Satunnaiset kuvat

Silloin nuorena..

Uusimmat

Blogin arkisto

197 Tilastot ja toiveet

Keskiviikko 19.9.2018 klo 14:09 - yrjöpoeka

Sipilän johdolla hallitus on ilakoinut Suomen työllisyysasteen noususta ja ulkomaan velanoton hidastumisesta. Prosenteilla on hyvä leikkiä ja vakuutella omat kannattajat. Ainakin Sipilän oman puolueen keskustan piirissä usko on vahva ja uho kova, kuinka Suomi on laitettu kuntoon. Sipilä kertoili eilen eduskunnassa uusia työpaikkoja syntyneen hallituksen toimien ansiosta yli satatuhatta.

Samaan aikaan työttömien määrä ei paljoakaan muutu. Laskentatavoissa on suuria eroja ja tilastot muuttuvat työttömän kohdalla heti jos hän käy tunninkin töissä haastatteluviikolla. Tilasto kertoo hänen olevan silloin työllistetty. Se mikä mietityttää on että työttömien määrä laskee tästä huolimatta hitaasti. Tästä ovat monet muutkin lausuneet ihmetyksensä julkisuuteen.

Lainaus alkaa: ” Työttömyysaste ei aina kuvaa parhaiten työttömyyden kehitystä. Työttömyysaste on työttömien prosenttiosuus samanikäisestä työvoimasta eli työttömistä ja työllisistä. Laskennallisesti tämä tarkoittaa, että työvoiman kasvaessa työttömyysaste voi laskea ilman, että työttömien määrä vähenee. Näin voi käydä varsinkin, jos työvoiman ulkopuolelta siirrytään työvoimaan. Suomalaisia työmarkkinoita voidaan kuvata selvästi kaksijakoisiksi: työttömät eivät pääse nauttimaan talouskasvun hedelmistä.” Lainaus päättyy. Lainaus on palkasaajien tutkimuslaitoksen julkaisusta.

Suomalaisten kovan työttömyyden ydin ovat keski-iän ylittäneet työttömät. Heidän mahdollisuutensa ovat olleet heikot aina 1990-luvun alusta saakka. Todennäköisesti tulemme näkemään heidät seuraavan laskukauden alussa edelleen työttöminä. Hallituksen toimesta heitä on tempputyöllistetty ja pakotettu istumaan erilaisissa työpajoissa vain sen takia, että heidät voidaan tilastoida työllistetyiksi. Työvoimaministeriö tehosti markkinoiden liikkuvuutta sillä, että jokaisen työttömän on pakko hakea työapaikkoja, vaikka he ovat sitä jo tehneet vuosikymmenet. Kaiken lisäksi ilman mitään toivoa oikeasta työpaikasta. Mutta uusia tilastoja nousee uskon vahvistukseksi.

Samaan aikaan haluamme maahamme kymmeniä tuhansia uusia työllisiä tekemään ns. ”likaisia töitä”. Hallituksen toimesta suomalaista työtöntä ja työllistä syytetään laiskuudesta ja työhaluttomuudesta. Suomalainen on aina tehnyt halukkaasti töitä, mikäli hänelle on maksettu työstä oikeata palkkaa. 9 euron päiväkorvaus ei sitä ole. Kun kotimaassa työntekijöitä moititaan laiskoiksi, niin samaan aikaan muualla Euroopassa suomalaisella työntekijällä on kova maine hyvänä työntekijänä. Nyt hallitus vielä haluaa lisätä mahdollisuuksia potkia työhaluton ja laiska nopeammin pihalle.

Uuden sukupolven yrityksen Varustelekan Valtteri Lindholm on kokenut, että mikäli työntekijä ei ole halukas tekemään töitä hänestä pääsee helpoimmin ja nopeammin rahalla eroon. Kahden kuukauden palkka käteen ja näkemiin, se on hänen mielestään selkeä resepti. Toimitusjohtajan mielestä työntekijöiden syyllistämien on turhaa. Hänen mielestään vika on useimmiten yrityksen työympäristössä. Helppo työympäristö saa työntekijästä tehon irti kertoo Lindholm. Hän myös kertoo Uuden Suomen haastattelussa mitä mieltä on hallituksen toimista.

Siihen ei tarvita mitään uusia lakeja.” Taidatkos sen paremmin sanoa!

Avainsanat: suomentyöllisyysaste, talouskasvunhedelmät, työttömyydenkovaydin, varusteleka, valtterilindholm, uusisuomi