Satunnaiset kuvat

Rajakoulu

Uusimmat

Blogin arkisto

057 Valelääkäristä Vappuun

Perjantai 22.4.2016 klo 12:01 - yrjöpoeka

Huhtikuun lopun säätila ei ole suosinut ulkoilijaa. Lunta, räntää ja vettä on sadellut koillis- ja pohjoistuulen suosiollisella avustuksella. Itseäni ei nyt ole suuresti harmittanut säätila, koska jo kolmas viikko on menossa flunssatautia. Tauti alkoi ensin jatkuvana ja välillä todella kovana päänsärkynä. Kuiva yskä seurasi sitä koko ensimmäisen viikon. Toisena viikkona tuli sitten kuume ja yskä muuttui. Lima alkoi kurlata hengityksessä ja jatkuva väsymys on saatellut tautia.

Käväisin yhden kerran paikallisessa arvauskeskuksessa. Se olisi kannattanut jättää tekemättä. Se mitä sieltä sain oli lasku alta aikayksikön postin kuljettamana. Ei otettu crp-koetta, ei kuunneltu hengityksen kurlaamista ja lämmöstä ei välitetty. Lääkäri näki papereistani, että minua vaivaa astma. Omasta mielestäni se ei nyt vaivaa, vaan influenssa. Lääkäri ei kuunnellut, vaan määräsi jotakin troppia. Kokeilin sitä toista vuorokautta ja lopetin sen käytön haittavaikutuksien takia.

Minä todella kaipaan sellaista ”valelääkäriä”, joka kuuntelee potilasta ja ottaa kokeita. Haittaa ei aiheuttaisi sekään, että potilasta käteltäisiin. Tutut ovat tunnistaneet kertomuksestani minua hoitavan lääkärin nimen. Itse en sitä ole kenellekään sanonut. Kaikki tuntuvat olevan samaa mieltä, että hyvä ”valelääkäri” selättäisi tämän konitohtorin mennen tullen. Itselleni tuli kyllä selväksi, että en vähässä kummassa hakeudu tuohon paikkaan hoidettavaksi. Hoitoa ei sieltä saa, ainoastaan rahanmeno on varmaa.

Vapuksi on nyt luvattu kelin muutosta ja sitä odotellessa toivon taudin loppumista. Nämä viikot ovat olleet todella pitkiä. Erityisen vaikealta on tuntunut se, etten ole pystynyt kuntoilemaan ollenkaan. Hengitys on niin ahtaalla, että jo käveleminen tuo ahdistuksen tullessaan. Minua keväisin vaivaava astma ongelma odottaa nyt puhkeamistaan, kunhan kelit kuivuvat.

Useana Vappuna olen ollut torilla ja pitänyt poliittisen puheen. Nyt olen päättänyt jättää sen väliin ja muiden tehtäväksi. Minulta on jo kyselty, mitkä aiheet ovat esillä Vappu-puheessa. Ei ole hevin uskottu vakuutteluani, että en puhu tänä keväänä. Aiheista ei olisi kyllä pulaa. Juuri tänä keväänä olisi selkeästi tilausta aatteelliselle puheelle ja ripaus työväenhenkisyyttä ei olisi haitaksi. Torilla todennäköisesti käyn tuttuja tapaamassa. Vietän päivän tuttujen kanssa seurustellessa ja nauttimassa makkaroista ja muista torin tarjoiluista.

Viikonloppuna saan olla mukana yhden lapsenlapseni synttäreillä. Se juhla on todella tärkeä ja myös päivänsankari odottaa mummua ja ukkia paikalle. Isovanhemmuus on tuonut mukanaan paljon. On uskomatonta, kuinka nopeasti lapset kasvavat. Itse ei sitä aikoinaan nähnyt, kun eli arjessa omien lasten kanssa. Ikääntyessä näkee asiat selvemmin. On ilo seurata sitä kasvua ja olla mukana siinä kasvutarinassa.

Isovanhemmuuden mukana kiertyvät pienet kädet kaulaan ja usein saan kuulla, kuinka on ikävä ollut mummua ja ukkia. Jostakin kumman syystä olen huomannut silmieni kostuvan.

Juhlia riittää kolmeksi viikonlopuksi. Ensin synttärit, sitten Vappu ja heti perään äitienpäivä.

Avainsanat: influenssa2016, valelääkäri, ilolastenlapsista

034 Vale lääkärit - tulevaisuuden ammatti

Tiistai 15.3.2016 klo 10:21 - yrjöpoeka

Suomessa käydään oikeutta valelääkäriksi mainittua Pekka Laihoa vastaan. Hänen ammattillinen pätevyytensä on syyttäjien mielestä kyseenalainen, peräti olemattomaksi mainitaan. Häntä syytetään kuolemantuottamuksista ja vakavista virheistä. Julkisuudessa hänet on virkavallan ja median suosiollisella avustuksella leimattu syylliseksi. Uusien uutisten valossa jouduin pohtimaan aihetta. Tasa-arvon vuoksi olisi samalla pohdittava ns. laillisten lääkäreiden tekemiä vakavia hoitovirheitä. Suomessa tapahtuu joka vuosi tällaista. Ne siivotaan Valviran ja lääkäreiden oman inkvisition toimesta maton alle. Sattuuhan sitä tekevälle maininnalla.

Millä tavalla asiat muuttuisivat, kun jokainen hoitovirhe joutuisi poliisien tutkittavaksi? Tutkittaisiin samalla tavalla, kuin valelääkäreiden tekemiset. Tämä olisi oikeudenmukaista ja omaiset saisivat oikean oikeuden päätöksen omaistensa kohtalosta. Mielestäni tämä asia pitäisi nostaa juuri nyt esille. Lääkäreiden koulutus on useiden alalle opiskelevien mielestä heikkolaatuista.

A-studiossa haastateltiin tiistaina 14.3 opiskelijoita ja studiossa oli kaksi eri ikäluokan lääkäriä tentattavana. Molemmat olivat vieläpä kansanedustajia. Vanhempi mies lääkäri puolusti vahvasti järjestelmää, eikä nähnyt siinä mitään heikkoutta. Nuoremmalla oli mielestäni realistinen näkemys tilanteesta. En sitten tiedä kuinka paljon painoi hallitus vastaan oppositio asetelma? Vanhempi mies oli keskustan edustaja ja nuori nainen vasemmiston.

Ohjelmassa haastateltiin nuoria opiskelijoita. Nuori miesopiskelija toi esille yhden erittäin hyvän esimerkin koulutuksen laadusta. Nuorta miestä arvelutti kovasti tuleva tilanne jossakin terveyskeskuksessa. Hän otti esimerkkinä esille nenäontelon pukteerauksen. Tilannetta ei oltu koulutuksessa näytetty, saati sitten harjoiteltu. Heidän oletetaan itseopiskellen saavuttavan ammattipätevyyden. Tällä kohden mieleeni tulivat valelääkärit.

Valelääkäreitä syytetään koulutuksen puutteesta ja toimenpiteiden harjoittelemattomuudesta. Hyvä esimerkki on juuri Pekka Laiho. Ilman ammatillista koulutusta hän on ilmeisesti itseopiskellen saavuttanut sellaisen tason, joka on saanut vahvistuksen toisilta alan ammattilaisilta. Ammattilaiset ovat ”harjanneet” hänet ennen valintaa ja se on minusta hyvä näyttö. Tässä kohden tulemme taas alussa mainitsemaani yhdenvertaisuuteen.

Ohjelmassa nuori lääkäri osasi kertoa mistä koulutuksen laadun heikkous johtuu. Vanhempi mieslääkäri ei osannut. Nuoremman mukaan takavuosien päätös lisätä lääkärien koulutuspaikkoja oli hyvä. Huonoa on kuitenkin ollut se, että samassa päätöksessä ei oltu huomioitu lisätä opetushenkilöstön määrää. Nyt ryhmät ovat liian suuria ja opiskelijat eivät pääse itse harjoittelemaan käytännön töitä opettajien ohjauksessa. Opetuksessa ollaan myös liikaa video opetuksen varassa.

Tämä kirjoitus ei ole puolustus Pekka Laiholle. Mutta itseni uutiset lääkärien tulevasta ammatti pätevyydestä herättivät.

Toivottavasti valepäättäjät lopettavat päivänkakkaran nyppimisen.

Avainsanat: valelääkäripekkalaiho, lääkärienlaatuuhattuna, nenäpunkteeraus