Satunnaiset kuvat

Perhonheittokurssi/ kuva Teppo Turpeinen

Uusimmat

Blogin arkisto

265 Puhdas kuin pulmunen

Perjantai 7.12.2018 klo 14:25 - yrjöpoeka

Suomen hallituksen tavoitteena on, että Suomi olisi hiilineutraali aikaisemmin kuin EU:n tavoite 2050. Nyt kerrotaan, että Suomen energiantuotannon päästöt muuttuvat pienemmiksi kuin maatalouden päästöt. Liikenne aiotaan myös ajaa päästöttömäksi Bernerin ukaaseilla ja hallituksen kiitoksen kipeydellä. Pitäähän Suomen olla ensimmäinen joka ei tuota enää mitään päästöjä.

Yksi asia minua mietityttää tässä yhtälössä. Pitääkö maatalous ajaa sitten alas, kun enää se jäisi päästöjen tuottajaksi? Samaan aikaan kerrotaan, että siirtyminen päästöttömään energiajärjestelmään tarkoittaa erittäin kalliita investointeja. Hallitus on kertonut, ettei sillä ole rahaa. Kuten tähänkin asti, sitten tullaan meidän kukkarollemme. Toisaalta sekin on päättymässä, jos maatalous ajetaan alas. Siinä vaiheessa elämme kuten eletään tänään Pohjois-Koreassa. Puputetaan heinää.

Itseäni todella mietityttää, voivatko nämä kunnianhimoiset suunnitelmat toteutua? Mikäli energian tuotannossa siirrytään päästöttömään, se tarkoittaa valtavia satsauksia uusiutuviin energiamuotoihin. Mikäli aikataulu aiotaan pitää, pitäisi jo nyt olla tiedossa kuka tekee ja missä aikataulussa ja mitä tekee. Mikäli autoilu muutetaan sähköllä toimivaksi, mistä energia tulee? Tietysti kerrotaan, että pistorasiastahan se. Siihen en jaksa uskoa, koska sitä on nytkin liian vähän kotimaassa tuotettuna. Ydinvoimaloita pitäisi rakentaa pikaisesti lisää, mutta kukaan ei uskalla edes esittää sellaista. Eivät sähköautot kulje ilman sähköä.

Yksi jos toinen haikailee tuulen ja auringon nimeen. Ilmeisesti kohta joku esittää hankaussähköä oravannahoilla tuotettavaksi. Totuus on kuitenkin se, että jos autokanta ajetaan pakolla sähköiseksi olemme todella pulassa. Meillä ei ole rittävän tiheää latausverkostoa, eikä siihen riittävästi virtaa. Kun oman maan tuotanto ei riitä, uskooko kukaan muualta sitä saatavan? Ei saada, koska muissakin maissa ajetaan alas polttomoottoreita yhtäaikaa. Akkuteollisuus tarvitsee samaan aikaan valtavasti lisää raaka-ainetta. Samat tahot jotka ajavat autoilua sähkölle, vastustavat henkeen ja vereen maan kaivelemista.

Euroopan komissio siis ehdottaa, että EU:n tulisi tavoitella hiilineutraaliutta 2050 mennessä. Paino on sanalla tavoitella. Suomi aikoo siirtyä sellaiseen tilaan jo 2035. Minun ajatuksissani jokin tässä kaaviossa ei täsmää. Miten esimerkiksi maatalouden tuotantolaitteiden, traktoreiden ja puimureiden energia sitten tuotetaan? Miten raskaan liikenteen kuljetukset sitten? Uskookohan kukaan, että noin lyhyessä ajassa kehitetään akusto, jolla rekat kulkevat? Ei riitä, että rekka kulkee 200-300 kilometriä yhdellä latauksella. Kyllä sen pitää kulkea enemmän. Yksistään akuston vaatima tila ja paino on niin valtava, että samalla olisi aloitettava tiestön kunnostaminen. Lopultakin sanoisi autoilija.

Hyvillä aikomuksilla on silattu tämä haaveilu. Sitä tämä on. Toki tässäkin on yksi hyvä puoli. Tuotetaan sellaisia tilastoja ja tutkimuksia, että ne kertovat Suomen olevan energian tuotannossaan puhdas kuin pulmunen. On siinä mukava kerätä kiitoksia maailmalta. Suomi olisi esimerkin antaja. Onnen maa. Muut maat olisivat vihreitä kateudesta. Kuten saduissa yleensäkin, tääsäkin on loppu.

Tilastot ovat usein yhtä kuin emävalhe.

Avainsanat: puhdaskuinpulmunen, hiilineutraalisuomi, päästötönydinvoima, tilastotjaemävalhe

179 Tilastojen lukua

Keskiviikko 14.12.2016 klo 18:05 - yrjöpoeka

Kirjoitin eilen päivityksessäni eräästä eteeni tuodusta tilastosta. Siinä oli käsin kopsattu muutamia lukuja, jotka osoittivat kuinka turvapaikanhakijat ovat nostaneet yhdessä vuodessa tilastoja kymmenillä prosenteilla. Nyt sain käsiini alkuperäisen tilaston ja kiitos siitä eilisen käsinkirjoitetun otteen esittäjälle. Tunnustan kernaasti, että tilasto näyttää nyt luotettavalta. Onhan se poliisin tekemä.

Tilastot ja raamattu ovat samankaltaisia. Niistä jokainen löytää itselleen sopivia kohtia ja jokainen tekee omia tulkintoja lukemastaan ja näkemästään. Minä yritän lukea tätä edessäni olevaa tilastoa hyvin neutraalisti. Vaikkakin minullle on tullut tietty ennakkoasenne poliisien ”puolueettomista” tilastoista ja uutisoinneista. Mikäli tämä tilasto on todellinen, eikkä feikki, niin tilasto osoittaa lahjomattomasti kasvua joissakin rikosten muodoissa. Toisissa tilasto osoittaa rajua laskua.

Otetaanpa esimekki kohteeksi henkirikokset. Tilasto osoitta henkirikosten määrän laskeneen peräti yli 63 prosentilla. Tilastoa tarkemmin tutkittuaan jokainen meistä voi laskea, mistä se johtuu. Jos esimerkiksi yhtenä vuotena on kaksi henkirikosta ja seuraavan vain yksi, laskua on 50 prosenttia. Samoin käy, jos jonakin vuotena tehdään toisinpäin. Samankaltainen on suhde muissakin rikoksissa. Kokonaismäärät ovat pieniä ja ne vaihtelevat eri vuosien välillä hyvin paljon.

Näitten nousujen ja laskujen prosentteja ainoastaan tulkitsemalla, päädytään hyvin nopeasti umpikujaan. Mikäli haluaa saada luotettavan kuvan eri rikosten kasvusta, niitä on seurattava hyvin pitkiä aikoja. Samalla on huomioitava ne muutokset, jotka toimintaympäristössä ajoittain tapahtuvat. Esimerkiksi seksuaalinen ahdistelu tuli nimikkeenä 2014 ja alun haparoinnin jälkeen sitä on opittu merkitsemään tilastoihin. Tällä hetkellä sen kohdalla ei vielä voida puhua luotettavasta otannasta, eikä sen kohdentumisesta turvapaikanhakijoihin.

Tämä käsissäni oleva tilasto kärsii kokonaisuudessaan luotettavuudessa, koska se on otettu hyvin lyhyeltä ajalta. En tiedä tilaston oton alkuperäistä tarkoitusta, mutta tästä ei voi vetää johtopäätöksenä sitä, että nousu on turvapaikanhakijoiden tuottama. Tilastossa ei siitä ole edes mitään mainintaa. Juuri sen takia, tällaisen tilaston tulkitseminen omien mieltymysten mukaan on haitallista. Omilla ajatuksilla varustettu tulkinta, voi olla myös vaarallinen.

Turvapaikanhakijat eivät (oma tulkinta) ole voineet näin lyhyessä ajassa muuttaa tilastoja. Asuvat vastaanottokeskuksissa. Kaduilla ulkomaalaisten kulkua seuraavat useat epäluuloiset ja pelokkaat silmät. Turvapaikanhakijat kaiken tämän päälle pelkäävät liikkua yksin kaduilla ja eivät ehdoin tahdoin hae vaikeuksia. Toki tunnustan ja ymmärrän sen, että nuoret miespuoliset eivät sotaa nähneenä ja kokeneena alistu aivan kaikkeen. Siellä on olemassa oikeasti potentiaalia väkivaltaan.

Jatkosodan päättymisen jälkeen tilanne maassamme oli aivan samakaltainen. Raakuuksilla ja väkivallalla kyllästetyt nuoret miehet tarvitsivat tekemistä ja sitä Suomi silloin antoi. Ihmisiä asutettiin runsaasti korpiin raivaaman peltoa ja jälleenrakennus sotakorvauksineen rauhoitti miehet tehtailla arkeen. Sitä samaa meidän on tarjottava tänne tulleille. Tekemistä, työtä, perheen ja kodin eteen.

Tilastojen lukeminen kannattaisi jättää alan asiantuntijoille. Minä en ole sellainen. Näen kuitenkin olennaisen.

Tilastoissa ei lue, että neekeri on syyllinen.

Avainsanat: kuinpiruraamattua, tilastotjaemävalhe,