Satunnaiset kuvat

Aamu ja lohi

Uusimmat

Blogin arkisto

088 Vox populi, vox dei

Lauantai 24.10.2015 klo 18:58 - yrjöpoeka

Te audire non possum. Musa sapientum fixa est in aure. (En kuule mitä sanot. Minulla on banaani korvassani) Tämä latinankielinen lausahdus kuvastaa hyvin tämänpäivän keskusteluja Suomessa. Olipa aihe mikä hyvänsä, toinen osapuoli ei edes yritä pohtia toisen sanomisia ja sen tarkoitusta. Ensimmäisenä vastataan omalla asialla, jota ei myös toinenkaan osapuoli kuuntele.

Eduskunnan puhenainen Maria Lohela kävi politiikan toimittajien aamiaistilaisuudessa. Sen yhteydessä otettiin kantaa erittäin moneen ajankohtaiseen ja tärkeään asiaan. Mitä tekivät toimittajat. Nopein toimittaja sylkäisi julkisuuteen Lohelan sanomana, että eduskunnassa pitää pukeutua konservatiivisemmin. Muut mediat komppasivat välittömästi.

Itsestä tuntui ja nyt vielä enemmän näyttää siltä, että media sopi yhteisesti mitä julkisuuteen vuodatetaan ja missä sävyssä. Sosiaalinen media hyökkäsi hyeenojen lailla puhenaisen kimppuun. Tarkoitus oli saavutettu ja Lohelan väitettiin pakottavan eduskunnan naiset pukeutumaan nigabiin ja burghaan. Pari päivää meni samassa huudossa.

Mikä on median sanoma? Media haluaa vaikuttaa perussuomalaisen puolueen kannatuslukuihin. Puolue on tiukoilla kannattajiensa edssä, koska hallituksen linjaukset koskettavat omaa kannattajakuntaa. Toiseksi jatkuvan median rummutuksen takia, kannattajat eivät edes viitsi tutkia mikä pitää paikkansa. Nyt riittävät iltapäivälehtien lööpit.

Yksi uskalias toimittaja on palannut tuntoihinsa ja julkaisi oikean uutisen ko.tilaisuudesta. Otsikolla, Puhemies kuplassa, Jari Korkki kirjoittaa toisenlaisesta totuudesta. Julkaisiko muu media tämän korjauksen? Ei uutisoinut, vaikka korjaus oli todella tärkeä. Sosiaalinen media vaikeni kuin lyötynä. Vihaa uhkuvat kirjoitukset Lohelaa koskien vaikenivat. Kukaan ei esittänyt edes pientä anteeksipyyntöä.

Media sai mitä halusi. Hesarin gallup tutkimus osittaa laskevaa kannatusta. Jokaisen kannattaa seurata mitä media ”löytää” seuraavaksi puolueesta tai jostakin kansanedustajasta. Kuukausittan julkaistaan kannatusmittauksia ja ainakin tähän mennessä kaava on sama. Yksi julkaisee kielteisen uutisen. Toiset referoivat ja lisäävät juttuun omat puumerkkinsä. Kansa lukee otsikot ja huutaa.

Tämän jälkeen toimittajat ja kaikenmaailman sanaselittäjät puhuvat muutaman iltarupeaman puolueen kannatuksen laskusta ja toteavat alamäen alkaneen. Tämä toteamus on ainakin minulle tuttu. Toistaiseksi se on muuttunut oikeassa mittauksessa. Eduskuntavaaleissa on aina tullut hyvä gallup tulos.

Vox populi, vox dei. (Kansan ääni on jumalan ääni)

Avainsanat: voxpopulivoxdei, marialohela, teaudirenonpossum