Satunnaiset kuvat

Kesä 2003

Uusimmat

Blogin arkisto

106 Tilastoja ja pelolla hallintaa

Keskiviikko 27.3.2019 klo 19:27 - yrjöpoeka

Kepulaiset ovat onnessaan, kun hallitus sai työllisyysasteen nousemaan. Tavallinen kadukulkija kummastelee vain yhtä asiaa. Kun hallitus kertoo 110000 kansalaisen saaneen työpaikan, ovat työttömyysluvut pienetyneet vain 60000. Kun siihen vielä lisää kahden eri toimijan työttömyysluvut kummastelu sen kuin jatkuu. Tilastokeskuksen mukaan maassa on 200 000 työtöntä- Te-toimistojen laskelmissa heitä on 270 000. Samaan aikaan maassa on huutava työvoimapula ja sen poistamiseksi jotkin tahot haluavat tuoda nopeasti 10-100000-tuhatta halpatyöläistä. Ei siis ole ihme, että tavallinen kadunkulkija miettii kerran jos toisenkin päättäjien laskutaitoa.

Tutkijat kertovat työvoimaa tuleen jostakin turkinhihasta ravistelemalla, eli työvoiman ulkopuolelta. Tämä kuullostaa todella oudolta, kun muistaa kuinka tarkoin viranomaisilla on ihmiset jyvitettyinä työllisiin ja työttömiin. Nyt jostakin ihmeen mustasta aukosta löytyykin työvoimaa kymmeniä tuhansia. Talousoppineitten mukaan kyse on nousukauteen liittyvästä ilmiöstä. Heidän mukaansa jossakin on kymmeniä tuhansia ihmisiä jotka eivät edes hae töitä. Näitä tarinoita lukiessa ainakin minulle tulee tunne, etteivät kaikki muumit ole valtinhallinnossa tallella. Eivätkö he todellakaan tiedä, montako työikäistä maassamme on?

Tilastokeskusken mukaan työllisiä oli helmikuun 2019 lopussa 2 504 000 ja heidän laskelmiensa mukaan siinä on nousua 34 000 henkilöä. Huvittavista näissä tilastokeskusken laskelmissa on virhemarginaali tässä laskelmassa. Se on nimittäin sama 34 000 työllistä. Valtion eri virastoissa on pilvin pimein ihmisiä tekemässä nuppiluku laskelmia. He kokoavat työkseen eri tilastoista ja jopa henkikirjoista, kuka missäkin on. He tietävät jokaisen suomalaisen osoitteen ja erityisesti työllisten, koska kaikille äänestysikäisille tulee ilmoitus äänestysoikeudesta. Miten heillä on laskelmissa nousua ja sitten toisaalta he toteavat virhemarginaalin olevan saman? On siinä Ojalan laskuopin saaneella kummastelemista.

Jos ovat politiikot nyt kärkkäitä hyökkailemaan toisia politiikkoja vastaan, niin sosiaalinen media on aivan oma lukunsa. Siellä raivotaan aivan vapaasti ja kuvalla ja nimellä. Suorasukaisia ehdotuksia saunantaakkse viemisestä ja ne ovat kilteimmästä päästä. Perussuomalaiset laittoivat vaalivideokseen politiikkoja uhkaavan ja lyövän mustan hahmon. Nyt ei voi välttyä ajatukselta, että tämä ei pääty hyvin. En ole yksin ajtuksen kanssa, että video on ollut alkusoittona todelliselle terrori iskulle. Soinin kimppuun pullo aseenaan hyökännyt näytti muille, mitä on odotettavissa. Turvamiehet estävät iskut.

Seuraava aste on siirtyminen kovempiin ja rajumpiin keinoihin. Puheet ja kiihoittaminen ovat nyt muuttuneet uudeksi normaaliksi. Uhkaamiset ja jopa toisen henkeen ja terveyteen liityvät sanat, saavat maailman onnellisimman maan näyttämään todella oudolta. Mikä tahansa sosiaalisen median viestiketju kertoo tästä. Kaikkialta löytyy henkilöitä, jotka aloittavat keskusteluketjujen trollaamisen. Hyvin pian siellä kiehuukin uhkailujen ja raivon tulva. Itse olen jo miettinyt sitä, onko tämä johdettua? Ovatko kaikki trollaamista harjoittavat oikeita henkilöitä, vai äärilaidan luomia hahmoja.

Minä todella pelkään seuraavia viikkoja. Kaikki viittaa todelliseen uhkaan ja ehdokkaiden on syytä katsoa ympärilleen. Pelkoa käytetään nyt aseena ja yksi sen käyttäjistä on Halla-ahon perussuomalaiset.

Avainsanat: työllisyysaste, nousukausi, tilastokeskus, perussuomalaistenvaalivideo, pelollahallitseminen

112 Menetkö vai etkö mene

Torstai 15.9.2016 klo 9:27 - yrjöpoeka

Viime talven pelle- ja pervo porukka Soldiers of Odin on kaatumassa omaan mahdottomuuteensa. Sen raunioilta ponnistelee nyt muita samankaltaisia, Suomen lippua ja leijonakorua käyttäviä (häpäiseviä) älämölökuoroja. Yksi sellainen on ilmoittanut tänään järjestävänsä mielenosoituksen Otanmäen vastaanottokeskuksen liepeillä. Tämä on kuin verta valaisi kaduille.

Poliisi ilmoittaa valvovansa järjestystä. Minusta virkavallan tulisi juuri nyt estää kaikenlainen provosointi. Tämänkaltaisen tapahtuman järjestäminen ja masinointi on täysin edesvastuutonta. Mutta mitä tekee esimerkiksi Kainuun Sanomat maakuntalehti? Facebookissa lehti julkaisee jutusta kertovan artikkelinsa ja kysyy: Aiotko mennä? Minusta tämä on käsittämätöntä toimintaa. Se ei palvele journalismia millään tavoin. Se palvelee juuri näitä älämölö sakkeja, jotka haluavat levittää pelkoa ja epäjärjestystä.

On turha vedota ihmisten oikeuteen osoittaa vapaasti mieltään. Mieltään voi osoittaa vaikka marssimalla Kajaanin kauppakadulla. Sen sijaan mielenosoittaminen juuri nyt Otanmäellä voi johtaa ennalta arvaamattomiin seurauksiin. Joukossa tyhmyys niinsanotusti tiivistyy. Kun olen seurannut noiden ryhmien viestejä, voin sanoa niiden joukossa olevan sellaisia, joilta voi odottaa melkein mitä vain. Erityisesti nyt, kun niinsanottu ”kansa” tukee heitä.

Maakuntalehti on alkanut käyttäytyä kuin iltapäivälehdet. Se on huono suunta ja ei pelasta laskevaa levikkiä. Lehteä ei ole aiemminkaan pidetty luotettavana ja nyt sen luotettavuus on pian MV-lehden tasoa. Samoin lehden facebookin julkaisut eivät kerro oikeasta pelisilmästä. Lehden toimitus on alentunut Suomi ensin liikeen huutojen mainostajaksi. Surullista.

Sain aamusella soiton prepaid liittymästä ja aiheena oli eilen tekemäni päivitys kunnanvaltuustojen tulevasta koosta. Soitto tuli nimettömänä koska asia oli tulikivenkatkuinen. Minulla ei ole soittajan mukaan oikeutta puuttua muiden puolueiden päätöksiin. Kysellessäni missä kohden olen asiasta maininnut, en saanut vastausta. Soittajan mielestä on hyvä, että meillä on riittävästi valtuutettuja päättämässä meidän asioistamme. Minulle ei myöskään kuulu se, kuinka paljon muut puolueet keräävät luottamusmiesmaksuja.

Puhelin rapsahti viimeisen voimasanan jälkeen kiinni. Luin eilisen tekstini uudelleen ja en löydä siitä sellaista kohtaa missä puutun muiden puolueiden toimintaan. Esitän vain oman arvioni siitä, mikä olisi uudessa kuntajärjestelmässä meille hyväksi. Se on myös velvollisuuteeni päättäjänä, tehdä esityksiä kulloinkin tärkeistä asioista. Sen olen nyt tehnyt tästä aiheesta ja aion pitää sitä esillä. Suomussalmen kunnanvaltuusto päättää asiasta joulukuun valtuustossa.

Kansalaiset ovat erittäin paljon arvostelleet Suomen eduskunnan kokoa ja arvioineet, että kansanedustajien määräksi riittäisi 100. Suomessa on nyt 5,5 miljoonaa asukasta ja 200 kansanedustajaa. Kun tarkastelee Suomussalmen väkilukua ja valtuutettujen määrää, voisi olettaa sen olevan epäsuhtainen. Nyt meillä on noin 8200 ja valtuutettuja 35. Kaikenlisäksi kaikki ennusteet osoittavat väkilukumme laskevan 2030 lukuun mennessä hieman yli 6000 asukkaaseen.

Tästä syystä valtuutettujen on tehtävä tiedon perusteella päätöksiä uusista rakenteista. Valtuusto on kuntalaisia varten. Ei puolueita.

Avainsanat: suomenlippu, tyhmyystiivistyy, kunnanvaltuutettu, tilastokeskus