Satunnaiset kuvat

5.9.1992

Uusimmat

Blogin arkisto

136 Sanavapautta median varjossa

Perjantai 3.5.2019 klo 10:53 - yrjöpoeka

Tänään, toukokuun kolmantena vietetään sanavapauden teemapäivää. Meillä pidetään itsestään selvänä, että me olemme sananvapauden kärkimaita. Minä olen pitänyt sitä vähän kyseenalaisena. Muistelen vain Kekkosen aikaa. Kyllä se oli Kekkonen joka kertoi mitä kukin sai sanoa. Usea politiikko sai sen kokea elämänsä aikana, kun Kekkonen oli sanonut isännän sanan. Koska hän oli mielellään pomona ja häntä seurasi oikea luikurien joukkio. He raportoivat hyvin herkästi jos joku oli puhunut väärin, häntä lyötiin koko median voimalla.

Suomalainen lehdistä ei ollut vapaa. Se sai varoa Kekkosen myllykirjeitä. Suomeksi sanottuna herkkänahkainen Kekkonen hallitsi myös ns. vapaan lehdistön sanavapautta. YLE oli vielä tarkemmin oikein ajattelevien käsissä. Minä olen todella hämmästellyt sitä, että Suomessa haikaillaan Kekkosta takaisin? Sitä aikaa jolloin meidän sanavapautemme oli täydellisesti kahlittu. Ylimpänä tuomarina Kekkonen ja hänen liehittelijänsä olivat valmiina raportoimaan kaikesta epäilyttävästä. Auta armias jos joku sanoi vastaan. Hän sai välittömästi tuomion ilman oikeudenkäyntiä. Yleensä tuomio tuli neuvostovastaisuudesta ja YYA sopimuksen horjuttamisesta.

Neuvostoliiton äkillisesti sorruttua Suomen politiikoilta meni sormi suuhun. Mitä keinoa nyt käytettäisiin vihollisten, siis erimieltä olevien lynkkaamiseksi. Kekkosen aikakauden lopulla näimme valtapeliä, jossa muistamaton Kekkonen yritettiin pitää väkisin kulissina. Valtaa halusivat pitää hänen lakeijansa, keskustapuolueessa. Mauno Koivisto osasi oikealla hetkellä pelata kovempaa peliä ja liehittelijät näkivät ensimmäistä kertaa vapaan kansan ilmiön. Äänestivät eri henkilöä kuin Kekkosen ajan lakeijat halusivat. Sanavapaus parani tästä hetkestä lähtien huimasti. Mauno Koiviston kaudella aloimme ensi kertaa ajatella ääneen asioita, kun YYA sopimus purettiin.

Koiviston jälkeen tuli Ahtisaari ja sana oli todella vapaa. Ahtisaarta lyötiin koko vaalikausi olan takaa,  oma puolue ja media. Hänen ulkoiseen olemukseensa puututtiin nyt näkyvästi ja häntä matkittiin ilkeys mielessään. Sekö oli sitä sananvapautta? Ei arvioitu asioita vaan mentiin henkilökohtaisuuksiin. Ilmeisesti siksi Ahtisaari jätti kauden yhteen. Tarja Halosen kaudellla alkoi näkyä halu rajoittaa puheita. Demarit olivat silloin vahvoja ja se ilmeisesti nousi hattuun. Lopulta tuli Sauli Niinistön aika. Demareilla ja keskustalla oli yhteinen vihollinen ja he tekivät sanavapauden nimissä kaikkensa lyödäkseen Niinistön. Tässä me näimme jälleen samanlaisen ilmiön kuin Koiviston aikana. Kansa osasi nähdä asiat toisin. Viime vaaleissa oli jo nähtävissä, etteivät kärkipolitiikot halunneet tahrata mainettaan vaalien häviäjinä. He ovat herkkähipiäisiä.

Missä olemme tänään? Miltä sanavapaus näyttää ja tuntuu mediassa? Hyvänä esimerkkinä vapaasta lehdistöstä on Iltasanomat. He kokevat lehdessä olevansa tuomareita ja vaativat myllytyksen kohteena olevan Hussein al-Taeen eroa. Onko lehdellä tieto, että al-Taeen kirjoitukset ovat erilaisia verrattuna esimerkiksi Jussi Halla-ahoon? Onko medialla jo tuomarin oikeudet? Tätä on hyvä kysyä juuri nyt sanavapauden teemapäivänä. Kun tähän vielä lisää somessa vellovan keskustelun, sanavapaus on käsitetty väärin.

Sanavapautta on sanoa asiasta. Henkilöön kohdistuvina loukkauksina ja solvauksina se ei ole enää sananvaputta.

Some kuohuu rapaa, roisketta ja vihaa. Media jakaa tuomiot. Tätä on sanavapaus Suomessa 2019.

Avainsanat: sananvapaudenteemapäivä, urhokekkonen, neuvostovastaisuus, mediatuomarina, iltasanomat

128 Pelkotilojen masinointia

Keskiviikko 12.10.2016 klo 19:42 - yrjöpoeka

Tämä tuli mieleeni, kun olen kuunnellut päivän uutisvirtaa. Uutisissa on pitkin päivää pohdiskeltu infraääniä. Ilmeisesti Putkonen sai nyt sen mitä halusi. Kaikki puhuvat infraäänistä, niin myös valtiollinen uutistoimitus. Minusta on todella kummallista tämä maailman meno. Mitä omituisemman väitteen esittää, niin pian kaikki puhuvat siitä.

Kuten väite räjähtelevistä lepakoista. YLE ei tänään puhunut siitä, mutta rivien välistä voi kuulla, että juuri sen takia aihetta pidetään esillä. Mikäli jonkin väitteen esittää julkisuudessa riittävän tunnettu persoona, se näköjään osuu ja uppoaa. Tuulimyllyistä tuli mieleeni yksi eilinen kuulemani juttu.

Televisio ohjelmissa on ollut nyt runsaasti häiriötä ja ilmatieteilijät puhuvat inversiokerrosten haittaavan lähetyksiä. Eilen kaksi naista keskusteli kuntataajamassa isoon ääneen moittien huonoa TV-näkyvyyttä. Heillä oli selkeä kuva mistä ongelma johtuu. Toinen esitti, että ne ovat nuo tuulivoimalat syyllisiä. Toinen heti myötäili, että niimpä onkin. Häiriöt alkoivat hänen mielestään heti kun ensimmäinen mylly pystytettiin. Vaikka lavat eivät heti pyörineetkään, syyllinen löytyy. Putkosen lepakot voivat todella muuttua ihmisten mielissä todellisiksi.

Aikoinaan naapurissamme asui vanha rouva ja hänen todellinen pelkonsa olivat ULA-aallot. Radiolähetykset tulivat noilla aalloilla ja hän oli saanut selville, että ne kulkevat ilmojen halki. Hänen pelkonsa oli, että ne voivat vahingoittaa häntä. Siksi hän oli aina laittamassa huivia tai peittoa radion päälle, jotteivat ula-aallot tule radiosta ulos. Me nuorina pidimme häntä hieman hupsuna, mutta hänelle ne olivat todellista.

Samoin tänään meitä ihmisiä peloitellaan jatkuvasti kaikenlaisilla peloilla. Näitä pelkoja tuottavat ihmiset tietävät, että aina se joku ottaa jutut todesta ja alkaa levitäämään pelkoa eteenpäin. Näin on tapahtunut turvapaikanhakijoiden kohdalla. Myötäjuoksijoiksi löytyi peräti kaduille asti väkeä. Heidän pelkonsa on varmasti todellista, mutta ne pelot ovat muitten masinoimia. Aikansa pelkotiloista nautittuaan, useimmat tokenevat elämään takaisin. Toivottavasti näin käy tuulivoimaloidenkin osalta.

Valitettavasti lepakkomies teki räjähdyksistä perussuomalaisen puolueen kunnallisvaaliteeman. Peräti tärkeimmäksi väitetyn. Mikäli kaikki valtuustoehdokkaat alkavat toreilla ja turuilla riittävän vahvasti mesoa aiheesta, voimme menettää uskomme ihmisten järkevyyteen. Voi jopa sattua niin, että joudun itse pelkäämään sitä, että huuhaa-uskonto hallitsee maatamme.

Suomalaiset rypivät itsesäälissä aikoinaan Nokian romahdettua. Nyt voimme huokaista helpotuksesta. Samsung on uusimman puhelimensa kanssa todellisissa vaikeuksissa. Yhtiö joutuu vetämään uutukaiset asiakkailta takaisin. Suuri ongelma on miten niitä kuljetetaan. Lentorahtiin niitä ei oteta. Jokainen puhelin on laitettava erikoislaatikkoon erikoiskäsineillä.

Yhtiö voi joutua koville, koska kustannuksiksi on haarukoitu peräti 15 miljardia euroa. Osakekurssi joutuu koville. Samsung on suuri yhtiö ja nyt suomalaiset voivat nähdä toisen jättiläisen, jos ei kaatuvan, niin ainakin menettävän runsaasti asiakkaitaan.

Nokia oli hyvä puhelin. Se ei räjähdellyt. Sillä voitiin jopa soittaa.

Avainsanat: infraäänet, inversiokerros, ulaaallot, lepakotkuntavaaliteemana, nokiapuhelin

032 Kuuluvatko ihmisoikeudet kaikille?

Sunnuntai 15.4.2012 klo 23:37 - yrjöpoeka


Eivät kuulu enää. Viimeaikaiset tapahtumat ja toimet kertovat siitä karua kieltään. Viimeisten viikkojen aikana olen saanut vastaanottaa kysymyksiä ja kommentteja kirjeitse, sähköpostilla ja suullisesti joko puhelimella tai sitten kasvot vastakkain. Ja niitä on paljon! Tämän ilmiön aiheuttaja on maakunnan aloittamat mittavat säästötoimet. Jokainen leikkaus koskettaa nyt välittömästi juuri niitä, joilla on heikoin tilanne. Vammaiset, vanhukset ja terveydenhuollon potilaat.

Suomessa ihmisoikeuksien sanotaan olevan kaikilla samat ja koskettavan kaikkia suomessa asuvia. Tarkastelen ihmisoikeuksia kolmen (3) ryhmän osalta. Otan ensimmäiseksi vangit, heistä on puhuttu viimeaikoina. Vangit saavat asunnon, ruoan ja täysihoidon lääkäreineen ja oikeusapuineen aina.

Toiseksi vertailu ryhmäksi otan maahanmuuttajat ja pakolaiset. Heitä koskevat samat säännöt ja heidän apunaan on koko länsimainen oikeusjärjestelmä. Mikäli jokin asia ei toimi, Euroopan ihmioikeustuomioistuimesta saadaan hyvin nopeasti ärhäkkä viesti korjata epäkohdat.

Kuinka on sitten kolmannen ryhmän kohdalla, joksi olen valinnut suomalaiset vanhukset. Ne jotka kaikista enimmin tarvitsevat toisten ihmisten apua? Vanhukset kuuluvat ihmisoikeusasioissa kurjimpaan pohjasakkaan. Heidän puolestaan ei kukaan ole vaatimassa ihmisoikeuksia. Heidät voidaan lukita neljän seinän sisälle koko loppuelämäksi. Heiltä viedään mahdollisuus ihmisarvoiseen elämään vaipoittamalla heitä ja vähentämällä hoitohenkilöstön käyntejä.

Millainen meteli nousisi, jos näistä kahdesta ensimmäisestä ryhmästä tulisi valituksia huonosta kohtelusta ja hoidosta?

Miksi on säästettävä? Rahoitus palveluihin saadaan valtionosuuksista ja verotuloista. Veronmaksajien osuus on kokoajan laskeva ja tulot eivät enää riitä kattamaan menoja. Nykyinen kuntarakenne on kasvanut nykyiselleen silloin, kun uutta väkeä suorastaan tulvi jokaisesta peräkamarista. Nyt syntyvyys on useissa kunnissa suoranainen ihme. Siitä huolimatta osa meistä haluaa puolustaa näitä rakenteita ja tyhjenevien kunnatalon loistoa.

Nyt olisi jokaisen mietittävä, mihin niitä väheneviä tuloja oikein käytetään? Onko tulevien kuntavaalien tärkein teema juuri tämä? Hallinnon ja rakenteiden purkaminen ja keskittyminen siihen, kuinka ja missä mitäkin kansalaisten tarvitsemaa palvelua tuotetaan. Etäisyyksistä puhuminen ei ole kansalaisille se tärkein tekijä. Nyt on tärkeintä saada jotakin palvelua kohtuullisessa ajassa yhteiskunnan tuottamana.

Avainsanat: ihmisoikeudet, vihapuhetta, vastakkainasettelu, euroopanihmisoikeustuomioistuin, valtionosuudet, kuntavaalientärkeinteemapalvelujensaaminen, vastakkainasettelu

067 Se on siinä!

Tiistai 20.12.2011 klo 20:15

Viikonlopun aikana oli Kainuussa vuorossa perussuomalaisten puheenjohtajan Timo Soinin vierailu. Väentungos osoitti edelleen sen imun mitä perussuomalaiset saavat näinä päivinä aikaan. Ujostelematta voi sanoa, että muiden puolueiden ehdokkaat eivät pääse samaan ryysikseen. Perussuomalaisten jatkuvasta solvaamisesta ja mustamaalauksesta huolimatta, väki on halukas kuuntelemaan järjen ääntä.

Maakuntalehti aloitti oman pelinsä, itkemällä sitä, että Soinilla on aikaa hevosille, muttei haastattelulle. Moka on aivan lehden omaa keksintöä. Timo Soini meni avustajineen ja piirin uuden puheenjohtajan kera kainarin toimituksen ovea kopeloimaan, mutta oven avaajaa ei talossa ollut. Soini siis pyrki haastatteluun ja 10 minuutin odottelun jälkeen Soini lähti joukkoineen kohti seuraavaa etappia Oulua. Lehden päätoimittajan on etsittävä syyllistä omista joukoistaan ja lakattava itkemästä.

Presidentin vaalit ja tulevat kunnallisvaalit alkavat puhuttaa ihmisiä entistä enemmän. Tänään sain tuntea sen suorittaessani jouluostoksia vaimoni kanssa. Sain useaan otteeseen jututtaa ihmisiä, joita nykyinen meno kiinnostaa ja tulevaisuus nähdään erittäin myönteisenä puolueen kannalta. Huolimatta maailman myllerryksestä ihmisillä on nyt erittäin vahva usko huomiseen. Luottamus tulevaisuuteen on hyväksi kaikille ja erityisesti Kainuulle.

Kainuun tulevaisuus on nyt käännekohdassa Puolangan sanottua lopullisesti hyvästit Kainuun hallintokokeilulle. Toivottavasti ihmiset niillä perukoilla eivät pettyisi tulevina vuosina. Yhteistyö tulee varmasti olemaan tulevina vuosina kivulloista. Palvelut tulevat pelaamaan jotenkuten, mutta hinta voi olla veronmaksajille hirmuinen. Erityisen ongelmallinen tilanne on 9 miljoonan euron terveyskeskushankkeella. Puolangan vajaat 3000 asukasta ja sen työllinen noin tuhannen veronmaksajan joukko ovat kivisen tien edessä. On erittäin mielenkiintoista nähdä mistä kunta saa rahoituksen hankkeelle ja mitä se maksaa?

Lukiessani uutista Iittalasta, jouduin toteamaan, että minua on kusetettu! Olen saanut maksaa suolaista ylihintaa mukeista ja lautasista. Ostajat eivät saa mitään korvauksia vaikka markkinaoikeus rätkäisi puulaakille 3 miljoonan euron sakot. Olisinpa Yhdysvalloissa, siellä kuluttajat nostaisivat joukko kanteen ja siellä vaadittaisiin sitten kohtuullisia satojen miljoonien korvauksia.

Joulusiivoukset on nyt sitten tehty. Sain viimeisenä mukavana hommana siivota saunan. Työn päälle sain saunoa puhtaalta tuoksuvassa saunassa, siinä oli ihmisen hyvä olla. Iltapalaksi nautin päivällä savustamiani muikkuja ruisleivän päällä.

Näillä eväillä on hyvä lähteä huomiseen!

Avainsanat: suomensoinipresidentiksi, järjenääni, suomensoini, kainuuntulevaisuuskäännekohdassa, rahatloppuvat, luottoluokitusuhattuna, iittala, teema, savustetutmuikut, huomiseneväät

026 Lapsilisät

Tiistai 29.3.2011 klo 21:24 - yrjöpoeka

Tänää alkoi puhelin pirisemään ja aiheena oli esiintymiseni Pohjois-Suomen uutisissa. Aiheena oli lapsilisät ja pitäisikö ne poistaa joltakin kansalaisryhmältä. Lapsiperheiden osuus kaikista valtion menoista on todella marginaalinen. Siksi olen ollut todella yllättynyt siitä, kuinka osa naisista ei halua lapsilisää maksettavan kaikille.

Hyvätuloisiksi on mainittu joissakin jutuissa 5000 euroa ansaitseva. Mikäli perheessä on lapsia ja toinen vanhemmista on joko työtön tai käy osatöissä, he eivät ole hyvätuloisia. Hyvätuloisen määrittäminen erityisesti lapsiperheiden osalta on todella vaikea. Lapsiperheiden menot ovat toista luokkaa ja jokainen saatu euro siirtyy aluetalouteen suoraan.

Usea lapsilisän poistaja on määritellyt aihetta, että mikäli lapsilisää säästetään tilille, se on silloin liikaa! Valitettavasti moni meistä ei osaa elää säästeliäästi ja kaikki saatu menee. Mielestäni on erityisen hyvää, jos joku pystyy säästämään lasten tileille tulevaisuutta. Minusta se ei ole kadehtimisen paikka.

Kiitoksia kaikista palautteista. Tästä on hyvä jatkaa.

Oli vielä lisättävä päivän saatteeksi pieni piristys. Suomi24 tuottaa tekstejä ja siellä saattaa olla mukana todellisia helmiä. Tässä on oikein hyvä ja kirjoittajana on ivatiiraman 21.3.2011 Suomussalmi palstalla. "Kuhmon toisessa aluekeskuksessa Lentiirassa kolmannen polven kepulaisisännätkin ovat vaihtaneet Kekkosen ja lantalaki-Lehtomäen kuvat tupiensa seinillä Timo Soinin ja Yrjö Puurusen kuviin. Tälläistä kansannousua ei ole ennen nähnyt Sokea-Reetakaan. Kansa tietää."

Avainsanat: onkooikeinpoistaalapsilisätrikkailta, tasaarvoisetnaiset, marginaalinlopullinenpoisto, vaaliteemanalapsilisät