Satunnaiset kuvat

Antti Sorron teoriatunti/kuva Teppo Turpeinen

Uusimmat

Blogin arkisto

164 Takki tyhjenee

Torstai 1.10.2009 klo 18:08 - yrjöpoeka

Tänään sain kaksi soittoa ja niissä molemmissa kysyttiin samaa asiaa, miksi ei kirjoituksia löydy uusia? Viikko on ollut yhtä matalalentoa ja jatkuu vielä huomenna ylimääräisellä lautakunnan kokouksella. Tämän viikon aikan on puserrettu loppuun terveysasema kierrokset ja nyt on sitten aika pohtia sen antamaa antia. Tulen kirjoittamaan terveysasema kierroksen annista tulevina viikkoina tuohon sote-osioon.

Viikonlopun aion rauhoittaa kotona olemiseen ja kahdestaan vaimoni kanssa. Nyt olen kerinnyt hätäisesti käymään yön aikana kotona ja yhteistä aikaa ei ole ollut liikaa.

Lyhyesti tuosta kierroksesta on tiivistettävä se, että maakunnan etäisyydet ovat todella suuret. Päivittäin joutuu istumaan yli neljä tuntia autossa, kaiken muun istumisen lisäksi. Lääkäreistä on puhuttu liiankin paljon ja erityisesti niitten puutteesta. Paljon suurempi osuus on sosiaalipuolen asioilla ihmisten elämään, mutta niistä ei julkisuudessa puhuta samoissa määrin kuin lääkäripulasta. Kajaanissa voi kysellä ihmisiltä mitä mieltä he ovat kaupunkinsa lääkäri tilanteesta ja kaikki ovat yhtä mieltä, niitä on liian vähän. Juttu on kuitenkin niin, että tällä hetkellä Kajaanissa on oikein hyvä lääkäritilanne, mutta se ei pääse julkisuuteen.

Viikon lehdet ovat lukematta ja sähköposti siivoamatta. Vaalirahoituksen osalta meno vain paranee ja paljon asioita on ruodittu erilaisissa aviiseissa, tässä lehdessä on mielestäni satiirin keinoin osuttu asian ytimeen. Naurua kyllä piisaa näitä juttuja lukiessa.

Tiistaina olin Kaukametsässä ”Tervein mielin Pohjois-Suomessa” Kainuun tilaisuudessa, päivä oli pitkä ja sen päätteeksi ajoin vielä Kuhmon kautta kotiin. Eilinen päivä oli taas samassa paikassa Kaukametsässä ja nyt aiheena oli Kainuun ensimmäinen sosiaalifoorumi, päivä oli oikein mielenkiintoinen, erityisesti iltapäivän osalta. Loppu illan ajaksi ohjelmaa löytyi Kajaanin sote-palvelut tutuksi tilaisuudesta. Kajaani sai kunnian olla kierroksen päätepiste ja juuri isoimmassa paikassa oli kaikkein vähiten palvelujen käyttäjiä paikalla. Ovatko Kajaanilaiset niin masentuneita talouden tilanteesta, etteivät he enää jaksa tulla pohtimaan oman kaupunkinsa palveluista? Valtuuston puheenjohtaja Eero Suutari käytti kaupungin puheenvuoron ja se oli ehdottomasti koko kierroksen paras puheenvuoro! Puolanka oli hyvänä kakkosena, muut sitten sitä sun tätä!

Nyt laitan astiat pöytään ja odotan vaimoa töistä kotiin. Ensimmäinen kerta tällä viikolla, että saamme syödä yhtä aikaa.

Avainsanat: terveysasema, kajaani, kaukametsä

155 Tunnettu ukki..?

Keskiviikko 16.9.2009 klo 21:34 - yrjöpoeka

Sain naurun aihetta päivän aikana tuosta lauseesta. Olen kirjoitellut omasta lapsenlapsestani Ilonasta ja kyllä aivan aiheesta, sanavalmis ja nasevia lohkaisuja kertova tyttö on kietonut minut pauloihinsa. Syntymästä saakka olen ilolla toiminut ukkina hänelle ja antanut aikaani mielelläni. Mikä voi olla parempaa, saan tarjota turvallisen ja luotettavan aikuisen roolini olla ukkina ja läheisenä hänelle. Kiitoksia jutusta vielä kerran lukijoilleni, jatkan ukkina oloa.

Tänään oli väkeä todella runsaasti kotipaikkakunnan terveysasemalla, tähän asti suurin väkimäärä velloi terveysaseman matalissa tiloissa. Asemalla on normaalistikin väkeä aamuisin, mutta väki oli tullut nimenomaan katsomaan ja tutustumaan palveluihin ja myös kertomaan mielipiteensä. Aamu oli myös sattumalta aamu, jolloin jaettiin lääkärien vastaanottoaikoja. Saa nähdä mitä palautteista irtoaa, palaute keskustelu on tulossa maanantaina 28.9.2009 klo 18-20.

Tänään sain oikein hyvin palvelua omalla terveysasemalla, miksihän..?

Vaalirahoitusjuttu vain paranee ja isot puolueet paniikissa alkavat rahojen palautuksiin. Rahoituksella saavutettiin jo se hyöty mitä haettiin, keskusta – kokoomus hallitus. Nyt on rahoja mitä jakaa, koska valtion kirstusta puolueet kassansa täyttävät. Se on valitettavaa, että kansan muisti on yleensä yllättävän lyhyt.

Viime maakuntavaltuuston kokouksessa oli 3 asiana ”Tienpito Kainuun hallintokokeilun alueella 2009 – 2012". Siellä oli hallituksen esitys asiasta maakuntavaltuustolle ja hallituksen jäsenten vaatimat lisäykset. Vuoreslahdentie oli nostettu alueelliseksi investointihankkeeksi ohitse kaikkien aikaisempien ja sehän aiheutti napakkaa keskustelua. Tänään minulle esitettiin aiheesta viaton kysymys ja oikeastaan vain toteamus, miksi näin tehtiin. En älynnyt kokouksessa esittää sitä kysymystä, asuuko joku vaikutusvaltainen henkilö tien varrella, tai onko jonkun kesäasunto siellä? Kokouksen aikana keskustelin usean valtuutetun kanssa ja kaikista meistä oli ihmeellistä, että maakuntahallitus oli yksimielisesti lisännyt muitakin jäsentensä esittämiä hankkeita toteutumis suunnitelmaan, eli TOTSU:n. Hallituksen jäsenet näyttävät tukevan toistensa esittämiä uusia hankkeita. Nyt ei enää naurata, pitää selvittää saamani tiedon todenperäisyys ja kysyä asiaa seuraavassa maakuntavaltuuston kokouksessa.

Huomenna reissaaminen jatkuu, ensin on käynti Kajaanissa ja illaksi Puolangan terveysaseman palaute tilaisuus. Huonoa keliä on luvassa ja autoilu on nyt sitten pakollista jatkossa.

Ilona oli puhelinyhteydessä mummuun ja kertoi odottavansa meitä syntymäpäivilleen. Ukkina on mukava kuulla, että meitä molempia odotetaan syömään kakkua.

Avainsanat: ilona, maakuntavaltuusto, terveysasema

146 Matkailu jatkuu

Keskiviikko 2.9.2009 klo 13:33 - yrjöpoeka

Kävin aamusella hieman kalastamassa ja hauki oli todella hyvällä syönnillä. Otin kolme hyvänkokoista haukea ruokakaloiksi, täytynee käydä heittelemässä uistinta viikonloppunakin.

Tänään on jatkoa terveysasema kierroksille, iltasella on vuorossa Paltamon keskustelu tilaisuus. Huomenna sitten vuorossa sote-lautakunnan kokous ja seminaari sote- asioista vielä iltapäivällä virkamiehistön kanssa. Maakunta tulee todella tutuksi tällä menolla ja se on ollut itselle oikein hyvä asia. On hyvä tuntea ympäristö missä töitä väestön hyväksi tehdään ja tuntea myös henkilöstö. Lisäksi reissujen aikana saa tutustua erilaisiin ihmisiin ja ainakin vielä, ihmiset ovat ottaneet hyvin vastaan. Toki terveisiä päätöksen tekijöiden suuntaan on riittänyt. Ihmisiä eniten kivistävä asia on maakuntamatkailu ambulanssilla ja se on otettava valtuustossa keskusteluun. Ikäihmisten ihmisoikeudet on otettava huomioon.

Huomenna saamme Ilonan kyläilemään mummolassa ja Ilona aikoi leipoa mummon kanssa korvapuusteja isälle ja ukille.

Maakuntavaltuusto asiaa olen kirjoitellut tuohon toiseen osioon.

Avainsanat: hauki, terveysasema, ilona

143 Maakuntamatkailu jatkuu

Keskiviikko 26.8.2009 klo 20:10 - yrjöpoeka

 

 

Eilen aamuaikaisella ajelin Puolangan terveyskeskukseen ja tutustuimme sen toimintaan. Eroja maakunnan eri puolilla on selkeästi nähtävissä, yhteinen nimittäjä on kaikilla yksi, pitää päästä pois ambulanssi rallista. Kaikki kokevat sen erittäin vastenmielisenä ja omaisten kannalta on todella ongelmallista, kun ei tiedä minkä kunnan terveysaseman käytävällä mummo tai pappa makailee.

Iltapäivästä kävin paluumatkalla Ämmänsaaressa ja osallistuin kehitysvammaisten uuden asunto/työ kompleksin suunnittelu kokoukseen. Siinä se päivä täyttyi, lähdin liikenteeseen klo 06 ja olin kotona 16.30.

Tänään kävin sitten Yamahalla matkailemassa pohjoispohjanmaalla, lähinnä ja Taivalkoskella ja Kuusamossa. Ostin reissun aikana vielä yhdeksi vuorokaudeksi kalastusluvan Kuusingille. Tarkoitus on käydä nyt viikonlopun aikana ja samalla tuoda asuntovaunu sieltä pois. Makkaran paistoa ja tuttujen kanssa turisemista, siinä voi vielä kalastajat levitellä käsiään. Kyllä se on kohta uskottava, kalastuskausi on päätöksessään ja kesä, se on lopussa.

Tämän jälkeen alkaa totinen puurtaminen maakuntapolitiikassa ja erityisesti sosiaali- ja terveystoimen puolella. Matkailuun menee valitettavasti paljon aikaa, todella paljon. Maakunta toisaalta on alkanut kutistua, kun joutuu kulkemaan sitä pitkin poikin.

Kävimme vaimon kanssa kaikesta huolimatta ajelemassa polkupyörillä, mutta vain muutama sata metriä viitostietä. Päälle lämmitimme sauna ja nyt vietyämme iltaa kotoisasti.

Ja vatsa on liian täynnä hyvää ruokaa..

Avainsanat: terveysasema, maakuntamatkailu, polkupyöräily

139 Tavallista flunssaa..

Torstai 20.8.2009 klo 18:50 - yrjöpoeka

 

 

Ei vielä päässyt röhkimään sikatautia, normaali ärhäkkä flunssa, joka tarttui ainakin vaimoon heti. Itsellä olo on jo helpottunut ja kurkkukipu on mennyttä kauraa. Oli todella hyvä päästä tästä helpolla, koputan kuitenkin sitä maalaamatonta puuta.

Tiistaipäivä meni maakunta matkailussa, ensiksi Paltamon terveysaseman tutustumis aamupäivä ja sitten illan lopuksi Vuolijoen keskustelu tilaisuus. Päivän anti oli oikein hyvä itselle ja uskon sen olleen myös kaikille muillekin. Ihmiset ovat oikein tyytyväisiä, kun pääsevät keskustelemaan silmästä silmään virkamiesten ja päättäjien kanssa. Toivottavasti yhteinen näkökulma löytyy syksyn mittaan.

Huomenna aamupäivä menee sitten Hyrynsalmen terveysasemaan tutustumisen merkeissä.

Keskiviikko ilta meni vaimon kanssa asuntoesittelyjen merkeissä. Laitoin oman asuntoni asunnonvälittäjän käsiin, saa nähdä löytyykö tosi ostajia tänä syksynä? Aamupäivä meni kotosalla välittäjän tentissä ja sitten lopultakin sain työntää pyörän pois tallista ja lähteä syksyiseen ilmaan ajelemaan. Noin 350 km ajo sai oikein hyvälle tuulelle. Muu liikenne on syksyisen rauhallista, eikä poroistakaan ollut riesaa. Eniten poroja oli Posion ja Kuusamon välillä, muutoin koulutakseja melkein kaikki autot. Pohjoisen miehet olivat tänään joko sorsa jahdissa puolen päivän jälkeen, tai sitten jahtasivat karhuja. Huoltoasemat olivat todella hiljaisia kesän jälkeen, ei tarvinnut jonotella. Poliisien autoja oli yllättävän runsas esiintymä koko reitillä, vuokkojen kukinta ilmeisesti on syksyä kohti runsastumaan päin. Oikein hyvä että kukkivat runsaasti!

Ilona ja Annukka-äiti tulee vielä tänään, voi olla kälätystä vielä loppuiltana!

Avainsanat: flunssa, terveysasemat, ilona

112 Siivouspäivä

Tiistai 23.6.2009 klo 22:44 - yrjöpoeka

Olin ihan pihalla ja itikoitten syötävänä koko päivän. Aamulla vein vuodevaatteet pihalle tuulettumaan ja imurointia talossa ja sitten pihalle. Pihatöitten ohella kavereita piisasi, lämpöaallon ohessa pienet siivekkäät olivat heränneet. Käsivarret oli päivän päätteeksi kuin haulikolla ammutut. Mäkäräiset imivät huonoa verta minusta pois ja verenpaine tasoittui huomattavasti. Tosi asiassa rauhallinen kesäpäivä kotitöitä tehden on parasta lääkitystä moneen vaivaan.

Kaiken lisäksi sain käydä leppoisalla pyörälenkillä päivän päätteeksi ja luonto on nyt kukkeimmillaan.

Vaalirahoitusjuttu ei kohta enää jaksa edes naurattaa, touhu on sen verran tyhmän oloista. Rutiinilla pääministeri antaa jokapäiväisen leipämme, eli kootut selitykset aiheesta. Kesä olisi muutoin tiedotus välineille hiljainen ja tuntuu siltä, että onko tehty sopimus kohun pitkittämisestä? Kepu saa julkisuutta jatkuvasti ja tiedotus välineet palstat täyteen. TV2 näytti sitten Ajankohtaisessa kakkosessa Lehtomäen selittämässä, kuinka kyse on aivan normaalista jutusta. Rahoittaja valitsee puolueen ketä haluaa tukea ja äänestäjä valitsee ehdokkaan jota tukea! Yksinkertaista vai mitä ja kuinka aurinkoisesti ja viattomasti sen voi kertoa tämä politiikan ihmelapsi. Oikean ja väärän erottaminen on joskus ylivoimainen tehtävä, mutta uskon äänestäjien heränneen ja tuomio päivä lähenee. Siinä eivät edes ne suuret setelit sitten auta.

Samassa ohjelmassa oli myös raportti perussuomalaisista ja väitetystä rasistisuudesta. Ohjelma toi esille kuitenkin sen totuuden jonka jokainen perussuomalaisia äänestänyt tietää, me kaikki olemme aivan tavallisia perussuomalaisia. Meidän porukkaan mahtuu paljon myös näitä maahanmuuttajia. Kannattajina ja ehdokkaina he kokevat puolueen olevan ihmiselle hyväksi.

Huomenna ajatukseni ja päiväni täyttää sitten Kainuulainen arki. Ristijärven terveysasema on tutustumisen kohteena aamupäivän ja sen päätteeksi on pitkä lautakunnan kokous.

Sitä on luottamusmiehen arki. Onko se ihmiselle hyväksi ja erityisesti minulle, en tiedä. Sen tiedän kuitenkin, että päivä antaa minulle paljon. Päivä kertoo paljon Kainuulaisten arjesta ja siitä, kuinka siinä selviydytään. Ja se on hyväksi.

Avainsanat: vaalirahoitus, perusuomalaiset, terveysasema, luottamusmies, arki