Satunnaiset kuvat

Isojen säyneiden narraaja

Uusimmat

Blogin arkisto

110 Ahistaa niin perkeleesti

Keskiviikko 3.4.2019 klo 19:59 - yrjöpoeka

Suomessa on edelleen muutamia satoja tuhansia työttömiä. Määrä vaihtelee laskijasta riippuen, mutta heitä on todella paljon. Aikoinaan Suomessa hallitsi yksi kaljupää Kekkonen. Kun työttömyys nousi ennätysmäisen korkealle, silloin 70000 ihmiseen, Kekkonen runnoi kokoon hätätilahallituksen. Se oli silloin ja konstit tehokkaita. Työttömillä teetätettiin kaikenlaisia töitä. Koska silloin elettiin vanhaa hyvää aikaa, työttömille maksettiin palkkaa näistä töistä. Luitte aivan oikein. Heille maksettiin oikeata palkkaa.

Mitä tehdään tänään. Työttömiä heitellään paikasta toiseen tekemään käytännössä ilmaista työtä. Hyvin kun sattuu, niin voi saada 9 euron päiväpalkan. Yritykset huutavat samaan aikaan karjuvasta työvoimapulasta. He kertovat, että pian on laitettava lappu luukulle, kun ei löydy työvoimaa. Samaan aikaan samat yritykset saavat valtiolta tukirahaa, jotta he teettäisivät työttömillä ilmaista työtä. Tänään kukaan ei kuvittele maksavansa työttömille oikeata palkkaa. Yritykset ovat puhuvinaan työvoimapulasta, mutta oikeasti heidän ei kannata palkata ketään. He saavat valtion tuella ilmaista työvoimaa.

Yritykset ja Suomen hallitus ovat puhuneet työvoimapulasta ja samalla hehkuttaneet ay-liikkeen liian suuresta vallasta. Hallituksen ja yritysten mielestä ay-liike on esteenä työllistämiselle. Siksi heidän viestinsä on työntekijöille, ettei kannata kuulua ay-liikkeeseen. Koska maailma on mennyt hulluksi, työntekijät ovat siirtymässä Loimaan kassan listoille. Masinointi on tuottamassa tulosta ja seuraavan laman aikana on helppoa heitellä pihalle ne Loimaan kassan jäsenet. Heillä ei ole tukena ay-liike ja heidän juristinsa. Arki on siinä vaiheessa ankea ja silloin etsitään syyllisiä. Työnantajat nauravat ja kertovat, että tervetuloa oikeaan todellisuuteen.

Olen odotellut että eduskuntavaali ehdokkaat alkaisivat puhua oikeasti oikeasta työllistämisestä. Sellaisesta josta maksetaan oikeata palkkaa. Sellaista palkkaa, että sillä tulisi toimeen. Yritykset eivät tähän halua lähteä mistään hinnasta, koska heidän lobbarinsa saavat untuvikko politiikot uskomaan esimerkiksi kuntouttavan työtoiminnan autuuteen. Istuvat kansanedustajat ovat silmät ummessa jo hyväksyneet yritysten tarjoamat kosteat illalliset ja hiihtolomareissut Saariselän huvituksiin.

Näillä reissuilla on yhdessä sovittu askelmerkit, kuinka yritysten toimintaedyllytyksiä parannetaan. Samalla on sovittu vaikeasti työllistettävistä maksettavista korvauksista yrityksille. On soveliasta maksaa, koska yritykset pyyteettömästi antavat työttömille mahdollisuuden palata normaaliin työelämään. Samalla on kaljahuuruissa sovittu, että valtio hyvää hyvyyttään maksaa vielä työttömille ruhtinaalliset 9 euroa. Olisi kohtuutonta yritysten joutua maksumiehiksi, koska heillä riittää työtä siinä, että työttömien tekemät tuotteet saadaan laivattua vinkuintiaan saakka.

Onko se todellakin niin perkeleen vaiketa ymmärtää, että maksettaisiin työttömille tehdystä työstä oikeata palkkaa? Nyt sensijaan kyykytetään 9-euron työntekijää hakemaan sosiaalitoimistosta tai kirkon ruoka-avusta jokapäiväinen leipänsä. Milloin kansanedustajat lopulta ymmärtäisivät, että he ovan kansan edustajia. Ei yritysten edustajia. Valitettavasti hillotolpan varjossa ei nähdä enää kansaa. Sieltä nähdään lisää hilloa, joita yritykset kernaasti tarjoavat.

Yhteiskunta suhteiden hoitoa ja blaa-blaa... Kansakunnan etu ja blaa-blaa...

Avainsanat: miettusenhätätilahallitusurhokekkonen, työstämaksettavapalkka, yhteiskuntasuhteidenhoitojakorruptio

049 Joutilaalle tekemistä

Tiistai 30.9.2014 klo 10:21

Tämän lausahduksen sain kuulla eilen, kun minulta kysyttiin mitä olen tänään tehnyt. Kerroin lähteneeni aamulla Kajaaniin kuntapäättäjien kokoukseen jossa meni myöhäiseen iltapäivään. Sen jälkeen minulla oli vielä kunnantalolla puheenjohtajiston useampituntinen palaveri. Sieltä kotiuduin iltaseitsemän jälkeen. Eli aika tarkasti siinä touhussa meni puolivuorokautta. Puhelimessa soittaja sitten kertoi siinä olleen joutilaalle tekemistä.

En kyllä itse kokenut pitkän istuntorupeaman jälkeen olleeni joutilas. Ilmeisesti kuitenkin soittaja, samoin kuin moni muukin, pitää luottamustehtäviä joutilaan puuhasteluna. Sama ilmiö on aina ollut olemassa. Ne jotka eivät ole itse koskaan olleet luottamustehtävissä, eivät niitä arvosta. Eivät myöskään pidä työnä. Työksi sitä ei voi itsekään kutsua, koska siitä ei saa palkkaa. Ilmeistä on, että vasta palkanmaksu tekisi luottamustehtävistä työtä. Ja sikäli sitä ehkä arvostettaisiin eritavalla.

Olen usein miettinyt, millaista luottamustyö olisi jos siitä maksettaisiin oikeata palkkaa? Erityisesti kuntien puheenjohtajistojen tehtävät ovat ajoittain todellista työtä ja siinä voi mennä jopa useita päiviä viikossa. Ainoastaan kesä on keveämpi työmäärältään. Näitä asioita voi aina pohtia. Suuremmissa kaupungeissa näitä asioita on pohdittu ja niissä maksetaan aivan eri korvauksia kuin köyhissä maaseutukunnissa.

Tämä kulunut vuosi on ollut luottamushenkilöille työteliäs ja se jatkuu kiihtyvänä vuoden loppuun ja ylikin. On sote-uudistusta, on kuntauudistusta ja sen päälle monta pienempää asiaa. Sitä täydentää normaaliin menoon kuuluva talousarvion valmistelu. On puheenjohtajistojen palaveria, kunnahallitusten kokouksia, erilaisia maakunnallisia yhteistyökokouksia kuntaselvityksineen ja valtuustojen kokoukset päälle. Muutama kunnan edustaminen eri tilaisuuksissa vielä kaupanpäälle.

Kyllä siinä on joutilaalle tekemistä!

Avainsanat: kainuunkuntapäättäjät, joutilas, luottamustyöstämaksettavapalkka