Satunnaiset kuvat

Usva aamu

Uusimmat

Blogin arkisto

059 Taseet töissä

Maanantai 11.2.2019 klo 11:14 - yrjöpoeka

Eduskunnassa ovat nyt kiireiset ajat. Siellä istuvat valiokunnat voivat hyvin ratkaista uuden uljaan soten syntymisen. Viimeisten päivien tapahtumat vaikuttavat aivan varmasti harkintaan, onko sotesta elävien kirjoihin. Sipilän johdolla hallitus on ajanut kilpailun vapauttamista ja sote-palveluiden yksityistämistä. Sen ansiosta näemme mitä yksityisen yrityksen voitontavoittelu tuottaa. Täysin ala-arvoista hoitoa ja päätarkoituksena järjettömien voittojen repiminen julkiselta puolelta. Sipilä ja Orpo saivat aikaan mitä halusivat. Taseet ovat töissä ja miljonäärejä syntyy hoiva alalle.

Kirjoitin eilen tästä suomalaisesta korruptiosta ja pysyn väitteessäni. Yksi syy siihen ovat 30-40 vuotta päättäjinä istuneet politiikot. He ovat osa rakennetta ja eivät pysty enää millään näkemään mihin heidän päätöksensä johtavat. Tähän ovat syyllisiä kaikki poliittiset puolueet. Vasemmistolla ei ole syytä röyhistellä rintojaan tällä vanhustenhoito gatella. Minä väitän, että kolmen kauden katto luottamustoimessa estäisi tätä. Toki kolmessakin kaudessa ehtii muuttua osaksi järjestelmää ja muuttua virkamiesten myötäilijöihin.

Järjestelmä pyrkii kokoajan säästämään ja tekemään kaiken mahdollisimman niukoilla menoilla. Siinä ei sinänsä ole huonoa, mutta sosiaali- ja terveydenhoito vaativat myös inhimillisiä ja eettisiä arvoja. Väitän näiden arvojen katoavan kun luottamushenkilö muuttuu korvaamattomaksi. Tästä syystä seuraavan hallituksen tulisi tehdä laki aiheesta. Se koskettaisi myös kansanedustuslaitosta. Tämän ei pitäisi olla vaikeata, koska on jo rajoitettu tasavallan presidentin virkakausia.

Tämä yksityisten firmojen tulo jakamaan sosiaali- ja terveydenhuollon kakkua tulisi pysäyttää. Meitä on viimeiset vuodet aivopesty yksityisten firmojen paremmasta tekemisen laadusta. Kaiken lisäksi on kehuttu sitä, että kilpailun ansiosta hinnat laskevat. Lyhyelläkin kokemuksella voi jokainen jo sanoa, ettei niin tapahdu. Koska hallitus on tämän kilpailu uskon sokaisemia, kannattaa lukea tämä. Mihin kaikkeen muuhun tämä soten yksityistäminen johtaa, siitä voi saada jonkinlaisen kuvan tutustumalla USAn sosiaali- ja terveysjärjestelmään. Tässä wiki.

Se on niin kammottava pienituloisille ja köyhille, että he eivät pysty hakeutumaan hoitoon, koska ei löydy maksajaa. Kaiken lisäksi järjestelmä on vakuutusyhtiöiden temmellyskenttä ja he osaavat rahastaa. Sieltä on Sipilä ammentanut johtotähtensä, laitetaan taseet töihin. Suomessakin tämä osataan ja jotkin hoidot ovat jo karanneet tavallisen kansalaisen ulottumattomiin. Kaiken lisäksi jos kuulut tuottamattomaan kansanosaan, olet vammainen, työtön luuseri tai eläkeellä, sinun sairautesi hoidossa käytetään priorisointia. Kalleinta ja parasta hoitoa on mahdoton saada. Paras hoito on tarkoitettu tuottavalle kansanosalle.

Yksityistämisen ihanuus voi kolahtaa jossakin vaiheessa myös hyväosaisten nilkkaan. Itselle ostetun vakuutusturvan sokaisemana on haluttu valita vaaleissa tietyn aatesuunnan edustajia. Yksityistäminen ja kilpailu on se jolla pärjää. Kun järjestelmä on muutettu, silloin se voi sattua. Joudut työttömäksi. Ei ole varaa vakuutuksiin. Silloin tulee ikävä. Ikävä sitä julkista sosiaali- ja terveydenhoitoa. Sitä, joka turvasi kaikille hoidon varallisuudesta riippumatta.

Kevään vaaleissa voit antaa suuntaa sille, mihin mennään.

Avainsanat: taseettöihin, sisäinenkorruptio, yksityistenfirmojenkermankuorinta, usanterveydenhuoltojärjestelmä,

223 Oliko ennen kaikki paremmin

Maanantai 22.10.2018 klo 10:38 - yrjöpoeka

Olen joutunut tätä pohtimaan useissa eri yhteyksissä. Eniten tämä kysymys on noussut esille ikääntyneiden kanssa keskustellessa. Ikä tuo varmasti entiset hyvät asiat mieleen ja sillä on oma vaikutuksensa asioita pohtiessa. Yksi yhteinen asia on ollut josta kaikki ovat yhtä mieltä. Se kysymys on julkinen terveydenhuolto. Nykyajan sanotaan tuoneen paljon hyvää, asialla on myös kääntöpuolensa.

Usea ikäiseni tai vanhempi sanoo suoraan, että nykyjärjestelmä ja sen muutokset terveydenhuollossa ovat huonontaneet palvelua rajusti. Menneinä vuosikymmeninä useimmat meistä aloittivat asiointinsa omasta terveyskeskuksesta. Siellä palvelivat pitkäaikaiset lääkärit. Heillä oli erittäin hyvä tuntemus potilaistaan ja he osasivat ja lähettivät potilaat jatkohoitoon erikoislääkäreille. Olen asiasta samaa mieltä, että silloin potilas sai kokonaisvaltaisen hoidon. Hoitojen jälkeen potilas sai vielä riittävästi jälkikontrollia, että varmasti niin potilas kuin lääkärikin tiesi missä mennään.

Usea miesystäväni on kertonut omasta tai omaistensa saamasta hoidosta viimeisten kymmenen vuoden aikana. Kertomukset ovat yhteneviä. Potilas jää usein hyvin epätietoiseen tilaan alkuhoidon jälkeen. Alkuhoidolla potilaan tila saadaan yleensä rauhoittumaan, mutta itse asia joka on tuonut potilaan lääkäriin jää usein hoitamatta. Tämän voin itse allekirjoittaa viimeisen vuoden aikana kokemieni lääkärissäkäyntien jälkeen. Viimenen reissu tapahtui akuutissa vaiheessa ja viikon letkuissaolon jälkeen kotiuduin. Itse ongelma jonka takia olin joutunut lääkärien pakeilla ei kadonnut minnekkään. Luvatun jälkikontrollin sijasta yhteyttä otti hoitaja. Mitään jatkoa ei ollut luvassa ja joudun taas odottamaan, milloin ambulanssi vie ja kaikki alkaan jälleen alusta.

Nämä samat ongelmat ovat olleet myös kaikkien lähisukulaisten kokemia. Kukaan ei ota enää kokonaisvastuuta ihmisten hoidosta. Kriisin hetkellä saat hoitoa, mutta sen jälkeen saat tulla vaivasi kanssa toimeen, kunnes jälleen joudut akuutin hoidon tarpeeseen. Hyvään hoitoon kuuluisi se, että ensin annetaan ensiapua ja sen jälkeen keskitytään hoitamaan potilaan alkuperäinen vaiva loppuun. Tämä helpottaisi myös sairaaloiden ylikuormittunutta hoitohenkilökuntaa. Saman potilaan paluu uudelleen ja uudelleen saman vaivan jälkeen on kallista ja raskasta puuhaa. Kaikki uudistukset ovat huonontaneet ihmisten saamaa palvelua.

Nyt puuhataan suurta sote-uudistusta, jonka sanotaan ratkaisevan kaikki ongelmat. Minä en valitettavasti usko sellaiseen. Olen itse ollut pitkään erilaisissa luottamustehtävissä sote organisaatioissa. Sen mukana olen oppinut myös arvioimaan eri uudistuksia ja erityisesti niitä lupauksia. Konsultit suoltavat valtavasti erilaisia skenaarioita, kuinka nyt on tulossa lopullinen uudistus ja kansalaisilla on sen jälkeen kissanpäivät. Jokainen osauudistus on 2000-luvulla vain huonontanut tilannetta pitkien välimatkojen syrjäseuduilla. Kaiken sanotaan olevan kallista ja siksi potilaat joutuvat priorisoinnin kohteiksi.

Tulevaisuudessa sanotaan potilailla olevan valinnanvapaus. Ne joilla on varaa saavat varmasti valiata iästä riippumatta hyvää hoitoa yksityiseltä puolelta. Ne joilla ei ole varaa, jotuvat valitsemaan julkisen puolen. Siellä valinnanvapaus muuttuu lääkärin tekemäksi valinnaksi. Priorisointi ratkaisee puolestasi elämän ja kuoleman.

Itsellesi jää vain vapaus kitua ja kuolla.

Avainsanat: julkinenterveydenhuolto, soteuudistus, valinnanvapaus, priorisointi, kokonaisvastuu

204 Piikit irti ja uhriutumaan

Keskiviikko 3.10.2018 klo 5:50 - yrjöpoeka

Viikko vierähti tutustuessa potilaana terveydenhuolto järjestelmäämme. Rapsakka kortisoni-kuuri teki tehtävänsä ja runsaan letkujuottamisen jälkeen pystyin hoippumaan takaisin lähtöpisteeseen. Ihmisparka on heikoilla jäillä silloin kun on kokonaan toisten autettavissa. Viikonvaihteessa aloin jo itse ihmetellä, onko minulla oikeaa verta ollenkaan sisälläni. Useita letkuja kiinni käsissäni ja kaikista virtasi jotakin nestettä sisääni. Lääkkeitä, suoja-aineita, ravintoliuoksia ja kaikkea muuta.

Ammattilaiset tiesivät mitä piti tehdä ja se huolto auttoi. Huollon henkilökunta oli täynnä kauniita ystävällisiä ja nopealiikkeisiä naisia. Lopulta koitti päivä jolloin sain suun kautta ensimmäisen murenan kiinteätä ruokaa. Moni moittii sairaaloiden ruokaa, mutta itselleni jokainen murunen oli suurta herkkua. Yskivä ja pahasti piiputtava koneeni aloitti tervehtymisen ja sen seurauksena alkoi kiinnostus uutisvirtaa kohden kasvaa. Nyt on aika aloittaa ja kohteekseni joutuvat heti uhriutuvat valtakunnan poliitikot.

Ensimmäisenä kohteena on persujen Laura Huhtasaari. Koska hänestä ei ole kukaan kiinnostunut mitenkään, hän päätti kaivella vanhoja asioita ja osoittaa kuinka häntä demonisoidaan. Tamperelaisen koulun oppilaiden tekemä kuvallinen työ sai hänen twitter avauksensa jälkeen nostetta. Iltapäivälehtien uutisoinnin jälkeen hän oli jälleen valtakunnan uutisissa. Nyt hän on saanut olla ykkös-stara puolueessa, eikä Teuvo Hakkarainen. Saatuaan aikaan sen, että koulua ja opettajia kohtaan alkoi vyöryä vihapuhetehtailu ja uhkailu, hän kunnon persuna aloitti uhriutumisen.

Hänen mielestään on väärin, että hänen nimensä mainitaan jossakin negatiivisesti. Se ei ole hänestä demokraattista. Sen sijaan on demokraattista, että vihaa ja kaunaa pursuavat kannattajat suuntaavat kaiken tarmonsa koulua ja opettajia kohtaan. Unohtamatta kohun aiheuttaneen työn tehneitä lapsia. Heidän nimensä ja osoitteensa oli hänellä oikeus julkaista lupia kyselemättä. Hänen mielestään muut eivät ymmärrä mikä on asiassa olennaista.

Huhtasaaren mielestään on oikein vihata niitä, jotka hänen nimeään väärin lausuvat. Nyt hän pesee käsiään kuin Pontius Pilatus, kun Tampereen kaupunki joutui asettamaan vartijan koululle. Mitä, minäkö olen aiheuttanut vaaraa koululle, minun ja persujen syyksi tämä taas kaatui. Oikeasti hän housut märkinä tiirailee sometilejään ja tykkäyksien määrää. Oliko tänään samat kymmenen huuhaa-pelleä kertomassa kuinka Laura on heidän idolinsa. Pikku vedätyksellä nämä huuhentaalit somen hämärissä verkoissa aloittavat sonnan luonnin Lauran luomaa viholliskuvaa kohden.

Huhtasaaren jakamassa kuvassa on Laura näkyvillä ja se on hänelle tärkeintä. Usea samanhenkinen pelle jakaa tuota kuvaa ja kertoo kannattajille kuinka pikku Lauraa demonisoidaan. Mahtaa se tuntua jossakin kutinana, kun twitter tili kilahtaa käsiväskyssä. Sainko tykkäyksen ja monesko se oli. Tällaisten olennaisten asioiden parissa tämä valtakunnan pelle, eikun poliitikko viihtyy. Kansanedustajan toimessa hän ei sitten saakaan mitään julkisuutta koska hän ei ole siellä mitään osannut tehdäkään. Nolla mikä nolla. Monien muiden joukossa.

Julkku on mulkku, sanoo tavallinen rahvas.

Avainsanat: terveydenhuolto, hyvähoito, kiitoksenpaikka, laurahuhtasaari, demonisointi, pontiuspilatus

143 Nyt alkoi Lyyti kirjoittamaan

Keskiviikko 27.6.2018 klo 15:04 - yrjöpoeka

Tämä sanonta oli tuttu lapsuudessani. Isäni käytti sitä usein, kun jokin asia alkoi sujumaan todella hyvin. Tämä lause tuli heti mieleeni, kun Sipilälle ja keskustalle tuli lopullisesti selväksi soten kaatuminen. Sipilä uhkaili taas kerran hallituksen kaatumisella, mutta keskustan sikaosasto sai yön aikana mielen muuttumaan. Jälleen kerran tämä uhkailujen kruunaamaton kuningas veti itsensä kölin alitse. Kyllä se kepun koneistokin nyt uskoo, että Sipilä ajoi puolueen nyt konkurssin partaalle.

Olen itse ollut erittäin varma jo pitkän aikaa, ettei sotesta tule valmista. Erityisesti sen takia, että vaalit kaatuvat jo puolueiden niskaan. Toki Sipilä aloitti taas venkoilun näiden kaikkien vaalien yhdistämisellä. Kyseessä ovat EU-, eduskunta- ja maakuntavaalit. Mikäli hallitus saa tämän tehtyä se on vallankaappaus. Tämä siitä syystä, että EU-vaaleja hallitus ei voi siirtää. Mikäli normaalit eduskuntavaalit myöhennetään, hallitus ottaa lisäaikaa ilman kansan antamaa valtuutusta. En usko maakuntavaalien tuloon keväällä alkuunkaan. Vain eduskuntavaalit normaalina aikana ja samoin EU-vaalit.

Tuttavani ottivat pankissa käydessäni hihasta kiinni ja onnittelivat hyvästä ennakkoarvauksesta sote-soppaan liittyen. Kuin alleviivaten tänä aamuna uutisoitiin kansainvälisestä tutkimuksesta, jonka mukaan Suomessa on maailman paras terveydenhuolto saatavuudeltaan ja laadultaan. Kuin tätä alleviivaten myös keskustan puoluelehti Suomenmaa julkaisi tämän uutisen. Uutinen on siinä mielessä kepun kentälle kitkerää luettavaa, koska he ovat uskoneet Sipilää ja muita puolueen satraappeja. Nämä ovat nyt useita vuosia kertoneet aamuin illoin, kuinka surkeassa jamassa Suomen terveydenhuolto on.

Katkeraa luettavaa tämä on myös tutuille maakuntien satraapeille. He ovat jankuttaneet minulle, että sote tulee keskustan haluamassa muodossa. Nyt heille on selvää, ettei puoluejohto ole puhunut totta. Keskustan kenttä on kuin uskovien opetuslapsien lauma. He uskovat kaiken mitä puolueen papisto laulaa. Noin pikaisesti katsottuna näitten satraappien ilonkiljahduksia ei sosiaalisessa mediassa näy. Viime aikoina juuri he ovat olleet aktiivisia ja koettaneet kertoa kansalaisille, kuinka hyvä uudesta sotesta tulee. Nyt kansalaiset saavat lukea ja kuulla, että terveydenhuoltomme on maailman huippuluokkaa.

Viime päivät ovat menneet menneisyyden tutkimuksen parissa. Erityisesti aika on mennyt kirjoittamisessa ja eilinen päivä sen puhtaaksi kirjoittamisessa. Tämä työrupeama on antanut myös perspektiivia katsoa myös tätä sote-näytelmää menneisyyteen peilaten. Sote on oikeasti vakavaa asiaa ja se liikuttaa kansalaisia. Viimeisen kymmenen vuoden kuluessa tätä on väännetty ja käännetty. Sitä ei ole tehty kansalaisten tarvetta varten. Taustalla kummittelevat yksityiset firmat ja suursijoittajat.

Koska Suomessa ei ole korruptiota, eduskunnan toimet tarkoittavat vain yhteiskunnan omaisuuden uusjakoa. He joilla paljon on, saavat sitä yhteiskunnalta lisää. Kansalaiset saavat hallitukselta muistutuksena verojen ja maksujen korotuksia. Sipilän sanoin, näin on pakko tehdä, koska meillä menee niin huonosti. Huonosti menee vain hallituksella ja päämisteri Sipilällä.

Minusta tämä on ilon päivä. Meillä on maailman paras terveydenhuolto.

Avainsanat: pääministerinkolmasuhkaus, sipilänuhkapelikaatui, kepunsatraapit, voimaantulonsiirtyminen, yhteiskunnanomaisuudenuusjako, suomellaonmaailmanparasterveydenhuolto

021 Terveyspalvelut saattohoidossa

Tiistai 8.3.2011 klo 21:20 - yrjöpoeka

Sotien jälkeen rakennettu julkinen terveydenhuolto on pikkuhiljaa rampautettu. Uuden sukupolven tehokkaat virkamiehet ovat poliitikkojen suosiollisella avustuksella saavuttaneet melkein lopulliseen päämäärän. Kansalaiset ovat pian valmiita yksityisten yritysten tarjoamiin tasokkaisiin palveluihin.

Näin vaalien alla, jokainen nykyisten suurten puolueiden kellokas huutaa julkisten palveluiden perään. Tosiasiassa julkinen terveydenhoito on jo terminaalivaiheessa. Kaikki eduskunnan tekemät toimet ovat pikkuhiljaa ohjanneet rahan, henkilökunnan ja lopuksi myös potilaat kohti yksityisiä palveluja. Julkiset terveydenhuollon varat on ohjattu yksityiselle puolelle. Julkisin varoin tuetaan yksityistä terveydenhuoltoa ja yksityistä työterveyshuoltoa. Nyt viimeisenä terminaalivaiheena, aloitetaan julkisin varoin tuettu yksityisvastaanotto terveyskeskuksissa ja sairaaloissa.

Väliinputoajina ovat ne, joilla ei ole työtä, tai ovat pysyvästi työelämän ulkopuolella. Myös pienituloiset eläkeläiset ovat todella pahassa ahdingossa. Kaiken lisäksi Suomessa on asiakkaan omavastuu todella korkea ja enää ei voi puhua julkisesta terveydenhuollosta. Asiakkaan omavastuu Suomessa on 600 euroa ja naapurimaassa Ruotsissa alle 100 euroa. Pitäisikö meidän kerrankin käydä tutustumismatkalla naapurissamme?

Seuraavan eduskunnan on otettava ohjat käsiin ja tehtävä selkeä päätös julkisesta terveydenhuollosta ja sen rahoituksesta. Yksityinen voi olla vain täydentämässä julkisia palveluja ja sen on tultava toimeen ilman julkista tukea. Kansalaisten on saatava yhdenvertaiset hoitomahdollisuudet asuinpaikasta ja varallisuudesta riippumatta.

Avainsanat: rampautettuterveydenhuolto, puolueidenkellokas, rahahanojenohjaus, julkistenvarojenyksityistäminen, omavastuukurjistaa, onkoruotsihyvämaa, yhdenvertaisuusasuinpaikastariippumatta

015 Onko elämää ilman erikoissairaanhoitoa?

Keskiviikko 16.2.2011 klo 10:25 - yrjöpoeka

Maakuntalehden pääkirjoituksen mukaan ei. Kainuun hallintokokeilun ajan olen suhtautunut erittäin kriittisesti siihen, että kaikki voimavarat keskitetään erikoissairaanhoitoon. Keskussairaalan toimintoja on kehitetty ja tiloja on uusittu. Ongelmia se ei ole poistanut ja ei mielestäni tule niitä koskaan kokonaan poistamaankaan.

Maakuntalehti on ollut koko hallintokokeilun ajan toimintojen keskittämisen puolestapuhuja ja se on nähnyt siinä mahdollisuudet suuriin säästöihin. Huolimatta maakunnan todella suurista etäisyyksistä, lehti on nähnyt keskittämisen maakunnan tulevaisuuden ykkösasiana. Nyt on ilmeisesti havahduttu siihen, että tämän kortin käyttöönoton myötä valtion suunnalla on myös havahduttu asialle.

Säästöjen nimissä sitä on huudettu Kainuussakin. Nyt on ääni muuttunut ja lehti ei näe sellaisia luotettavia laskelmia, joilla sitä voitaisiin perustella. Kysyä voi, onko olemassa sellaisia luotettavia laskelmia, jotka osoittaisivat erikoissairaanhoidon olevan Kainuun tulevaisuuden kynnyskysymys?

Aikaisemmin kuviteltiin useita asioita olevan Kainuulle viimeisiä oljenkorsia. Esimerkkinä on UPM ja Opettajankoulutuslaitos. Elämä jatkuu näistä huolimatta ja aina poistumat jollakin ajanjaksolla korvautuvat jollakin muulla toiminnolla.

Myönnän auliisti sen, että erikoissairaanhoito on tärkeä. Perusterveydenhuollon parempi toimiminen ja sen parantaminen, säästäisi tulevaisuudessa erikoissairaanhoidon kustannuksia. Nyt pitäisi saada päätöksentekijöille kokonaan uusia ajattelumalleja tulevaisuuden terveydenhuollosta Kainuussa. Laskelmia pitää olla useammasta vaihtoehdosta. Yhden ja ainoan vaihtoehdon tuominen päätöksentekoon, on ollut koko hallintokokeilun suurin turmio. Vaihtoehdoton politiikka estää kaiken järjen käytön.

Lehti yllätti ja ällistytti minut todella seuraavalla toteamuksella: ” Keskussairaalan aluetaloudellinen merkitys on luultavasti jopa suurempi kuin Kainuun Prikaatin.

Erikoissairaanhoito saa rahoituksen valtiolta ja kunnilta. Kainuun Prikaatin rahoitus tulee aluetalouteen kokonaan valtion rahoista. Mielestäni tämä oli lehdeltä sellainen viesti päätöksenteon koneistolle, että sillä tulee olemaan omat seurauksensa. Aikaisemmin lehti on puolustanut varuskuntaa ja nyt on ilmeisesti politiikan toimittajilla muuta tietoa tulevaisuudesta?

Nämä molemmat ovat Kainuulle tärkeitä ja ilman toista, ei ole myös toista.

Perusterveydenhuolto on nostettava aivan ykkösasiaksi ja siihen pitää sisällyttää kiinteästi mielenterveys ja päihdehuolto. Kainuun Prikaatin puolustaminen on nostettava yhdeksi kärkiasiaksi koko Pohjois-Suomen alueella. Puolustusvoimien säästöjen etsimisessä ei ole eduksi, mikäli maakuntalehti arvioi Kainuun Prikaatin merkityksen aluetaloudelle vähäiseksi. Pohjois-Suomen poliittinen voima on yksin kevyttä ja se vaatii ehdotonta yksituumaisuutta Kainuun Prikaatin kehittämiseksi.

Mikäli tämä epäonnistuu, loppuu erikoissairaanhoito varmasti Kainuusta.

Avainsanat: erikoissairaanhoitokriisissä, keskittäminentuosäästöjä, viimeinenoljenkorsi, vaihtoehdotonpolitiikka, säästötuhkanakainuunprikaatille, perusterveydenhuoltoykkösasiaksi

104 Kokouksia ja muuta mukavaa

Torstai 12.8.2010 klo 21:14 - yrjöpoekaEilen sain taas kerran käväistä maakunnan pääkaupungissa Kajaanissa. Vuorossa oli yksilöhuoltojaoston kokous, asialista oli elämää täynnä. Kokouksen jälkeen ehdin hoidella muutamia muita rästissä olleita asioita.
Aamulla tuli vielä vettä hieman, yöllä sitä tuli aivan kaatamalla, piha alue tulvi kuin järvi konsanaan. On hyväksi runsaat vesisateet, lämpimän kesän jäljiltä pohjavedet ovat vähenemässä. Toivottavasti vettä tulee vielä lisää, jotta kalat selviävät virtavesissä paremmin. Hyvältä kuitenkin näyttää!
Aamulla yritin keräillä marjoja vesisateiden välissä ja iltapäivästä lähdin käväisemään Oulangan luontokeskuksessa, jossa pidettiin taimen-aiheinen iltapäivä. Luennot olivat todella hyviä ja ne vahvistivat omia olettamuksia. Kuusamon jokien tilanne on huolestuttava ja nyt alkaa olla edessä viimeiset ajat huolehtia taimenkannan kestävästä kehityksestä.
Samassa tilaisuudessa esitin, että olisiko kalastajien hankittava kalastuskortti samalla tavoin kuin metsästäjät tekevät. Samoin esitin, että Taimenelle olisi saatava rahassa mitattava hinta. Kaiken maailman ötököille on laitettu hintalappu jos niitä on tapettu, mutta ei taimenelle! Taimen ja lohi painivat kaloina samassa sarjassa, ne ovat kalojen kuninkaita ja kalastajien himoamia.
Luonnonvaraiselle kudulle nousevat kalat, kuten lohi ja taimen tarvitsevat kaiken suojan selvitäkseen. Valtio nousee tässä kaiken haltijaksi, mutta siellä tuntuu olevan vallassa sellaiset tahot, jotka ymmärtävät vain sikataloudesta. Sian onneksi sitä suojelee eläintensuojelulaki ja luonnonsuojelijat. Riittävän korkea valtiollinen taho tarvitaan, jotta Venäjän kanssa voitaisiin edes neuvotella uudesta rajavesisopimuksesta. Nykyiset johtavat valtiolliset tahot ovat kiinnostuneet huomattavasti enemmän sukupuolineutraaleista asioista. Ne ovat tärkeämpiä, kuin syntyvä tulevaisuus kalakannoille. Useamman valtion alueella vaeltava kalakanta voidaan tuhota, koska se ei äänestä.

Avainsanat: sosiaalijaterveydenhuolto, valitusosoite, kesäsateet, uhanalaisetkalakannat, luonnonvarainenkanta, hintalappukalalle, kalastuskortti, kalojenkuninkaat, anttilakunampaiseeylösvuoteestaan, anttilansikala, h