Satunnaiset kuvat

Vapojen kasausta/ kuva Teppo Turpeinen

Uusimmat

Blogin arkisto

188 Savustamista

Torstai 28.9.2017 klo 14:14 - yrjöpoeka

Savustaminen tunnetaan kaikkialla erittäin hyvänä tapana saada kalaan tai lihaan maukas maku.Samalla savustaminen kypsentää tuotteen. Savustamista voi tehdä myös kylmäsavustamalla. Siinä tuotetaan savua pitkäaikaisesti. Usein vuorokaudesta eteenpäin. Olen itse kokeillut melkein kaikkea savustamalla. Sinappi ja ketsuppi saa erikoisen hyvän aromin kylmäsavustusessa. Samoin karkean suolan kylmäsavustaminen tuottaa suolaan aromin, joka antaa savuaromin suolakalaan.

Kaikki ruokatarvikkeet ovat sopivia savustamiseen. Kokeilemalla löytää itselleen sopivan savustusajan. Erilaisten juustojen savustamisessa on omat niksinsä, jotka oppii joko itse kokeilemalla, tai hankkimalla savustuksesta kertovan kirjan. Myös netin ihmeellisessä maailmassa on useita savustusryhmiä. Niitä löytää facebookista hakusanalla savustus. Savustukseen on saatavilla valtava määrä erilaisia laitteita. Lämminsavustuksen puolelta ostaja löytää kaiken haluamansa valtameren takaa. Uudella mantereella on valmistettu kaikkea sitä, mitä savustusfriikki tarvitsee.

Parasta liharuokaa saa savusaunassa valmistamalla. Vastaavaan pääsee rakentamalla itselleen saaristolaisen. Ohjeita rakentamiseen löytää tuolla hakusanalla netistä. Kylmäsavustamiseen löytää laitteita melkein kaikista halpakaupoista. Motonet on omasta mielestäni paras paikka, laitteita ja muita savustustuotteita löytyy. Unohtamatta postimyyntiä. Myyjiä löytää taas parhaiten googlaamalla.

Kylmäsavustamiseen käy vaikka tukeva pahvilaatikko. Itse rakensin kopin puusta ja hyvää olen saanut kalasta ja muista ruokatuotteista. Usea kokee savustamisen vaikeana ja monia arveluttaa lihan savustaminen. Heitä mietityttää milloin liha on varmasti kypsää. Tässä kohden auttaa se, että lihan voi esikypsyttää normaalisti uunissa. Sen jälkeen annetaan lihan hieman kuivahtaa ja savustetaan se vasta sitten. Kypsän lihan savustamisessa riittä silloin lyhyempi aika. Possun lihan on annettava olla riittävän pitkään, jotta savuaromi tarttuu kunnolla.

Savustamista tapahtuu myös muualla. Tunnetuin savustaminen alkaa kotoisasti työpaikoilla. Mikäli satut saamaan esimieheksesi/naiseksi narsistin, olet helisemässä. Mikäli myötäilet kaikessa hänen ajatuksiaan ja unohdat omasi sinulla on toiveita. Mikäli sinulla on työ jossa vaaditaan jatkuvaa itsensä kehittämistä ja oman työn kehittämistä, voit joutua savustetuksi. Olen joutunut seuramaan erään tuttavani ponnisteluja ja voin sanoa, ettei se ole helppoa elämää. Erityisen koskettavaa on nähdä, kuinka melkein 40-vuotta työnsä kiitettävästi tehnyt joutuu muutamassa kuukaudessa loan heiton kohteeksi.

Ihminen joka lähestyy eläkeikää ja on sivusta seuraten ollut omassa työssään muualla oman alansa kehittäjä ja uudistaja joutuukin yhtäkkiä työpaikkakiusatuksi. Tiedän hänen toimineen valtakunnan taholla asti oman työnsä kehittäjänä ja hän on kulkenut eri puolella maata kouluttamassa työyhteisöjä, on yhtäkkiä narsistin silmissä täysi nolla. Narsistin maailmankuvaan kuuluu, että hän manipuloi työpaikan muut henkilöt taaksensa.

Tulen seuraamaan tätä savustamista ja luulempa, että kirjoitan aiheesta pian enemmän ja yksityiskohtaisemmin.

Avainsanat: lämminsavustus, kylmäsavustusgeneraattori, savuarominvaikutus, saristolaisenmallinmukainensavustusuuni, työpaikkakiusaaminen, esimiehenänarsisti, savustamallasairaslomalle

110 Savustaminen

Lauantai 28.11.2015 klo 19:15 - yrjöpoeka

Tuolla sanalla voidaan ilmaista monenlaisia asioita. Se voi merkitä ihmisten savustamista tehtävistään pois ja silloin se muuttuu jopa työpaikkakiusaamiseksi. Uskonto on myös laji, jossa ihminen voi joutua savustetuksi jopa omilta sukulaisiltaan näkymättömäksi. Yleisimmin savustamista käytettän kuitenkin kalan ja lihan säilyvyyden lisäämiseksi. Savustaminen antaa myös eri tuotteille uskomattoman hyvän maun.

Savustamiseen hurahtaneet kansalaiset löytävät tänään toisensa netin välityksellä. Facebookissa on kaksi eri ryhmää, jossa tieto ja kuvat liikkuvat toisten kommentoitaviksi. Toisen ryhmän nimi on selkeä Savustajat. Toisella ryhmällä on nimenä Savustus ja savustinlaitteet. Näistä molemmista saa runsaasti tietoa ja sieltä löytyy ohjeita rakenteluun. Mielikuvitus läksi ainakin itselläni lentoon, pohtiessani, minkälaiset laitteet minä rakentelen.

Aikaisemmin olen savustanut pienillä sähkösavustimilla, mutta nyt iski kyltymätön ahneus päälle. Ensimmäinen kokeilu kylmäsavustuksesta on takana ja voin vain todeta, että tätä on saatava lisää. Nimenomaan kylmäsavustus kiehtoo ja tulevalla viikolla rakentelen oman versioni kylmäsavustamiseen. Harjoitustuotteena kirjolohi on erittäin hyvä.

Näissä molemmissa ryhmissä jaetaan niin hyviä ohjeita ja tietoja, että niihin ei hevin kyllästy. Olen oppinut hyvin lyhyessä ajassa erittäin paljon. Ympäri Suomea olevat ihmiset antavat näissä ryhmissä toinen toisilleen vinkkejä, miten he ovat onnistuneet savustamisen jalossa taidossa. Kylmäsavustaminen vaatii pitkäjänteisyyttä, vaikka se muutoin toimii yksinkertaisella tavalla. Se ei myöskään ole laitehankinnoiltaan kallis. Toki siitä saa hintavan, jos haluaa oikein luksusta.

Palaan vielä tuohon alkuun. Olen elämäni aikana kokenut itse millaista on olla savustettavana. Kulunut vuosi on siitä erittäin hyvä esimerkki. Savustajien aloittama ajojahti hieman lässähti, koska puoluehallitus ei toiminut heidän haluamallaan tavalla. Tämä vuosi on ollut raskas, mutta samalla erittäin opettavainen. Olen saanut kaiken keskellä miettiä asioita aivan rauhassa. Samalla tämä aika on antanut perspektiiviä katsella toimintaympäristöä ja siinä toimivia ihmisiä aivan uusin silmin.

Saman savustamisen aikana hyvä ystäväni, joka tuki minua useita vuosia, joutui sellaisen vähättelyn ja kiusaamisen kohteeksi, että luopui tehtävistään ja erosi puolueesta. Kukaan muu ei tukenut häntä savustamisen aikana kuin minä. Mikä harmitti kaikkein eniten, oli se, että puolueessamme ei ole sankoin joukoin sosiaali- ja terveystoimen osaajia. Pahin harmistuksen aihe kaikista oli puolueen johdon passiivisuus.

Opettavainen tämä on ollut siinä, että nyt pystyn huomattavasti paremmin arvioimaan oman puolueeni tilaa ja olen voinut nähdä mihin se on menossa. Samalla olen voinut tarkastella omaa rooliani nyt ja tulevaisuudessa. Juuri siitä syystä olen siivonnut minulla olleita luottamustehtäviä pois itseltäni. Jättäydyin pois oman osastoni johdosta ja samalla myöskin koko piiriorganisaatiosta. Tämän myötä saan itselleni tilaa tehdä muita minulle tärkeämpiä asioita.

Kuten savustamista. Mutta vain kalaa ja lihaa. Aion myös kokeilla juuston savustamista ja kaikki muutkin ruoka-aineet saavat tulevaisuudessa kokea savun makua.

Avainsanat: savustaminen, kylmasavustus, työpaikkakiusaaminen

042 Muutoksen tuulet

Maanantai 27.4.2015 klo 10:53 - yrjöpoeka

Eilisestä saakka olen saanut olla puhelimessa todella paljon. Asiat ovat kosketelleet eilistä piirin kokousta ja sen tekemiä valintoja. Samoin puheluissa on ollut esillä jatkuva erottamisella uhkailu.

Erottamisella uhkailu ja omien ajaminen ulos paikallisyhdistysten toiminnasta ja samoin omista valtuustoryhmistä puhuttaa. Näkyvin ja kuuluvin oli viime vuonna Jaana Sankilammen erottaminen Kajaanin perussuomalaisten valtuustoryhmästä. Ihmiset pitävät sitä todella epäoikeudenmukaisena ja toivovat puolueelta lopultakin isännän otetta. Ihmiset toivovat Jaanan palaavan takaisin perussuomalaisten valtuustoryhmään. Seuraavissa kuntavaaleissa on Jaanalle tiedossa kunnon jytky.

Samat henkilöt erottamisten taustalla, tekivät viikonlopulla uuden mielivaltaisen erottamisen. Edellinen piirisihteeri Teemu Niva sai erottamispaperin sähköpostilla. Onneksi Teemu on kasvanut kovaksi luuksi ja sai aikaan sellaisen viestittelyn, että erottajana toiminut Kajaaninseudun perussuomalaisten hallitus nöyrtyi. Saivat sellaisen viestin hyppysiinsä, josta muutoksen tuulet alkavat nyt puhallella.

Jokainen meistä huokaisee helpotuksesta. Lopultakin meitä kuullaan. Vaikka minutkin huuhdeltaisiin pesuveden mukana tässä mylläkässä, iloitsen toisten syyttömien puolesta. Mielivalta, kiusaaminen ja toisten jatkuva uhkailu erottamisilla on nyt toivottavasti loppusuoralla. Piiri, paikallisyhdistykset ja valtuustoryhmät tarvitsevat lopultakin työrauhan. Meille on tulijoita, kunhan rauha saavutetaan ensin.

Juuri äsken kolahti sähköpostiini ensimmäinen kevään merkki. Piirisihteeri Timo Meriläinen ilmoitti eroavansa tehtävistään 30.04.2015.

Harmaa ja räntäsateinen päivä sai kokonaan uuden ilmeen.

Kevät toi, kevät toi maalarin (puoluesihteerin)...

Avainsanat: mielivalta, työpaikkakiusaaminen, narsistityöyhteisössä

120 Ruskaretken jatkoa

Sunnuntai 19.9.2010 klo 20:00 - yrjöpoekaLauantaina oli vuorossa toinen päivä Kuusamon markkinoilla ja sää oli toisenlainen. Ilma pysyi sumuisena ja koleana ja aurinko ei päässyt lämmittämään toriväkeä. Säästä huolimatta torilla kävi väkeä tasaisena virtana ja erityisen paljon kävi ruskaretkeläisiä muualta suomesta. Teltallamme kävi väkeä tasaisena virtana ja ihmisten puheet olivat yhteneviä. Niin matkalaisten kuin kuusamolaistenkin mielestä, nyt riittää. Muutama aktiivi keskustalainen kävi kokeilemassa, kuinka meitä voi haastaa keskusteluun. Eräs mieshenkilö sanoi äänestävänsä jatkossakin keskustaa ja vaalirahoituskohu on median luomaa, jota perussuomalaiset käyttävät hyväkseen. Toinen tuli suorastaan vihaisena teltallemme ja hänen mielestään nyt ei ole aika vaalityölle ja hän kyseli miksi me olemme liikkeellä. Heti kysymyksen kuultuani otin haasteen vastaan ja aloitin kertomisen, mutta hän suuttui ja lähti välittömästi pää punaisen pakoon. Juttusillamme käyneet sanoivat olevansa hyvillään siitä, että olemme näkyvästi suurella joukolla liikkeellä. Heidän mielestään muita puolueita ei edes tarvita paikalla, niitten likasankojen tonkimista ei haluta jatkaa päivisin, iltauutiset riittävät.
Viikonlopun aikana juttusillamme kävi työyhteisökouluttaja Sirkka-Liisa Lamminkoski. Hän toimii Irti työpaikkaväkivallasta ry, n puheenjohtajana ja kiertää luennoimassa ympäri suomea. Nyt työ oli tuonut hänet Kuusamoon, paikallisten ongelmien pariin. Keskustellessamme asiasta joka on todella tärkeä myös itselle, jouduin takavuosina loanheiton kohteeksi omassa luottamustehtävässäni. Politiikan sisällä oleva kiusaaminen on aina ollut vaiettu asia ja se sivuutetaan sanomalla henkilön olevan itse syyllisen tilanteeseen ja yhteistyökyvyttömän. Tämän olen saanut nähdä ja kokea itse. Siksi lähtemiseni uudelleen politiikan pariin oli todella tiukan harkinnan tulos. Nyt olen saanut tehdä luottamustehtäviäni rauhassa ja tulen ihmisten kanssa todella hyvin toimeen.

Keltaliivisiä ehdokkaita yhteiskuvassa Sirkka-Liisa Lamminkosken kanssa. Vasemmalta Yrjö Puurunen,Sirkka-Liisa Lamminkoski, Seppo Leskinen vaimoineen ja Pentti Kettunen.
hpim4308.jpg2.jpg

Toivotan Sirkka-Liisa Lamminkoskelle voimia raskaassa työssä. Toivon kaikkien perussuomalaisten ehdokkaiden miettivän kiusaamista vaalikiertueen aikana ja sen jälkeen. Sanoissa, puheissa ja teoissa, meidän on arvostettava ja tuettava erityisen hyvin omaa väkeämme. Meidän on muistettava yhteisöllisyyden voima ja siirrettävä se vaalipuheista suoranaisiksi teoiksi.
Kuusamo antoi todella positiivisen kuvan ja paikalliset ihmiset olivat todella innoissaan meidän esillä olostamme. Meiltä toivottiin jatkossakin näkyvyyttä erityisesti Kuusamossa! Kuusamo koetaan niin selkeästi yhdenpuolueen pelikentäksi, siksi nyt halutaan uusia kasvoja ja puolueita esille. Ehdokaslistaamme suhtauduttiin todella suopeasti ja nyt on ehdokkaiden lisättävä esillä oloa Kuusamossa. Toivottavasti jokaisessa Oulun vaalipiirin kunnassa väki aktivoituu ja etsii omat paikalliset toimijat tulevaisuutta varten.
Viikonlopun kruununa oli Ilonan tulo mummolaan isän kanssa. Syntymäpäivää juhlittiin samalla, kotona oli pidetty aloitusjuhla. On aina yhtä iloinen asia nähdä ja kuulla, kuinka lapsen kasvu ja kehittyminen etenee. Alkuvuosina ukki oli kova sana, mutta nyt mummo on se, joka saa melkein kaiken huomion. Unohtanut ei ole tyttö ukkiakaan, välillä tarvitaan ukin syliä ja käsiä asioiden hoitamiseen. Ukin tehtävässä näkee kuinka nopeasti ihmiselämää kulkee. Liian nopeasti..

Avainsanat: kuusamonsyysmarkkinat, oulunvaalipiirinperussuomalaisetehdokkaat, työpaikkakiusaaminen, lisääperussuomalaisuutta, tarvitaankoukkia, elämäon