Satunnaiset kuvat

Oikeusaputoimisto

Uusimmat

Blogin arkisto

214 Väärin tehty

Keskiviikko 18.9.2019 klo 14:51 - yrjöpoeka

Petteri Orpo oli viime hallituksessa päällepäsmärinä lyömässä valtionyhtiöitä lihoiksi. Hänellä oli Juha Sipilän kanssa yhteinen tahtotila laittaa veronmaksajien rahat haisemaan. Sivistyneesti he ilmoittivat laittavansa taseet töihin. Kun Rinteen hallitus on tekemässä samoin ja vielä keskustapuolueen avittamana, kaikki menee väärin. Orpo aikoo nyt tehdä välikysymyksen työllistämispolitiikka keppihevosenaan.

Rinteen hallituksen ensimmäisen budjetin pohjana on tietysti edellisen hallituksen perintöä ja valmistelu on aloitettu jo tämän vuoden tammikuussa. Toki siinä ovat hallituspuolueiden pienet tavoitteet, mutta oma se ei ole. Vasta vuoden päästä näemme oikean tämän hallituksen tavoitteiden mukaisen budjetin. Tätä eivät vastustajat halua muistaa, ei varsinkaan Petteri. Hän tuntee olonsa tänään orvoksi, koska hänen roolinsa on nyt räksyttää. Uusi rooli paljastaa Petteristä kokonaan uuden ulottuvuuden ja ensimmäinen on se, että hän on ulkoiselta olemukseltaan aivan hukassa.

Kaiken lisäksi kokoomuksella ja Petterillä on yksi iso ongelma. Se on mestari Halla-aho ja hänen johtamansa puolue perussuomalaiset. Kokoomuksella on tänään todellisia vaikeuksia viestiä asiaansa, koska Halla-ahon kuivat viestit neutraloivat sen. Perussuomalaisilla on nyt kyky myös viestiä uskottavasti, että he ovat oikea puolue hallitsemaan valtion kirstua. Viestinnän tärkein asia on, että se kuulostaa uskottavalta. Perussuomalaisilla on myös jotakin sellaista mitä kokoomuksella ei ole. He ovat galluppien mukaan suurin puolue. Se alistaa kokoomuksen Petteriä ja tämä näkyy kaikessa viestinnässä.

Hallituksen laatimassa budjetissa on täkyä myös persuille. Ulkomailta halutaan entistä enemmän osaajia ja työperäistä maahanmuuttoa halutaan lisätä. Tämä lisäys näkyy tulevaisuudessa suurten kaupunkien ja tehdaspaikkakuntien kaduilla, kouluissa ja erityisesti päiväkodeissa. Sieltä suorastaan tulvii jo nyt täysin Suomen kielistä, mutta eriväristä lasta. He osaavat vastata heille syydettyihin solvauksiin samalla kielellä. Siinä on kielitaidottomilla kaduilla marssivilla urpoilla tekemistä. Kaiken lisäksi voisin veikata, että kahden kolmen kunnallisvaalikauden jälkeen suurimmilla paikkakunnilla on täysin erinäköiset valtuustot. Eipä siis ihme, että persuja pelottaa. Valta on katoavaista.

Juha Sipilä ja Petteri Orpo loivat yhtiön nimeltä VAKE. Tähän yhtiöön siirrettiin viime hallituksen päätöksellä miljarditolkulla euroja. Näitä varoja ja niiden käyttöä ei edes kansanedustajat voneet valvoa. Tästä VAKEsta oltiin luomassa sulle-mulle jakoyhtiötä, tämä ajatus heräsi heti perustamisen jälkeen. Mitään selvitystä näiden varojen käytöstä ei ole tullut. VAKEn edellinen toimitusjohtaja, Sipilän ja Orpon valitsema Taneli Tikka erosi kesäkuussa, koska ymmärsi pestin olevan pian finaalissa. Tilalle valittiin nainen, Paula Laine, jonka tehtävä oli laatia yhtiölle uusi strategia.

Omistajaohjauksesta vastaava ministeri Sirpa Paatero on nyt saanut valtioneuvoston kanslian asettaman selvitysmiehen Jouki Hakalan yhteenvedon käsiinsä. Siinä sanotaan suoraan, että rahat tulee palauttaa valtiolle ja VAKE sulauttaa Suomen Teollisuussijoitus Oy:n. Siellä muhii 2,3 miljardia ja nyt hallituksella on pesämunaa laittaa rahaa muuallekin kuin kavereille.

Eipä siis ole ihme, että jossakin hermoillaan. Taseet voivat hyppiä silmille.

Avainsanat: petteriorpo, juhasipilä, taseettöihin, vake, rinteenhallitus, sirpapaatero

216 Hillotolpan sokaisema

Maanantai 15.10.2018 klo 17:41 - yrjöpoeka

Seurasin eilen pääministerin haastattelua radiosta ja täytyy sanoa, että Sipilä on täysin hillotolppansa sokaisema. Miljoonia valtiolta omille yritysryppäille käärinyt pääministeri on todellisen hillotolpan omistaja, mikäli uskoo Seura-lehdessä julkaistua artikkelia. Voin oikein hyvin uskoa, koska Sipilän johdolla hallitus perusti VAKE nimisen rahoitusautomaatin. Sitä ei pysty valvomaan edes eduskunta ja sillä on miljardien rahapotti jaettavaksi omille yhteistyökumppaneille. Se on sellainen hillotolppa, että sen mukana todellisuus on Sipilältä rajusti hämärtynyt.

Eilen se näkyi siinä kun hallitus koplasi irtisanomislain hallituksen luottamuksesta äänestämiseen. Näin Sipilä uskoo kaiken selviävän hänen haluamallaan tavalla. Millä tunteella hän paasasi siitä, ettei ay-liike voi lakkoilla eduskunnan tahtoa vastaan. En ole ainoa, joka uskoo vallan sokeuttaneen tämän kepulaisen. Toisaalta luettuani Seura-lehden artikkelin paljastui siitä myös suunnitelmallisuus päästä yhteiskunnan rahoihin käsiksi. Kun yhtiöt eivät tuota mitään todellista, on niihin pumpattava rahaa. Yksityinen rahoitus ei sitä ilman arkitodellisuutta anna. Pelkkä pyytäjän usko ei siinä riitä. Siksi kepulaiset huomattiin sopivaksi pelialustaksi suunnitelman toteuttamiseksi.

Kepulaiset sen takia, että he ovat sokeita uskossaan omiin johtajiinsa. Vaikka he lukisivat Seuran jutun, heidän silmänsä ja mielensä eivät avaudu. Lehden juttu kertoo siitä, kuinka härskisti raharikkaat kusettavat muita. Ensimmäisenä sokeutetaan omat kannattajat uskolliseksi. Niin uskolliseksi, että vaikka johtajat kusisivat heidän muroihinsa se on heidän mielestään oikein. Sosiaalisessa mediassa huomasin erään tosiuskovaisen kannattajan vaatimuksen keskustan kentälle. ”Nyt kaikki kuulolle kun Juha puhuu.” Usko on kova, mutta ay-liike edustaa arkitodellisuutta. Ensikeväänä viimeistään se selviää kaikille. Uskoville ja uskottomille.

Hallituksen ja erityisesti keskustan hellimä sote- ja maakuntauudistus oli myös pääministerin mielestä hyvässä vauhdissa. Kukaan arjessa elävä ei siihen enää usko. Tänään on jo uutisoitu, että kolmasosa maakunnista on jo lyönyt liinat kiinni uudistukselle. Vain kolmasosa, eli kaikkein kepulaisimmat maakunnat, kuten esimerkiksi Kainuu luottavat järkähtämättömästi uudistuksen tuloon. Se ei ole ihme, koska ohjausryhmää vetää kepulainen kansanedustaja. Lisäksi virkakoneisto on kepuvaltaisissa maakunnissa luottohenkiloiden käsissä. Olen jo pitkään sanonut, että täysin turhaa työtä tekevät. Toisaalta pienet sairaalat ovat aloittaneet uudenlaisen keskustelun osuuskuntamallista keskinäisessä työnjaossa. En oikein jaksa uskoa sellaiseen.

Toivottavasti joskus historian kirjoitus selvittää, kuinka paljon yhteiskunnallle tuli maksamaan kepun valtaan pääsy viime vaaleissa. Hallitus kehuu kyllä kuinka paljon on aikaan saatu uusia työpaikkoja. Siitä huolimatta työttömyys on ja pysyy. Kaikenlisäksi suuri osa työpaikoista selittyy ilmaisella työllä. Työllä josta ei makseta palkkaa. Kaikenlisäksi yritetään saada omat kannattajat ja muut ihmiset uskomaan ay-liikkeen vahingollisuuteen. Valpas media kertoi jo tänään, että yli puolet meistä uskoo enemmin ay-liikkeeseen kuin hallitukseen ja Sipilään. Yhteiskunnan onneksi äänestäjä osaa myös tunnistaa arkirealismin. Sipilä ei sitä edusta.

Antti Rinne laihduttaa ja ostaa uusia istuvia pukuja kevääksi.

Avainsanat: pääministerinhaastattelutunti, seuralehti, vake, irtisanomislaki, sotejamaakuntauudistus, anttirinne

075 Pääasia ei muutu

Tiistai 27.3.2018 klo 22:17 - yrjöpoeka

Suomussalmella on tämän vuosituhannen aikana päädytty siihen tulokseen, että jokin suku vuorollaan johtaa kuntaa. Pääasia on, että valittavan pitää olla keskustalainen. Vasemman laidan ehdokas on nyt heikoilla tämän illan kunnanhallituksen jäljiltä. Valintatyöryhmä esitti Pauli Piilmaa äänestyksen jälkeen, sen tulos oli täpärä 4-3. Tänään kunnanhallitus äänesti keskustan enemmistöllä Erno Heikkisen 7-4 tuloksella kunnajohtajakisan kärkeen. Molemmat valintatilanteet ovat näin päättyneet äänestykseen ja koska yksimielisyyttä ehdokkaasta ei ole, kaikki ehdolla olevat nimet ovat valtuutettujen käytössä.

Tiedän sen, että suurin ryhmä keskusta jyrää muiden esitykset mennen tullen. Keskustan tukemalla ehdokkaalla on kivinen tie edessään, mikäli ottaa viran vastaan. Voisin antaa ja annakin Erno Heikkiselle neuvon, älä missään tapauksessa ole kauempaa mukana valintaprosessissa. Vanhoillisten talutusnuorassa saamastasi koulutuksesta ei ole mitään hyötyä Suomussalmelaisille. Täällä et saa, etkä pääse, toteuttamaan omia visioitasi kunnan kehittämiseksi. Tiedän sinut sellaiseksi, että visioita kotikunnan kehittämiseen sinulla on. Valitettavasti ne joutuvat hukkaan, koska meillä on totuttu tekemään asioita tietyllä tavalla. Vanhoillisella ja varovaisella.

Se tarkoittaa kunnan säilömistä naftaliiniin ja odottamista, että jostakin ilmestyy suuri tehdas ja tuo satoja työpaikkoja. Hossan kansallispuisto hanke oli jo siinä rajoilla, että uskallettiin lähteä. Kunnajohtajalla oli siinä melkoinen rooli. Kunnan lähialueella olevan Säynäjäsuon soidensuojelualueen tiimoilta väännettiin ruuvia jo tiukemmalle. Kaikkien metsäalueiden hakkaamista kannattava ryhmä keskustan sisällä hermostui lopullisesti kunnajohtajan neuvoteltua Metsähallituksen kanssa Säynäjäsuon reuna alueiden ostosta kunnalle.

Tulevalla kunnajohtajalla on heti edessään moottorisaha, joka pitää viedä jokaisen metsäpuskan juurelle. Hyvin harvennettu nuori metsä on tämän ryhmän mielestä oikea metsä. Matkailuntarpeita varten ei puita tarvita muuhun kuin makkaranpaistoa varten merkityilla taukopaikoilla. Siksi uudella kunnajohtajalla on edessään risukkoinen tie. Matkailu on kuitenkin se, jonka varassa Suomussalmi kehittyy lähivuosina. Valitettavasti sen ymmärtäminen on loppunut patavanhoilliselta keskustaryhmältä. Täällä asumme me ja meille ei tarvitse tulla neuvomaan, miten meidän metsiämme hoidetaan he sanovat. Matkailijalle riittäköön Hossan kansallispuisto.

Odotan mielenkiinnolla ensimmäisenä Pauli Piilman ilmoitusta vetäytymisestään valintaprosessista. Odotan samoihin aikoihin myös Erno Heikkisen ilmoitusta kisasta luopumisesta. Koskaan ei tiukoista äänestystuloksista ole syntynyt hyvää ja toimivaa suhdetta luottamushenkilöiden ja kunnajohtajan välille. Se on aina johtanut helpoimman tien käyttöön, jossa kunnan kehittämiselle ei ole mitään edellytyksiä.

Tämä episodi on nyt taputeltu ja kunnavaltuustolla on edessään huhtikuun lopussa mielenkiintoinen valintakokous. Pidän sormeni näillä näppäimmillä herkkinä. Kenen suku on lopussa vahvoilla. Pääasia ei kuitenkaan muutu.

Kunnanjohtaja on jatkossakin keskustalainen.

ps. kaikki nämä arvioinnit ovat omiani ja tarkoitettu helpottamaan valtuutettujen työskentelyä valintakokouksessa.

Avainsanat: suomussalmenkunnajohtajanvalintakiemurat, kunnahallitusesittääkinernoheikkistä, paulipiilma, hossankansallispuistoriittäämatkailijalle, kunnajohtajanoltavakeskustalainen