Satunnaiset kuvat

Täällä syntyvät taimenet

Uusimmat

Blogin arkisto

106 Tilastoja ja pelolla hallintaa

Keskiviikko 27.3.2019 klo 19:27 - yrjöpoeka

Kepulaiset ovat onnessaan, kun hallitus sai työllisyysasteen nousemaan. Tavallinen kadukulkija kummastelee vain yhtä asiaa. Kun hallitus kertoo 110000 kansalaisen saaneen työpaikan, ovat työttömyysluvut pienetyneet vain 60000. Kun siihen vielä lisää kahden eri toimijan työttömyysluvut kummastelu sen kuin jatkuu. Tilastokeskuksen mukaan maassa on 200 000 työtöntä- Te-toimistojen laskelmissa heitä on 270 000. Samaan aikaan maassa on huutava työvoimapula ja sen poistamiseksi jotkin tahot haluavat tuoda nopeasti 10-100000-tuhatta halpatyöläistä. Ei siis ole ihme, että tavallinen kadunkulkija miettii kerran jos toisenkin päättäjien laskutaitoa.

Tutkijat kertovat työvoimaa tuleen jostakin turkinhihasta ravistelemalla, eli työvoiman ulkopuolelta. Tämä kuullostaa todella oudolta, kun muistaa kuinka tarkoin viranomaisilla on ihmiset jyvitettyinä työllisiin ja työttömiin. Nyt jostakin ihmeen mustasta aukosta löytyykin työvoimaa kymmeniä tuhansia. Talousoppineitten mukaan kyse on nousukauteen liittyvästä ilmiöstä. Heidän mukaansa jossakin on kymmeniä tuhansia ihmisiä jotka eivät edes hae töitä. Näitä tarinoita lukiessa ainakin minulle tulee tunne, etteivät kaikki muumit ole valtinhallinnossa tallella. Eivätkö he todellakaan tiedä, montako työikäistä maassamme on?

Tilastokeskusken mukaan työllisiä oli helmikuun 2019 lopussa 2 504 000 ja heidän laskelmiensa mukaan siinä on nousua 34 000 henkilöä. Huvittavista näissä tilastokeskusken laskelmissa on virhemarginaali tässä laskelmassa. Se on nimittäin sama 34 000 työllistä. Valtion eri virastoissa on pilvin pimein ihmisiä tekemässä nuppiluku laskelmia. He kokoavat työkseen eri tilastoista ja jopa henkikirjoista, kuka missäkin on. He tietävät jokaisen suomalaisen osoitteen ja erityisesti työllisten, koska kaikille äänestysikäisille tulee ilmoitus äänestysoikeudesta. Miten heillä on laskelmissa nousua ja sitten toisaalta he toteavat virhemarginaalin olevan saman? On siinä Ojalan laskuopin saaneella kummastelemista.

Jos ovat politiikot nyt kärkkäitä hyökkailemaan toisia politiikkoja vastaan, niin sosiaalinen media on aivan oma lukunsa. Siellä raivotaan aivan vapaasti ja kuvalla ja nimellä. Suorasukaisia ehdotuksia saunantaakkse viemisestä ja ne ovat kilteimmästä päästä. Perussuomalaiset laittoivat vaalivideokseen politiikkoja uhkaavan ja lyövän mustan hahmon. Nyt ei voi välttyä ajatukselta, että tämä ei pääty hyvin. En ole yksin ajtuksen kanssa, että video on ollut alkusoittona todelliselle terrori iskulle. Soinin kimppuun pullo aseenaan hyökännyt näytti muille, mitä on odotettavissa. Turvamiehet estävät iskut.

Seuraava aste on siirtyminen kovempiin ja rajumpiin keinoihin. Puheet ja kiihoittaminen ovat nyt muuttuneet uudeksi normaaliksi. Uhkaamiset ja jopa toisen henkeen ja terveyteen liityvät sanat, saavat maailman onnellisimman maan näyttämään todella oudolta. Mikä tahansa sosiaalisen median viestiketju kertoo tästä. Kaikkialta löytyy henkilöitä, jotka aloittavat keskusteluketjujen trollaamisen. Hyvin pian siellä kiehuukin uhkailujen ja raivon tulva. Itse olen jo miettinyt sitä, onko tämä johdettua? Ovatko kaikki trollaamista harjoittavat oikeita henkilöitä, vai äärilaidan luomia hahmoja.

Minä todella pelkään seuraavia viikkoja. Kaikki viittaa todelliseen uhkaan ja ehdokkaiden on syytä katsoa ympärilleen. Pelkoa käytetään nyt aseena ja yksi sen käyttäjistä on Halla-ahon perussuomalaiset.

Avainsanat: työllisyysaste, nousukausi, tilastokeskus, perussuomalaistenvaalivideo, pelollahallitseminen

277 Ihmeitä autotallista ja eduskunnasta

Perjantai 21.12.2018 klo 17:00 - yrjöpoeka

Valtakunnan pääautotallin puuhamies oli tänään tyytyväinen. Autotallissa oli kuultu 72% työllisyydestä ja nyt tallissa tehdään uutta apilaa kevään vaaleihin. Puuhamies apurinsa kanssa paiskasi oikein kämmenet yhteen eduskunnan edessä. Olivat he niin tyytyväisiä. On se melkoinen velho työllistämään tämä autotallin isäntä. Kuvitelkaa, 72% kaikista työllistettävistä on töissä.

Ihme se todella on. Autotallin laskentaopin mukaan työllistämiseksi riittää se, että on yhdenkin tunnin laskentakaudella töissä. Suurin osa heistä on vielä 9-euron päiväpalkalla. Itse olen sen verran vanhakantainen, että katson ihmisen työllistyneen silloin kun hän saa tehdä täysiä päiviä oikeilla tuntipalkoilla. Joka kuukausi maanantaista perjantaihin. Hyvänä plussana ylityöt viikonloppuisn ja yöaikaan. Suomi todella porskuttaisi toisella tapaa jos nämä kaikki ihmeen kokeneet saisivat oikeata palkkaa oikeista töistä. Ei tarvitse olla talousoppinut ymmärtääkseen, että 9-euron päiväansiolla ei kulutusjuhlia rakenneta.

Eduskunta on muutoinkin ihmemiesten valtakuntaa. Nimenomaan miesten. Joku kukkuu autotallissa yömyöhäiset rakentelemassa päivänkakkaroita puusta. Varsinaiset ihmemiehet vuokraavat saunan asunnokseen ja hakevat asumisesta kulukorvausta eduskunnan kassasta. Inhat poliisit ovat nyt tutkiskelleet tapausta ja yksi on syyteharkinnan kohteena. Asiana ei enempää eikä vähempää törkeä veropetos. Tottakain miehemme vakuuttaa syyttömyyttään, sehän on selvä. Sitä vähän kummastelen, että miksi syytteen kohteena oleva velikulta on maksanut pikaisesti saamansa rahat takaisin valtion kassaan? Minusta se on yhtä kuin tunnustaminen.

On kuitenkin yksi asia mikä huolestuttaa naisia eduskunnan käytävillä ja erityisesti ministereitä. Se on alkoholismi. Jatkuva viinin kanssa läträäminen saa niitä ostavat naiset turpoamaan ja se ei ole hyvä näky se. Kaikki tietävät, että istumahommissa kaikki ylimääräiset sokerit ja kalorit pamahtavat kiinni istumalihaksiin. On huonoa mainosta Suomelle, että lyhyen lännät naisemme muistuttavat keilapalloja. Kansalaisia peloiteltiin viimeksi siitä, että väkevät oluet taannuttavat kansan kivikaudelle. Näin ei suinkaan käynyt, kyllä kansa osaa juoda. Pysyvät hoikkina, toisin kuin jotkut edustajamme.

Minusta meidän pitäisi olla todella huolissamme siitä mitä eduskunnassa ja autotalleissa oikein tapahtuu. Toiset askaroivat tosikkoina autotallissa ja saattavat jopa kehua itseään. Toiset saunovat ja tekevät kulunki ilmoituksia saunaoluita varten. Ministeri tasolla läträtään alkoholin riemujen kimpussa ja yritetään estää muita niitä juomasta. Olisivat iloisia siitä, että joku maksaa juomistaan viinoista. Edustajien ulko-ovelle tuodaan valmiit lastit ilmaista viinaa ja sen maksajina ovat veronamaksajat. Ministereiden toiveena ilmeisesti on, että kansa maksaa vaikkei itse edes juo.

Toisaalta niinhän se on tänään vähän kaikessa. Kansa maksaa ja edustajat kallistavat kuppia.

Päänsärky jää köyhille. 9-euron ihmisille.

Avainsanat: työllisyysaste, pääministerisipilä, autotallissapäivänkakkaroitarakentamassa, petteriorpo, annikasaarikko, alkoholismi, , viiniturvottaa

197 Tilastot ja toiveet

Keskiviikko 19.9.2018 klo 14:09 - yrjöpoeka

Sipilän johdolla hallitus on ilakoinut Suomen työllisyysasteen noususta ja ulkomaan velanoton hidastumisesta. Prosenteilla on hyvä leikkiä ja vakuutella omat kannattajat. Ainakin Sipilän oman puolueen keskustan piirissä usko on vahva ja uho kova, kuinka Suomi on laitettu kuntoon. Sipilä kertoili eilen eduskunnassa uusia työpaikkoja syntyneen hallituksen toimien ansiosta yli satatuhatta.

Samaan aikaan työttömien määrä ei paljoakaan muutu. Laskentatavoissa on suuria eroja ja tilastot muuttuvat työttömän kohdalla heti jos hän käy tunninkin töissä haastatteluviikolla. Tilasto kertoo hänen olevan silloin työllistetty. Se mikä mietityttää on että työttömien määrä laskee tästä huolimatta hitaasti. Tästä ovat monet muutkin lausuneet ihmetyksensä julkisuuteen.

Lainaus alkaa: ” Työttömyysaste ei aina kuvaa parhaiten työttömyyden kehitystä. Työttömyysaste on työttömien prosenttiosuus samanikäisestä työvoimasta eli työttömistä ja työllisistä. Laskennallisesti tämä tarkoittaa, että työvoiman kasvaessa työttömyysaste voi laskea ilman, että työttömien määrä vähenee. Näin voi käydä varsinkin, jos työvoiman ulkopuolelta siirrytään työvoimaan. Suomalaisia työmarkkinoita voidaan kuvata selvästi kaksijakoisiksi: työttömät eivät pääse nauttimaan talouskasvun hedelmistä.” Lainaus päättyy. Lainaus on palkasaajien tutkimuslaitoksen julkaisusta.

Suomalaisten kovan työttömyyden ydin ovat keski-iän ylittäneet työttömät. Heidän mahdollisuutensa ovat olleet heikot aina 1990-luvun alusta saakka. Todennäköisesti tulemme näkemään heidät seuraavan laskukauden alussa edelleen työttöminä. Hallituksen toimesta heitä on tempputyöllistetty ja pakotettu istumaan erilaisissa työpajoissa vain sen takia, että heidät voidaan tilastoida työllistetyiksi. Työvoimaministeriö tehosti markkinoiden liikkuvuutta sillä, että jokaisen työttömän on pakko hakea työapaikkoja, vaikka he ovat sitä jo tehneet vuosikymmenet. Kaiken lisäksi ilman mitään toivoa oikeasta työpaikasta. Mutta uusia tilastoja nousee uskon vahvistukseksi.

Samaan aikaan haluamme maahamme kymmeniä tuhansia uusia työllisiä tekemään ns. ”likaisia töitä”. Hallituksen toimesta suomalaista työtöntä ja työllistä syytetään laiskuudesta ja työhaluttomuudesta. Suomalainen on aina tehnyt halukkaasti töitä, mikäli hänelle on maksettu työstä oikeata palkkaa. 9 euron päiväkorvaus ei sitä ole. Kun kotimaassa työntekijöitä moititaan laiskoiksi, niin samaan aikaan muualla Euroopassa suomalaisella työntekijällä on kova maine hyvänä työntekijänä. Nyt hallitus vielä haluaa lisätä mahdollisuuksia potkia työhaluton ja laiska nopeammin pihalle.

Uuden sukupolven yrityksen Varustelekan Valtteri Lindholm on kokenut, että mikäli työntekijä ei ole halukas tekemään töitä hänestä pääsee helpoimmin ja nopeammin rahalla eroon. Kahden kuukauden palkka käteen ja näkemiin, se on hänen mielestään selkeä resepti. Toimitusjohtajan mielestä työntekijöiden syyllistämien on turhaa. Hänen mielestään vika on useimmiten yrityksen työympäristössä. Helppo työympäristö saa työntekijästä tehon irti kertoo Lindholm. Hän myös kertoo Uuden Suomen haastattelussa mitä mieltä on hallituksen toimista.

Siihen ei tarvita mitään uusia lakeja.” Taidatkos sen paremmin sanoa!

Avainsanat: suomentyöllisyysaste, talouskasvunhedelmät, työttömyydenkovaydin, varusteleka, valtterilindholm, uusisuomi