Satunnaiset kuvat

Kuningastaimen

Uusimmat

Blogin arkisto

026 Suuri kiitos!

Perjantai 30.3.2012 klo 21:43 - yrjöpoeka


Viimeiset päivät olen saanut todella runsaasti palautetta kotisivujeni palautelaatikon kautta. Jokaiselle joka on yhteystietonsa lähettänyt olen myös vastannut henkilökohtaisesti. Kainuussa aina on sanottu , että kissa kiitoksilla elää. Nyt on ollut hyvä saada tukea omille ajatuksille, etten ole aivan yksin. Paljon on sellaisia viestejä joissa ei ole yhteystietoja. Yhteinen nimittäjä näille on ollut hätä, mitä omalle omaiselle voi tapahtua tulevaisuudessa mikäli tämä malli jatkuu.

Eräs tuttuni tiivisti asian viestissään näin: ”On ihan käsittämättömän julkea ajatus, että esim. kehitysvammaisille asukkaille ei työntekijät ole/olisi saaneet kertoa etukäteen näistä muuttoaikeista. Ajatella, miltä kenestä tahansa meistä tuntuisi, kun joku vain yllättäen tulisi, keräisi kamasi ja käskisi istahtaa muuttokuorman päälle tuosta vaan. Todella karmeaa kohtelua kenelle tahansa. Minä en kykene ymmärtämään, mitä luullaan tavoiteltavan sillä, että ihmisiltä kysymättä, heitä kuulematta, heitä valmentamatta, otetaan ja kylmästi sijoitetaan uuteen yksikköön. No eihän johtoihmisten toki tarvitsekaan olla niitä, jotka kantavat seuraukset, oireilut ja vaikeudet ihmisten arjessa sitten... ”

Tämä on mielestäni yksi ydinasioista. Kuinka virkanaiset voivat unohtaa vammaisten ihmisoikeudet näin totaalisesti? Milloin viimeksi on toimittu näin vammaisten kohdalla? Toisen maailmasodan aikana Euroopassa kerättiin vammaisia junavaunuihin ja siirrettiin ihmisten silmistä pois, keskitysleireihin ja ghettoihin. Nyt joku tietysti sanoo, että tämä on liian brutaali ilmaus. Sitä se ei ole. Mielestäni Suomessa on vielä voimassa ihmisoikeudet kehitysvammaisillakin. Silloin pitäisi toimia sen mukaisesti ja kuulla ihmisiä heitä koskevissa asioissa. Nyt on toimijoina sellaisia, joiden ajatusmaailma elää vajaamieliaikoja. Eli aikoja jolloin ihmisiä siirrettiin leireihin, mikäli joku katsoi ettei heistä ole yhteiskunnalle hyötyä.

Kuiskeet kertovat kuinka nykyisiin ryhmäkotien tiloihin ollaan suunnittelemassa yksityisten toimijoiden hoitopaikkoja. Maakunnalle töihin pyrkiviä yritetään suorastaan pakottaa perustamaan yrityksiä ja jos ei kelpaa, ei töitäkään ole tarjolla. Nämä kuiskeet koskettavat nyt juuri seutu ykköstä, eli Kajaanin aluetta. Toiset kuiskeet kertovat, kuinka nyt etsitään syyllisiä vuotoon. Työntekijöitä jaetaan vuohiin ja lampaisiin, joko olet puolesta tai vastaan.

Maakuntakuntayhtymä kouristelee lopuillaan ja virkanaisilla on aikaa tällaiseen? Etsitään syyllisiä koska kaikkea ei ehditty salassa päättämään! Vajaamielistä touhua!

Viikonloppu on täynnä erilaisia kokouksia ja erilaisten ihmisten tapaamisia. Ukkina nautin Ilonan äänistä ja tarkoista kysymyksistä. Tämän viikonlopun tärkein aihe Ilonalle on ollut vahtia, että mummo pitää saada ostamaan itselle terveellisiä ruokia. Pelkästään asian esille tuominen oli todella terveellistä. Nauru parantaa ja se on hyväksi meille kaikille.

Avainsanat: palautettakirjoituksista, nimittäjä, muuttokuorma, karmeaakohtelua, keskitysleirit, holokausti, ghetto, ydinasia, ihmisoikeudet, vajaamielishoitaja, vihapuhetta, syyllistenetsintä, tietovuoto, salassapito, nauruparantaa

023 Voiko hankalammin enää alkaa

Maanantai 26.3.2012 klo 18:39 - yrjöpoeka


Olen saanut viimeviikolla ja nyt viikonlopun jälkeen todeta tuon, voiko hankalammin enää alkaa. Johnny lauloi aikanaan, voiko mukavammin päivän enää alkaa. Nyt ei ole mennyt mitenkään mukavasti. Viikoinlopun sairastin selkääni, joka sai tarpeekseen paljosta istumisesta. Buranan avulla sain viikonlopun menemään ja kipujen takia olin aamuaikaisella virkeä. Kampesin itseni ylös ja keinottelin vaatteet päälle. Kun aikansa käveli se helpotti, pitkällään olo ja istuminen oli vaikeata. Nyt onneksi jo helpottaa ja buranaa ei enää tarvitse.

Toisaalta se voisi olla hyvinkin tarpeen juuri nyt. Noissa kolmessa edellisessä blogissa kirjoitin Kajaanin kehitysvammaisia ja omaisia koskevasta asiasta. Nyt vammaispalvelut ovat saaneet rivinsä kuntoon ja minut kieltolistalle. Vammaispalvelut kieltäytyivät kutsumasta vanhempia kokoon minun pyynnöstäni. Virkanaiset pakenevat pykälien taakse turvaan. Koska mukana ei ole virkanaisia, silloin ei auteta. Toiseksi nämä vireät naiset huomasivat porsaanreiän ja tukkivat sen. Yritin soittaa suoraan näihin ryhmäkoteihin ja pyytää, että sieltä soiteltaisiin vanhemmille ja ilmoitettaisiin heille kokoontumisesta. Ryhmäkodit olivat saaneet sähköpostia, joissa oli kielletty minun kanssani toimiminen ja heita oli kielletty kutsumasta vanhempia.

En saanut vastausta kuka oli sellaisen viestin allekirjoittanut. Ei vaatine vajaamielishoitajan tutkintoa enempää ymmärtää kuka. Myös Arja Koskinen otti tänään yhteyttä tekstiviestillä ja ilmoitti seuraavaa: Maakunta järjestää oman uuden kuulemistilaisuuden erikseen sovittuna ajankohtana ja kaikki lautakunnan jäsenet kutsutaan mukaan. Lisätietoja antaa Terttu Huttu-Juntunen. Vastaukseni lähti heti: Joko ette tahallanne halua ymmärtää tai haluatte estää vanhempien kokoontumisen ilman viranomaisia.Näin minä ymmärrän teidän 3 viestit.

Kyllä on kuullun ja luetun ymmärtäminen nyt hieman hakusessa. Lukijoina ja kuulijoina eivät olleet vammaiset ja se hieman mietityttää? Koska muutamien vanhempien kanssa sovittu päivämäärä on pian käsillä, olin nyt pakotettu tekemään toisin. Laitoin ilmoituksen menemään Kotiseutuplus-lehteen. Koska päivä oli taas mennyt niin pitkälle, en voinut saada varmistusta siihen, onko varaukseni toimintakeskus Pihjalasta enää voimassa? Olin pyyntööni liittänyt tiedon paikasta joka on vajaamielishoitajan näppien alla ja luulen sen varauksen myös poistuneen. Siksi laitoin kokoontumispaikaksi Kontiomäen Shellin kokouskabinetin. Siihen en usko enää vallan riittävän.

Olen pohtinut usean henkilön kanssa Kainuun tilannetta ja kuinka virkakoneisto on muuttunut vihamieliseksi. Kainuulaiset ovat valittaneet asiasta jo monta vuotta ja nyt se on uskottava. Koneisto suhtautuu myös vaaleilla valittuihin luottamushenkilöihin vihamielisesti, miten sitten tavallinen kansalainen voi enää saada mitään palvelua.

Koneisto joka saa leivän veronmaksajilta, alkaa purra sitä ruokkivaa kättä.

Avainsanat: liebkind, voikoihanamminpäiväalkaa, burana, kieltolista, vihamielisetnaiset, kuullunymmärtäminen, kotiseutuplus, vajaamielishoitaja, kainuuntähti, ruokkivakäsivaarassa

021 Ihmissuhdejohtaminen

Torstai 22.3.2012 klo 14:21 - yrjöpoeka


Sain erinomaisen tilaisuuden seurata erikoista ihmissuhdejohtamista Kajaanissa toimintakeskus Pihjalassa 20.3. Paikalle oli kutsuttu siirtouhan alla olevia kehitysvammaisten omaisia. Ihmiset olivat saaneet kutsun joko samana tai edellisenä päivänä. Ilmapiiri oli syystä todella ahdistava ja  sitä voisi nimittää jopa kuumaksi. Paikalla tilaisuuden kutsujana ja vetäjänä toimi vammaispalvelujen vastuualuepäällikkö Anna-Liisa Kainulainen. Kainulainen oli valinnut roolikseen tutun linjan. Kuuleminen tarkoittaa hiljaa olemista ja kuuntelemista, sekä kaiken hyväksymistä karvoineen kaikkineen.

Koska tämän päivän ihmiset eivät enää ole virkamiesten pompoteltavissa, myös vastalauseita ja murinaa alkoi kuulua. Tilaisuuden kuumetessa ja vastalauseiden voimistuessa Kainulainen antoi minulle puheenvuoron, toivoen minun rauhoittavan tilaisuuden. Kerroin siitä kuinka jatkossa tullaan toimimaan ja ettei suoraa päätöstä sosiaali- ja terveyslautakunta voi tehdä ilman tarkkoja selvityksiä. Sanoin myös suoraan, että hyvä hallintotapa oli unohdettu täysin ja lähdetty etenemään latvasta alaspäin.

Se ei rauhoittanut ainakaan tilaisuuden vetäjää, vaan hän veronmaksajien palvelijana alkoi käyttäytymään suoraan sanoen öykkärimäisesti. Kaiken saatteeksi hän alkoi lopettaa tilaisuutta nähdessään, ettei enää osaa vastata kysymyksiin. Oletukset eivät paikallaolijoita vakuuttaneet. Paikalla olijoiden oikeutettua kiukkua ei oltu mitenkään valmistauduttu vastaanottamaan. Äyskiminen tilaisuuden turhuudesta ja ettei hänen ole koskaan tarvinnut kohdata sellaista. Ihmissuhdejohtamiseen kuuluu myös erilaisten tilanteiden hallinta. Minun piti istua taustalla posket punaisina ja häveten. Kuinka olen voinut olla mukana hyväksymässä tällaisen työntekijän maakuntaan.

Kainulainen on käynyt 30 vuotta sitten vajaamieliskoulutuksen ja käyttäytymisen perusteella voisi jotakin oletuksia tehdä. Koska eduskunta on linjannut, ettei siellä voi käyttää toisista sanoja esimerkiksi valehtelija, vaan että joku puhuu totuutta säästeliäästi käyttäen. Siksi en minäkään sano vajaamielinen, vaan sanon haastavasti käyttäytyvä. Sain pyytämäni muistion tilaisuudesta vielä samana iltana. Siihen haastavasti käyttäytyvä virkanainen oli lisännyt sanomakseni sellaista, jossa oli totuutta säästeliäästi käytetty.

Lautakunta kokoontui asian tiimoilta keskiviikkona ja teki päätöksen siten, että päätösesitystä muutettiin ja lähetettiin asia tarkempaan valmisteluun. Valmistelussa on löydettävä lautakunnalle tarkkoja faktoja ja erityisen tärkeitä ovat eurot maakunnan tiukassa taloudessa. Pelkät oletukset asioista eivät vakuuttaneet suurinta osaa lautakunnasta. Saattaa olla, tai oletetaan,on mahdollisesti, en tiedä eivät tue vastuullista päätöksentekoa. Maakuntahallitus tulee saamaan aikanaan pyytämänsä selvityksen.

Eilen aloitin istumisen autossa ja kokouksissa aamulla klo 07.30 ja istuminen päättyi 21.15. Saunominen ja sen jälkeen istuminen koneella ja vastaileminen sähköposteihin jas puhelimeen veivät päivän kokonaan uuteen. Aamu on tuonut lisää kysymyksiä ja yhteydenottoja vanhempien suunnasta. Koska olen helposti suostuteltava, lupasin olla kokoonkutsumassa vanhempien yhteisen tilaisuuden.

Olen itse joutunut kokemaan vastaavaa ja siksi on paikallaan tukea ja auttaa muita löytämään vastauksia mieltä kaivaviin kysymyksiin.

Avainsanat: ihmisuhdejohtaminen, ihmistenpakkosiirrot, lohtaja, maahistentie, oletuksillaeitehdäpäätöksiä, vajaamielishoitaja, totuuttaonsäästeliäästikäytetty, ahdistuksenpurkaminen