täällä on aikaa kuunnella kaikkia osapuolia. Ja mikä tarkeintä. Kokouksen jälkeen jatkaa ystävinä rupattelua.

Siinä sitä on uudelle puheenjohtajalle haastetta. Estää omien pureminen.

Avainsanat: itkupotkuraivari, talvivaaranpurkuputki

006 Kainuulaista elinvoimaa rakennetaan

Lauantai 10.1.2015 klo 19:32 - yrjöpoeka

Talvivaarasta on puhuttu paljon. Olen itsekin aihetta useasti käsitellyt viimeisten vuosien aikana. Itse näen Talvivaaran erittäin tärkeänä Kainuun tulevaisuuden kivijalkana. Alkuvaiheessa olin itse kriittinen kaivokselle ja sen hurmoshenkisesti mainostetulle bioliotukselle. Maakuntalehti masinoi sinne hurmoshenkisiä tutstumisreissuja. Jokainen kynnelle kykenevä patsasteli suurten kaivureiden vieressä. Pekka Perä oli suosituin kainuulainen ja naama loisti maakuntalehden kannessa jatkuvasti.

Sitten kuuluisuus lopahti ja alkoi niin sanottu arki. Oma tietämys lisääntyi kainuun taloudellisten ongelmien kasvaessa. Kaivosteollisuus on ja tulee jatkossakin olemaan yksi Kainuun pelastajista. Kainuun ja koko pohjois-suomen maaperässä on runsaasti rikkauksia taloudelliselle kasvulle. Viimeisten vuosien aikana on lisääntynyt maailmanlopun ennustajien määrä. Talvivaaran on sanottu tuhoavan kaikki vesistöt etelään ja länteen. Nyt puhutaan kaivoksella vellovista vesimassoista ja minne kaivoksen puhdistetut vedet saadaan johtaa.

Kaivos on suunnitellut purkuputken rakentamista ja puhdistettujen vesien johtamista sitä kautta ulos kaivosalueelta. Maailmanlopun pelottelijat ovat saaneet viestinsä mediassa lävitse. Kansa uskoo oikeasti, että Oulujärvi saastuu ja Oululaiset saavat juoda kaivoksen paskavesiä jatkossa. Yhtenä iltana iltauutisten lukija vakavalla naamalla kertoi, että jos Talvivaaran patoallas murtuisi, myrkkyvedet tulvisivat Kuopion kaduille. Jokainen kartaa katsova voi nähdä, että matkaa on paljon. Altaan pitäisi sisältää vettä moninkertainen määrä nykyiseen verrattuna, jotta jotakin lirahtaisi Kuopion korkeudelle asti. Hullutkin selitykset menevät läpi ja kukaan ei edes pohdi uutisten todenmukaisuutta.

Onko Oulujärven länsipuolen ja jokivarren suurilla maatiloilla mitään vaikutusta Oulujoen juomakelpoisuuteen? Voisi kysyä vienosti, että minnekä yhdyskuntajätteiden puhdistusvedet johdetaan esimerkiksi Kajaanissa? Entäpä Oulussa? Onko näille puhdistetuille vesille jokin salaperäinen suljettu allas, jossa niistä ei ole haittaa?  Ei ole! Ne johdetaan jokiin, järviin ja lopulta mereen. Jos joku väittää yhdyskuntavesien olevan haitattomimpia kuin kaivoksen tulvavesien, hän on silloin maailmanlopun ennustaja. Vihersokea maailmanparantaja.

Kajaanin ja Sotkamon päättäjät ovat saaneet lopullisen vihertartunnan. Vastustamalla Talvivaaraa ja sen puhdistettujen vesien ulosjohtamista kaivokselta, Kajaani ja Sotkamo vastustavat Kainuun elivoiman kasvua. Ilman kasvua, voimme lopettaa yhteiskunnan palveluja ja osoittaa kainuulaiselle työvoimalle suuntaa jonnekin kauas pois. Poissa silmistä, poissa mielistä.

Näin rakennetaan kainuulaista elinvoimaa.

Avainsanat: talvivaaranpurkuputki, vihersokeamaailmanparantaja, kainuunelinvoima