Satunnaiset kuvat

Päiväunienaika

Uusimmat

Blogin arkisto

281 Uusi terveyskeskus

Perjantai 28.12.2018 klo 14:17 - yrjöpoeka

Kainuun Uusi sairaala on valmistumassa. Sen rakentamista puolusteltiin sillä, että halutaan hoitaa ja leikata omassa sairaalassa kaikki maakunnan potilaat. +160-miljoonan euron budjetilla on tehty loistokasta jälkeä. Se on varmaa, että budjetti ylitetään vielä reilusti 10-20%. Se on tietysti hyväksyttävää, kun kyse on näin isosta kohteesta. Näin sitä tullaan perustelemaan.

Kohde on pikkuhiljaa saamassa muotonsa ja nyt on jo kyseenalaista, mitä hoitoa siellä tulevaisuudessa saa. Varmaa on kuitenkin se, että Kajaanilaiset saavat hulppean terveyskeskuksen. Siellä voi viettää päivän istuskellen ravintolassa tai kahvilassa. Seurata toisten vaivaisten lyyhäämistä käytävillä. Kuunnella iloista monikielistä puheensorinaa, kun lääkärien ruokatauko alkaa. Suomenkieltä sieltä ei kohta juuri löydy. Leikkauspotilaat kuljetetaan kuka minnekin. Kokkolaan, Rovaniemelle, Ouluun, Kuopioon ja kuka ties minne.

Tämä oli tiedossa silloin kun edellinen soten rakentaminen päättyi. Mallilla oli nimenä ERVA. Sen tarkoituksena oli ja nyt jo melkein toteutuneena, että kaikki vaativat leikkaukset keskitetään viiteen (5) yliopistolliseen sairaalaan. Mallia valmistelivat pääosin lääkärit, toki mukana oli maakuntapolitiikkoja. Hekin vain sen vuoksi, että hankkeen läpinäkyvyys olisi taattu. Se oli niin läpinäkyvä, etteivät valvojat edes huomanneet sen alkavan toteuttaa itseään. Huippukoulutetut lääkärit ovat siirtyneet juuri noihin ERVA-mallin sairaaloihin. Siellä heille on riittävästi leikkauksia päivässä, jotta ammatitaito kehityy. Samalla potilasturvallisuus paranee.

Sopivasti näin ennen vaaleja alkaa uutisointi maakuntalehdissä, jotta eduskuntaan mielivät politiikot voivat kertoa kansalle suuren ilon. He lähtevät takuumiehiksi sille, että omassa sairaalassa leikataan jatkossakin. Kyllä siellä leikataan se on tosi. Kielitaidottomat ulkomaalaiset lääkärit pääsevät harjoittelemaan Kainuulaisten pienten vaivojen poistoa. Kuten jokin pieni luomi nenän kupeella. Ei kuitenkaan sen vaativampaa. Uusi sairaala on sitä varten, että akuutissa vaivassa sinut lääkitään muutaman päivän aikana siihen kuntoon, että pääset makoilemaan kotiisi. Saatesanoiksi kerrotaan, että ota yhteyttä jos tauti pahenee.

Mikäli sinulla on todella paha vaiva, sinut kyyditään suoraan johonkin suurista sairaaloista. Maakuntalehden uutisoinnissa kerrotttiin leikkauksia suoritettavan Kokkolassa ja Rovaniemellä. Siihen en usko. Kyllä vaativat leikkaukset keskittyvät viiteen (5) suureen yliopistolliseen sairaalaan. Lääkäreiden sijoittumisella on suuri ohjaava vaikutus ja sitä ei enää pelasta pienten maakuntien suunnitelmat osuuskuntamallista. Se on tuhoon tuomittu, koska osaavia lääkäreitä ei ole eikä tule. Myös hoitohenkilökunta tietää tämän. Nuorempi väki siirtyy sinne, missä eteneminen omalla uralla on parempaa.

Onneksi on hyviä uutisia kaikille työttömille näin vuoden lopuksi. Huhtikuun alussa 2019 he saavat kokea aktiivmalli kakkosen onnenpotkuja. Koska työtä ei ole edelleenkään, heiltä leikataan tukea vähemmäksi. Tämän ansiosta työttömät saavat nöyrtyä hakemaan apua leipäjonoista entistä ahkerammin. Vapaaehtoistyö ei lopu, vaan lisääntyy kaikkialla. Hallitus laatii tilastoja ja kas, työpaikkoja on tullut lisää. Hallituksen mielestä on valeuutisointia väittää työttömien määrän oikeasti pysyneen lähes ennallaan. Totuus on kuitenkin toisella puolen.

Tilasto, yhtä kuin emävalhe.

Avainsanat: kainuunuusisairaala, ervamalli, kallisterveyskeskus, tilastojaemävalhe

159 Valitanko turhaan

Maanantai 14.8.2017 klo 16:17 - yrjöpoeka

Sain eilisestä kiukkuisen palutteen. Valtatien liikennettä ei voi kiukuttelijan mukaan enempää laskea. Hän on kyllä väärässä. Minun esitystäni pitää tarkentaa siten, että muuttuva nopeusrajoitus olisi aamuisin ehkä puolituntia ja enimmillään tunti ennen koulujen alkamisaikaa. Iltapäivisin puolituntia riittää, kun pienimmät lapset kulkevat koulusta pois. Autoilijalta tämä noin kilometrin pätkällä oleva rajoitus söisi vain 10 – 20 sekuntia kiireisestä ajasta.

Pyysin palautteen antajaa menemään kävelylle arkiaamuna keskustan ja Kaljuskylän risteyksen välille. Minä uskon, että aivan iholta kulkeva raskasliikenne ei tunnu turvalliselle. Aamuruuhka ei kestä kauan, mutta kuten tänäänkin, joillakin on kiire keskustan ja Teboilin välillä. Kiire loppuu kun pääsee turisemaan muiden kiireisten kanssa puoleksi- tai aivan kokonaiseksi tunniksi. Toinen suunta on Risteen alueelle kiirehtiminen, siellä kiire loppuu. Säästö ajassa on muutamia sekunteja, mutta jatkuva vaaran aiheuttaminen johtaa lopulta väistämättä onnettomuuteen.

Palautteen antajan mukaan, minulla on liian herkkä nahka valittaa kaikesta. Valittaja voi tietysti olla oikeassa ja omasta näkökulmastaan näin varmasti myös on. Nyt en valita omasta syystä, vaan yhteisistä pelisäännöistä ja ongelmista niissä. Samalla olen pyrkinyt pohtimaan myös keinoja vaikuttaa asiaan. Haastankin koulutoimen luottamushenkilöitä ja virkamiehiä kulkemaan arkiaamuna koululaisten kulkemaa reittiä valtatien reunustalla.Heitän haasteen myös kunnajohtaja Asta Toloselle. Kulkekaa tätä jalkakäytävää lasten seassa ja seuratkaa ajoneuvoliikennettä. Joinakin aamuina voitte kokea yllätyksiä.

2018 helmikuussa on tarkoitus järjestää seuraava The Ruthless Raja-hiihto. Usea hiihtäjä odottelee malttamattomana milloin ilmoittautuminen alkaa. Mikäli luontokaupunki Kuusamo jatkaa hiljaiseloaan ja en saa virkamiehiltä vastausta, on pohdittava hiihtoa kokonaan toisesta näkökulmasta. Vaihtoehto on olemassa ja sen on se, että hiihto tapahtuu kokonaisuudessaan Suomussalmen kunnanrajojen sisällä. Enempää ei voi kohta enää hidastella, koska valmistelut ja joukkojen kokoaminen kestää kuukausia. Kuin pisteenä iinpäälle sähköpostini ei ole toiminut pitkiin aikoihin ja en ole vielä löytänyt syytä sille.

Koska aloitin valittamisen valitan myös nyt siitä, että selkäni on todella kipeä. Pihalla odottaa sorakuorma levittämistä ja kun kokeilin sen levittämistä, oli antauduttava kivun edessä. Kivistävä kylkiluu ei lääkärin mukaan ole murtunut, mutta oma epäilys siitä on olemassa. Kielellinen ongelma ulkomaisen lääkärin kanssa oli sellainen, että koin helpommaksi ottaa lisää buranaa.

Hankala on keskustella, kun yhteinen kieli puuttuu ja ei tule täysin ymmärretyksi. Lääkäritilanne kyllä on hyvä, sitä ei käy kiistäminen. Paljonko hyötyä näistä ulkomaisista lääkäreistä on, jää nähtäväksi. Oma arvaus on, että ihmiset ottavat mieluimmin buranaa. Kun lopulta on pakko, saa ambulanssi tai ruumisauto viedä loppusijoituspaikkaan.

Lopuksi tästä on annettava kiitos järjestelmälle. Potilaat katoavat ja säästöä tulee. Hyvästä tuloksesta voi sitten palkita isompia johtajia.

Avainsanat: valtatie5suomussalmella, muuttuvanopeusrajoitusaamuisin, theruthlessrajahiihto, luontokaupunkikuusamo, ulkomaisetterveyskeskuslääkärittuovatsäästöä, kieliongelmaesteenääpotilaanjalääkärinvälillä

018 Pelle

Perjantai 12.4.2013 klo 21:55 - yrjöpoeka

Maakuntalehti Keskisuomalainen nimitti pääkirjoituksessaan 10.04.2013 perussuomalaisten kansanedustajaa Teuvo Hakkaraista turhaksi ja pelleksi. Keskustataustainen lehti on aikaisemminkin hyökännyt Hakkaraista vastaan ja tämä oli sille suoraa jatkoa. Vaaleissa Hakkarainen sai erinomaisen hyvän kannatuksen ja tuli valituksi. Koska lehti pääkirjoituksessaan nimittää Hakkaraista Turha-Teuvoksi, on siellä sitten tuhansia turhia äänestäjiä.

Kainuun hallintokokeilu päättyi vuodenvaihteessa. Kokeilulle oli haettu neljän vuoden jatkoaikaa, mutta se ei tyydyttänyt Puolangan kuntaa. Kunnajohtaja Seppo Rajala on ollut hallintokokeilun kaatumisen jälkeen jatkuvasti esillä. Rajalan mielestä Puolanka ei saanut maakunnalta riittävästi palvelua ja siksi he ovat Rajalan johdolla yksityistäneet kaikki sote-palvelut. Pakettiin kuuluu uuden terveyskeskusken rakentaminen ja paljon muuta.

Kunnan johdolle ei käynyt mikään yhteistyö muiden kuntien kanssa. Puolangan on kuuluttava johonkin sairaanhoitopiiriin ja piiriksi on määrätty Kainuun sairaanhoitopiiri. Siltä osin heillä on luottamusmies soten-hallituksessa. Hallituksessa heillä on läsnäolo ja puheoikeus rajatuissa asioissa. Nyt he ovat kunnanjohtajan johdolla mesonneet useita viikkoja ja vaatineet täyttä päätöksenteko oikeutta kaikissa asioissa. Eli he haluavat tehdä päätöksiä, jotka koskevat muita Kainuun kuntia. Onneksi soten-hallitus on torpannut heidän puuhastelunsa.

Vaalien jälkeen puolueiden piirit tekivät sopimuksen maakunnallisista luottamusmiepaikkojen jaosta. Jaossa oli mukana tietysti myös Puolanka. Puolangan kunnassa eri poliittiset ryhmät liitoutuivat paikkajaossa perussuomalaisten kahden hengen ryhmää vastaan. Jotta soppa olisi sellainen kuin Rajala haluaa, he ovat aloittaneet voimallisen taistelun maakunnallisen sopimuksen muuttamiseksi Puolangan osalta. Perussuomalaisille oli paikkajaossa jyvitetty pelastuslautakunnan naispaikka Puolangan perussuomalaisille. Kajaanin kaupunki on isäntäkuntana tehnyt päätöksen maakunnallisen sopimuksen pohjalta ja sen luulisi pitävän. Mutta sitäkö Rajala uskoisi.

Näyttää siltä, että Rajala haluaa sotkea jatkossakin kaikkea mahdollista. On uskomatonta, kuinka Puolangan luottamusjohto on mennyt mukaan tähän pelleilyyn. Valtuuston puheenjohtajaksi valittiin varatuomari, siitä huolimatta peli jatkuu entisellään.

Saatuaan hallintokokeilun kaatumaan, Rajala haluaa ilmeisesti syyllistää muita Kainuun kuntia siitä ahdingosta, mihin Puolanka kuntana on joutumassa. Siksi hän yrittää sotkea kaiken mahdollisen. Viestit Puolangan kuntalaisten suunnasta ovat karuja. Yksityinen firma huonontaa palveluja johdon tahdon mukaan. Palveluja ei anneta ja työntekijöiden palkkoja yritetään kaikin keinoin huonontaa. Kun ei ole palvelua, kuntalaisista tulee sitten Rajalan oppien mukaan terveitä.

Tämä sotku on saatava loppumaan. Ei voi olla niin, että yksi Rajala saa aiheuttaa sekasortoa koko Kainuussa. Sotkun siivoaminen jää lopuksi muiden kuntien hoidettavaksi.

Kainuu on ollut useita vuosia kuin sirkus. Pelle sirkukseen löytyy Puolangalta.

Avainsanat: turha-teuvo, keskisuomalainen, puolangalleuusiterveyskeskus, luottamusmiespaikkajakosopimus, sepporajala, puolangankunnajohtaja, sirkuksenpelle

016 Rahaa on

Tiistai 6.3.2012 klo 12:38 - yrjöpoeka


Tämä R-kioskin mainoksen sanonta tulee mieleen, lukiessani uutisia Puolangan uuden terveyskeskuksen rakentamishankkeesta. Kilpailutuksen jälkeen hankkeen suunnittelijat on nyt valittu ja rahaa menee siihen puolimiljoonaa euroa. Puolangan kunnahallitus nimesi 5.1.2012 Sote-työryhmän. Mielenkiintoista on se, ettei kunnanhallitus antanut ryhmälle minkäänlaista toimenkuvaa. Vielä mielenkiintoisammaksi tulee 5.3.2012 olevan kunnanhallituksen pöytäkirjan anti. Siitä ilmenee kuinka itsenäinen sote-toimikunta on ollut. Se on kilpailuttanut suunnittelijat ja sama toimikunta on tehnyt esitykset kunnahallitukselle. Jossakin muualla ei tällaista toimikuntaa olisi pystytetty ilman selkeää toimenkuvaa. Rahaa on!

Valtiontalouden sukeltaessa elää ilmeisen kovana usko, että valtio ja muu yhteiskunta tukevat tällaista rakennushanketta. Hallintokokeilun aikana Kainuun kunnat tekivät tulevaisuuteen tähtääviä rakenteellisia päätöksiä ja siihen liittyy päätös Ylä-Kainuun sairaalan rakentamisesta. Tähän yksikköön on rakennettu nyt akuuttivuodeosasto paikat koko Ylä-Kainuun väestölle. Nykyiset Puolangan päättäjät ovat unohtaneet, tai eivät ole aikoinaan ymmärtäneet mitä ovat päättäneet. Veikkaan jälkimmäistä vaihtoehtoa.

Sillä päätöksellä yritettiin vastata väestönmuutoksen aiheuttamaan muutokseen. Lääkäripula oli myös yksi vaikuttava osasyy. Puolanka ilmeisesti uskoo siihen, että akuuttivuodeosasto toimii ilman lääkäriä. Voi olla aika vaikea perustella Valviralle, miksi tarvitaan lisää uusia akuuttipaikkoja väestökatoa poteviin kuntiin. Elämme mielenkiintoisia aikoja.

Suomussalmen kunta kysyi maakuntahallitukselta muutamia kysymyksiä. Muna kysyi kanalta, tai toisinpäin. Suomussalmen kunnahallituksen pöydän ääressä istuu samoja kuin maakuntahallituksen pöydän ääressä. Vielä mielenkiintoisammalta tilanne näyttää ja tuntuu, kun katsoo mitä kunta kysyy. Kunta kysyy taloudesta ja siihen vastaa maakunnan talousjohtaja Asta Tolonen joka on nyt valittu Suomussalmen uudeksi kunnajohtajaksi. Yli kymmenen miljoonan alijäämän paljastuminen ei pelottanut Suomussalmen kunnanvaltuustoa, valinta oli yksimielinen.

Hallintokokeilun päättyessä alkoi keskustassa uusien suojatyöpaikkojen etsintä ja jako. Tämä oli ensimmäinen ja mielenkiintoinen.

Avainsanat: rahaaon, uusiterveyskeskus, puolanka, sotetyöryhmä, akuuttivuodeosasto, valvira, suomussalmenkunta, tahdostatekoihin

139 Räntäsateessa mietittyä

Sunnuntai 24.10.2010 klo 19:46 - yrjöpoeka

Lopetetaanko hallintokokeilu vai yhdistetäänkö kuntia?

Tämä ajatus on tullut väistämättä mieleen viime viikkoina, kun olen seurannut keskusteluja eri viestimissä. Toisena asiana olen pohtinut kuntien olemassaolon oikeutusta. Kumman hallinto puretaan, maakunnan vai kuntien? Keskustelut ovat mediassa menneet pääosin kokeilua puolustaen ja kritiikin esittäjiä kurittaen. Kansalaisten ja eri työntekijä ryhmien kasvava kritiikki kuitataan epäasialliseksi, kuten on käynyt Kajaanin terveysasemaa koskeneissa lehtikirjoituksissa. Hallinto ei edelleenkään osaa kuunnella kritiikin sisältöjä, vaan siirretään keskustelu henkilöihin ja onko mahdollisesti loukattu hallinnon henkilöiden kunniaa. Hallinto on koko kokeilun ajan ihmetellyt kansalaisten kritiikkiä ja siihen on etsitty syitä, vain kansalaisten ja työntekijöiden suunnasta. Oikeasti voisi joskus aloittaa pohtimisen, tehtiinkö suunnitelma ja liikkeelle lähtö liian nopeasti? Lähdettiinkö liikkeelle kansalaisia kuullen? Oikeasti kuunnellen, ei vain valmiita suunnitelmia pöytään lyöden. Esimerkkeinä voinee mainita kokeilun alkuvaiheessa Vuolijoen ja Ristijärven kansalaisten nousemisen vastarintaan. Nyt olemme menossa toisessa vaiheessa ja esimerkkeinä on Hyrynsalmi ja Puolanka. Vaala kuuluu myös tähän joukkoon, vaikkakin se on alun alkaen lähtenyt suuntautumaan Oulun suuntaan. Jokaisessa tapauksessa kyse on samasta asiasta, palveluverkon alasajosta reuna alueilta ja ihmisten kuulemisesta. Viime aikoina on puhuttu paljon lukioverkosta, mutta mielestäni tärkein on tällä hetkellä terveys-, vanhus- ja vammaispalvelujen verkosto ja myös mielenterveyspalvelut. Palvelurakenteeseen ja palveluihin liittyvät asiat on selvitettävä kansalaisille ennen mitään tulevaa päätöksentekoa. Kansalaiskuuleminen pitää nostaa erityisasemaan laajassa maakunnassa.

Mitä kunnille on tapahtunut hallintokokeilun aikana?

Pääsääntöisesti kuntien talous on parantunut ja kaikki säästötoimenpiteet on kohdistettu koko ajan maakuntahallinnon suuntaan. Siellä säästökohteena on pidetty erityisesti sosiaali- ja terveydenhuoltoa. Kaiken ahdistuksen syynä on pidetty edellä mainitun hallinnon osan liian tuhlailevaa rahankäyttöä. Kunnat eivät enää halua antaa yhtään enempää rahaa sosiaali- ja terveydenhuollon palveluihin. Minä en halua olla enää supistamassa kansalaisten tarvitsemia palveluja, eli jotakin pitäisi nyt tehdä.

Kuntien tulevaisuus, jatketaanko entisellään vai yhdistetäänkö tehtäviä?

Yhtenä vaihtoehtona osa kunnista voisi aloittaa tehtävien yhdistämisen, mikäli eivät ole valmiita kuntaliitoksiin. Olen aina ottanut esimerkiksi Ylä-Kainuun alueen. Alueella on vähemmän väkeä kuin oli Suomussalmella enimmillään. Silti joka kunnassa toimii koko politiikan kirjo luottamusmiehineen kaikkineen. Johtajia on näissä kolmessa kunnassa, Puolanka, Hyrynsalmi, Suomussalmi, kolme kappaletta jokaista lajia. Samoin kunnissa on suuria komeita kunnanvirastoja, joiden ylläpito maksaa maltaita. Paljonko kuntalaisille tuottaa hyvinvointia valtavat kiinteistöt ja useiden päällekkäisten johtajien palkkaus? Säästöjä saataisiin aikaan useiden kuntien yhteisillä valtuustoilla. Ylä-Kainuussa riittäisi jatkossa 35 valtuutettua tehtävien hoitamiseen ja yksi kunnanjohtaja. Kunnan nimeksi voisi laittaa Ylä-Kainuun kunta.

Tiivistettynä sanoma on, kuntien tehtävänä pitää olla omista kuntalaisista huolehtiminen, ei kunnantalojen seinistä, eikä turhista luottamusmiesorganisaatioiden jäännöksistä.

Tai sitten lopetetaan Kainuunhallintokokeilu!

Avainsanat: räntäsade, lopetetaankainuunhallintokokeilu, lakkautetaanterveyskeskus, asiatontakritiikkiäpalveluista, tuhlailevarahankäyttö, yhdistetäänkuntientoimintoja, meilläonliikaahallintoa

208 Tauti tuli

Keskiviikko 9.12.2009 klo 19:18 - yrjöpoeka

Tänään ahdisti todella pahasti, olin tulossa Kajaanista kokouksesta ja piti pysähtyä Ämmänsaaren terveyskeskukseen happea haukkomaan. Keuhkoputket ovat todella ahtaalla ja tulehdus rööreissä menossa. Viime vuonna olin käynyt samalla päivämäärällä hakemassa myös lääkkeitä hengenahdistukseen. Vanhetessa taitaa tulla vuosipäiviä näistä loppuvuoden päivistä?

Janne Ahonen teki Norjan hyppyreissullaan samoin kuin minä tein aamusella, kuume laskee lääkityksellä. Antoivat minulle hieman korvamakeata terveyskeskuksessa, varmasti oli ihan paikallaan? Eilinen päivä ja viime yö meni kuin horteessa, kuume sai olon todella huteroksi. Nyt on uskottava viisaampia ja pysyteltävä sohvan lähellä.

Nyt ei kulje ajatus ja ei jaksa…

Avainsanat: kajaani, ämmänsaari, terveyskeskus, janneahonen, kuume

200 Pimeää ja loskaista

Torstai 26.11.2009 klo 11:15 - yrjöpoeka

Keli oli eilisen aikana otsikon mukaista. Pimeässä lähdin aamusella ajamaan Kajaaniin ja todella pimeää ja märkää oli keli palatessa. Nyt eletään vuoden pahinta aikaa tieliikenteen kannalta, märkä tie imee vähätkin valot itseensä. Eilen tuli, samoin kuin toissailtana, kammottava päänsärky. Silmät väsyvät todella paljon, kun kaksi tuntia yhteen menoon koettaa tihrustaa vetisin silmin, pimeää ja märkää tienpintaa.

Lautakunnan kokous päivä oli työntäyteinen, aluksi seminaari ja sitten päälle kokous. Listalla oli paljon tärkeitä asioita, niistä päästiin liikuttavaan yksimielisyyteen kohtalaisen helposti. Pykälä 333, Ylä-Kainuun toimitilojen saneeraus, aiheutti sitten keskustelua ja se ei ole ihme.

Esittelytekstin lause, ” Terveyden- ja sairaudenhoidon alueella akuuttivuodeosastotoiminta ja siihen läheisesti liittyvä aktiivinen kuntoutus keskitetään Suomussalmelle ja tämä aiheuttaa lisärakentamistarvetta.”, on siinä mielessä ongelmallinen, että sillä käytännössä lakkautetaan Puolangan ja Hyrynsalmen terveysasemien akuutit vuodeosastopaikat. Mielestäni asiasta on syytä käydä keskustelu, jossa on mukana maakunnan poliittinen johto. Ristijärvi – Vuolijoki kaplakan yhteydessä oli kyse siitä, ettei päätöksiä tehdessä kuunneltu alueen asukkaista ja siitä on syytä ottaa opiksi. Sosiaali- ja terveyspalvelut tutuksi kierroksella olisi pitänyt tämä asia tuoda esille Puolangalla ja Hyrynsalmella. Asiaa valmistelevassa työryhmässä on vain Suomussalmen edustajia. Osallistuin yhteen työryhmän kokoukseen varajäsenenä ja tein siellä kysymyksen, liittyen tuon hankkeen tarkoitukseen. Vastauksena oli juuri tuo, Suomussalmen terveyskeskuksen laajennuksen jälkeen Ylä-Kainuun akuutit vuodeosastopaikat sijaitsevat Suomussalmella.

Aamupäivän seminaarin aiheena oli IVA, eli ihmisiin kohdistuvien vaikutusten arviointi päätöksenteossa. Tällä päätöksellä on koko Ylä-Kainuun alueen ihmisiin niin suuri vaikutus, että ennakko arviointi on suoritettava. Arvioinnissa virkamiestyönä on haettava useampia vaihtoehtoja tarkasteltavaksi ja sitten näiden vaikutuksia arvioidaan alueen väestöön, henkilöstöön, palveluihin, talouteen, elinvoimaan, kehittämishankkeisiin ja terveys- ja hyvinvointierojen kaventamiseen. Kuulostaa monimutkaiselta, mutta IVA auttaa luottamusmiestä päätöksenteossa arvioimaan entistä paremmin päätöksen vaikutuksia. Toivottavasti IVA tulee tämän valtuustokauden aikana itsestäänselvyydeksi koko hallintokoneistolle ja sitä osataan myös tarvittaessa vaatia.

Maanantaipäivän valtuusto kokous puhututti lautakunnan jäseniä ja se ei ole ihme. Aloitteita tehtailevat yhdet ja samat ihmiset voisivat kysyä omien ryhmiensä lautakunnissa olevilta jäseniltä mieltään kaihertavista asioista. Erityisen turhauttavaa se on silloin, kun aloitteen tekijä istuu sote-lautakunnan kokouksissa maakuntahallituksen edustajana ja tietää miten ja millä tavoin asioista on päätetty. Siitä huolimatta lautakuntaa ja sen alaista virkamiehistöä pommitetaan ”turhilla” aloitteilla, virkamiesten työaikaa kuluu todella paljon asioitten valmisteluun ja se maksaa. Maksoi erityisen paljon maanantaina, tuhansien eurojen lisälasku valtuutettujen pitkästä ja ”turhasta” istumisesta. ”Turha” aloite on sellainen, joka selviäisi puhelin soitolla tai ottamalla yhteyttä oman ryhmän edustajiin lautakunnissa.

Ihmettelin koko eilisen aamun autostani oikealta puolelta kuuluvaa naputusta. Ämmänsaaressa pysähdyin ja vein vaimoni työpaikalle ja kas kummaa, naputus lakkasi. Ajelin hiljaisuudessa Ristijärvelle ja otin kyytiini erään lautakunnanjäsenen ja naputus alkoi kuulua uudelleen. Pitänee tutkia tuo etuistuimen rakenne, onko siinä vikaa?

Etuistuimen rakenteesta riippumatta, toivon naputuksen vaimon osalta jatkuvan vielä ainakin seuraavat 32 vuotta. Tänään on ollut todella hyvä päivä ja mukavia muistoja jää tästä jäljelle.

Avainsanat: kajaani, sosiaalijaterveyslautakunta, puolanka, hyrynsalmi, vuodeosasto, terveyskeskus, suomussalmi, seminaari, iva, valtuustoaloite, lisälasku, naputus, etuistuin

193 Vaihteleva päivä

Lauantai 14.11.2009 klo 23:20 - yrjöpoeka

Kävimme vaimoni kanssa eilen iltasella otsalamppujen valossa lumikenkäkävelyllä ja vaimoni kipeä polvi muljahti. Yö oli tosi tuskainen ja aamusella oli tehtävä päätös lähteä vastaanotolle ja ajatuksena oli, että jospa sieltä jotakin apua kipupiikin muodossa löytyisi. Näinä aikoina se on todella naiivi oletus, kun sieltä ei saa normaalinakaan aikana apua. Terveyskeskus oli iltapäivästä kuin kuva Raatteen tieltä talvisodan aikaan, kaatuneita ja haavoittuneita virui läjäpäin joka paikassa. Ihmiset on saatu hysterian valtaan ja itsestäni näytti todella naurettavalta, että ihmiset luulivat suojaavansa itsensä kasvo naamareilla. Ilma käytävillä ja sairaalan tiloissa oli täynnä yskimistä ja hikisiä ihmisiä. Pienten lasten vanhempien ärtyneisyys oli helppo ymmärtää, aamusta iltaan ilman ruokaa ja juomaa hikisen ja tuskaisen lapsen kanssa ei ole nautinto ahtaissa tiloissa. Onneksi iltapäivän lopulla tuli toinen lääkäri purkamaan jonoja. Nyt on aika sellainen, että henkilöstölle pitäisi sallia ylitöiden tekomahdollisuus, erityisesti viikonloppuna. Talvella tulee aika, jolloin ehtii pitää lomia ja vapaita. Henkilöstön jaksamisellakin on rajansa, se on myönnettävä, mutta omin silmin nähtynä terveyspalvelut ovat tällä hetkellä kriisissä sikainfluenssan takia.

Epäilys avusta todentui lopulta ja vaimoni sai lähteä käsikynkässä takaisin kotiin, kivunlievityksestä ei tietoakaan. Nyt sitten yritetään selvitä buranan avulla.

Hyviä asioita mahtui onneksi tähän päivään ja uuden yhdistyksemme hallituksen ensimmäinen kokous oli niistä oikein hyvä esimerkki. Yhdessä tekemisen meininki on todella vahva ja tästä on hyvä lähteä eteenpäin.

Toinen hyvä asia oli se, että kotiin tultua laitoin saunan lämpiämään ja sitten painoin lumikengät jalassa pimeään maastoon. Tiukan treeni jälkeen terveyskeskuksen lentsubasillit jäivät yskimään pimeään kuusikkoon.

Lempeitten löylyjen jälkeen on ollut aikaa istua koneen äärelle ja tehdä kaikessa rauhassa kirjallisia juttuja. Vaikka vaimollani on kipuja, on onnea passata häntä ja hieroa kipulinimenttejä jalkaan.

Loppujen lopuksi, päivässä on ollut paljon hyvää ja opiksi otettavaa.

Avainsanat: lumikenkäkävely, raatteentie, hysteria, terveyspalvelut, kriisissä, burana, terveyskeskus, passata, hyvää