Satunnaiset kuvat

koivumutkan kaunotar

Uusimmat

Blogin arkisto

258 Valemedia

Torstai 29.11.2018 klo 10:36 - yrjöpoeka

USAn presidentti puhuu jatkuvasti valemediasta. Sillä hän tarkoittaa kaikkia niitä mediakanavia, jotka uskaltavat arvostella hänen tekemisiään. Toisaalta Trump on myös oikeassa. Nykyään media lyö suurella präntillä otsikot näkyviin. Niissä lupaillaan ihan mitä vaan. Kun jutun sitten tarkemmin lukee, otsikon sanoma alkaa tuntua oudolta. Tämä näkyy myös meillä Suomessa.

Otan yhdeksi esimerkiksi Antti Rinteen sanomiset. Uutissuomalainen otsikoi näyttävästi, että Antti Rinne vaatii lannanlevityksen lopettamista pelloille. Jutun luettuaan selviää kyllä, ettei hän ole esittänyt sellaista vaatimusta. Hän oli vain ääneen pohdiskellut erilaisista keinoista tuottaa enrgiaa ja lanta oli yksi sellainen. Tämä aiheutti heti suuttumisen aallokon sosiaalisessa mediassa ja erityisesti kepulaiset kohkasivat siitä. Kukaan ei enää muista muuta aiheesta kuin sen, että Rinne kieltää lannan levittämisen pelloille.

Ihmisten tapa on vilkaista otsikoita ja se tuottaa Trumpin mainostamaa valemediaa. En tiedä onko nyt toimitusten tarkoitus vartavasten otsikon avulla muodostaa jostakusta ihmisestä tai asiasta kielteinen mielikuva? Jos joku muuta väittää, media voi sanoa, että lukekaa juttu tarkemmin. Sillä aikaa otsikointi jatkaa elämistään ja sitä ei enää saa pois. Näin myös Antti Rinne tulee törmäämään tämän otsikon mielikuvaan kevään vaalikentillä. Television toimittajien maailmaa seuranneena voisi olettaa, että he mielellään käyttävät tätä otsikointia tulevissa vaalitenteissä.

Myös politiikan toimijat pyrkivät tähän. Syöttämällä julkisuuteen jonkin raflaavan väitteen saadaan media kiinnostumaan. Median jauhaessa asiaa, kukaan ei lopulta muista mistä kaikki sai alkunsa. Sitä ei etenkään muista äänestäjä. Viimeisten äänestäjien muisti on vain alle viikon ikäinen. Eli isojoukko suomalaisia päättää vasta viimeisellä viikolla sen, mitä puoluetta ja henkilöä aikoo äänestää. Paras mielikuvien luoja pärjää ja varsinaisilla asikaysymyksillä ei heidän päätään käännetä.

Tästä nousi mieleeni uudistus tuleviin presidentin vaaleihin. Televiosio tuottaa useita viihdeohjelmia, joissa tunnetut julkut tekevät yhtä sun toista. Nyt seuraavien presidentti ehdokkaiden tulisi kisata TKK-tapahtumassa (Tanssii tähtien kanssa). Tässä kisassa katsojat todella näkisivät millaisia säväreitä ehdokkaat saisivat heissä aikaan. Asiakysymyksillä ei ole muutoinkaan näissä vaaleissa mitään virkaa, vaan mielikuvilla. Ammattitansiijan riepottelemat ehdokkaat antaisivat katsojille hyvän kuvan siitä, pitääkö ehdokas nostaa tunkilla lavalle, vai pääsekö hän jopa itse sinne. Tämä ajatukseni voisi antaa uutta puhtia aneemisten ehdokkaiden olemuksiin.

Jokin aika sitten perussuomalaisten työläinen Matti Putkonen ilmestyi median kautta kertomaan, millaisen uhan tuulivoimalat aiheuttavat. Lepakot räjähtelevät voimaloiden roottoreiden aiheuttamien ultra äänten takia. Messu oli melkoinen ja osa kansalaisista uskoi sen olevan tietysti totta, koska se näkyi jopa televisiossa. Tämä oli tietysti täyttä puppua. Kuuntelin paripäivää sitten tuulivoimaloihin liittyvää radio ohjelmaa ja siinä kerrottiin ultraäänien kadonneen ja muuttuneen jopa uhanalaiseksi vastustamisen keinovalikoimassa. Millä Putkonen nyt vakuuttaa puolueen jäsenet. Näkymättömät ja uhkaavat ultra äänet ovat nyt uhanalaisia.

Putkosen tulisi nyt vaatia ultra äänien suojelua ja siksi pitäisi kaikkien persujen tukea tuulivoimaloiden lisärakentamista.

Avainsanat: presidenttitrump, valemedia, anttirinnekieltäälannanlevittämisen, tanssiitähtienkanssa, ultraäänet, uhanalainenlaji

081 Kunnat totuuden edessä

Perjantai 14.12.2012 klo 15:17 - yrjöpoeka

”Tämä näköala oli myös koko kokeilun kaatumisen taustalla. Kunnat, jotka ovat tähän saakka joutuneet maksamaan maakunnan menoihin valtionosuuksiensa lisäksi tuntuvasti myös verotulojaan, eivät enää sietäneet entistä jakomallia, joka jätti muutamien kuntien käyttöön verotulojen lisäksi myös sote-palvelujen tuotantoon tarkoitettuja valtionosuuksia.”

Tämä ylläoleva maakuntalehden toteamus pääkirjoituksessaan 5.12.2012 on ajankohtainen nyt ja erityisesti tulevana vuonna. Jatkuva alibudjetointi on nyt tiensä päässä ja vuosittaiset todelliset kustannukset tulevat tileihin reaalisesti. Osa Kainuun kunnista todella hyötyi hallintokokeilusta ja sai hengähdysaikaa kuntaliitosten pakolta. Tämä hengähdysaika ostettiin toisten kuntien rahapussista. On todella mielenkiintoista seurata Puolangan tilannetta ensivuoden aikana. Enkä tule olemaan ainoa seurailija. Toivoisin onnea kunnan yritykselle, mutta tanssikumppani on valitettavasti sellainen, jonka kanssa voi valssista tulla humpanköllykkää.

Kaksi viime päivää ovat olleet puhelimen käytön suhteen todella outoja. Puhelin on soinut taukoamatta ja yhteydet ovat olleet pitkiä. Näitä puheluja on tullut tasaisesti ympäri Kainuuta. Kaikissa niissä on ollut yhteinen nimittäjä. Jokainen on halunnut tietää mitä mieltä olen piirin puheenjohtajatilanteesta. Puhelinrumba lähti liikkeelle Kajaanin seudun perussuomalaisten nimitettyä puheenjohtaja ehdokkaansa piirin syyskokoukseen. Usea soittaja kummasteli ja ihmetteli, miksi yhdistys on nimittänyt ehdokkaan. Minusta tilanteessa ei ole mitään kummallista. Viime syyskokouksessa oli ehdokkaita peräti kolme.

Minusta tilanne on erinomainen. Vuosia tilanne pysyi samana ja yhdet ja samat toimijat jatkoivat talkootöiden tekoa. Nyt on puolueen ja demokratian kannalta erinomaisen hyvä tilanne. Nyt on vastuuseen tulijoita ja puolueväki voi valita useasta ehdokkaasta. Odotan huomisen kokouksen antavan selkeän vastauksen, millaista puheenjohtajaa kenttäväki haluaa. Olen aina antanut tukeni valitulle puheenjohtajalle ja sen tulen tekemään myös lauantain valintojen jälkeen.

Ensiviikolla saamme luottamuspaikat oman yhdistyksen osalta Suomussalmella jaettua. Muutama pieni asia jäi vielä ensivuoden alkuun tarkistuksia varten. Saamme vaalienmukaisen edustuksen ja niissä ei ole suurempia yllätyksiä. Näistä enemmän ensiviikon aikana.

Nyt odotan viikonloppua Kuhmon Kalevala-hotellissa. Menemme sinne vaimoni kanssa yhdessä. Huomisen antia on ensin perussuomalaisten Kainuunpiirin syyskokous ja sen päälle piirin pikkujoulutapahtuma. Ohjelmaa ja juttua on tilaisuuteen tulossa, siitä on huolehtinut aivan oma juhlatoimikunta.

Tästä on hyvä jatkaa. Yhteistyö tuo voimaa.

Avainsanat: hallintokokeilu, alibudjetointi, tanssiitähtienkanssa