Satunnaiset kuvat

kesan loppu

Uusimmat

Blogin arkisto

100 Eron sietämätön vaikeus

Keskiviikko 20.3.2019 klo 19:33 - yrjöpoeka

Ihmisten erotessa voi tapahtua ihan mitä vain. Sopuisaa eroa ei todellisuudessa ole. Mikäli lapsia on siunaantunut, alkavat vaikeudet siitä, kuka milloinkin lapsia hoitaa. Edellisen vuosisadan puolella oli yleistä, että lapset jäivät äidille. Tänään se ei ole enää niin yksioikoista. Joskus aiemmin itkettiin sitä, että miehet eivät saa lapsia mukaansa. Nyt kun se on mahdollista, siitä aiheutuu yleensä kitinää. Äidin pitäisi kantaa suurempaa vastuuta. Eli mikään ei mene mieliksi kaikille.

Tästä eroamisen vaikeudesta olemme saaneet esimakua muutamien viimekuukausien aikana hieman isommassa mittakaavassa. Englanti halusi eroon EU:sta ja se ero ei näytä onnistuvan sitten millään. EU:lle se kyllä kävisi, mutta eron hakija ei saa itse tehtyä mieleistään eropäätöstä. Tätä seuratessa nousee väkisin mieleen ihmisten eron vaikeudet. Niissä on paljon yhtäläisyysmerkkejä. Maaliskuun 29 päivä piti olla eron päivä, mutta pääministeri May on lähettänyt komissiolle sähköpostia, josko lähtöä lykättäisiin kolmella kuukaudella.

Meillä Suomessa on useita politiikkoja jotka ovat vaatineet maamme eroa EU:sta. Kaikki paha on heidän mukaansa lähtöisin siitä. Timo Soini oli heistä näkyvin, mutta puolueen noustua valtakunnan eturiviin suunta muuttui. Soini tunnustaa itse, että eroaminen ei tulisi enää kysymykseenkään. Suomessa on syntynyt sukupolvia, jotka ovat eläneet vain EU:n aikaa. Heillä ei ole mitään tuntumaa aikaan ennen sitä. Kaiken lisäksi nuorempi väestö elää aikaa, jolloin matkustetaan paljon. Nyt osataan kieliä ja meillä on Euroopassa yhteinen raha. Rajamme ovat avoimia. Ei kukaan nuorempia halua palata muinaisuuteen.

Näitä isomman luokan eroja on nyt mukava seurata, kun Unkarin Viktos Orban on luvannut maansa eroavan heti, jos puolue erotetaan parlamentin suurimmasta EPP ryhmästä. Tätä keskustelua käydään juuri nyt tänään EPP-ryhmässä. Orban ilmoittaa maansa lähtevän kuin hauki kaislikosta. Epp-ryhmä on sietänyt pitkään Orbanin johtaman puolueen menoa kotimaassaan. Orban on kunnon yksinvaltias joka sulkee rajojaan muukalaisilta ja lietsoo äärioikeistolaista propagandaa. Lopultakin päätettiin ryhmän toimesta tehdä päätös erottamisesta, Orban kokeilee nyt uhkailun tehoa. Mikäli EPP ei erota, Orban on voittanut. Se ruokkisi myös muita Euroopan nationalistisia ryhmiä entistä räyhäkkäämpään menoon.

Eurooppa elää niin sanottua etsikkoaikaansa. Alussa erityisesti itäiset maat pyrkivät nopeasti eroon Venäjän kainalosta. Itäpuoli oli Neuvostoliiton kainalossa ja vallan alla toisen maailmansodan jälkeen. Kun maat pääsivät EU.n ytimiin alkoivat juuri nämä maat ensimmäisinä kyselemään entisten aikojen perään. Kommunismista selvinneet maat ovat tänään kaikkein nationalistisimpia maita. Unkari ja Puola ovat näkyvimpiä, mutta toisella kädellä he hamuavat NATOn turvallista sateenvarjoa. Haluavat hyötyä EU:sta ja NATOsta, mutta eivät halua jakaa yhteisiä arvoja.

Eilinen arvo-keskustelu toi mieleeni sen, että Euroopassa pitäisi nyt järjestää kaikkien EU-maiden kokous. Siinä kokouksessa jokaisen maan tulisi ilmoittaa, jakavatko he kaikki EU:n laatimat arvot. Mikäli jokin maa ilmoittaisi halauvansa muuta, maa erotettaisiin ilman mutinoita heti. Samalla he välittömästi menettäisivät vapaan kulkemisen edut. Aivan kaiken.

Auttaja on heti rajan takana. Iso karhu. Venäjä.

Avainsanat: eroamisensietämätönvaikeus, brexit, missäeusielläongelma, unkari, viktororban, isokarhu

241 Puhun niin totta kuin osaan

Torstai 8.11.2018 klo 17:52 - yrjöpoeka

Takavuosina meillä erotettiin pääministeri koska hän sanoi, puhun niin totta kuin osaan. Maailma muuttuu ja tänään ei sellaisilla puheilla olisi mitään uutisarvoa. Joissakin pienissä puuhapiireissä se voisi jopa hymyilyttää. Kun tänään muistelee noita aikoja, kummastuttaa todella mikä pääministerin puheessa oli niin outoa. Outoa oli se, että kepun sisäisessä väännössä otettiin sosdemit avuksi. Kepuisannät kostivat näin pääministerille sen, ettei heitä nostettu ministereiksi.

Tuosta ajasta on siirrytty tähän päivään. Nyt ovat vallassa sellaiset johtajat, jotka uskaltavat valehdella jokaikinen päivä useita kertoja. Yksityisesti ja julkisesti. Trump ja Putin ovat tietysti valehtelun ja juonittelun mestareita. Heitä tietysti matkitaan, koska näiden esimerkki on tuottanut tulosta. Euroopassa on myös samankaltaisia ja heidän keulakuvanaan Unkarin Viktor Orban. Kun seuraa hänen puheitaan ja erityisesti suomalaisten lehtien perässä olevia kommentteja, niin hänen sanoilleen on kannattajia. Orban toimii omassa maassaan kovemmin ottein kuin Trump. Eikä hän välitä mitään siitä, että hänen puolueensa viiteryhmä EU:ssa puuhaa Orbanin puolueen ulos heittoa ryhmästä. Hän lyö päinvastoin lisää löylyä.

Puolan entinen pääministeri ja nykyinen Eurooppa neuvoston puheenjohtaja Donad Tusk on samaa maata naapurinsa kanssa. He eivät taivu Brysselin komentoon. Komento maassa on pääministerillä. Tusk on muokannut maansa oikeuslaitoksen mielensä mukaiseksi. Hänestä voisi Trump ottaa esimerkkiä. Varsovan liiton hajottua kaikki Itä-Euroopan maat halusivat Natoon ja EU:n. Kauaa eivät viihtyneet, vaan haluavat palata itäiseen malliin. Mallissa maata johtaa yksinvaltias ja erimieliset siirretään ojennusleireille. Maiden rajoja jo varmistellaan piikkilangoilla. Kohta maasta ei edes pääse edes ulos, kun maat ovat eroamassa EU:sta. Saavat ilmeisesti Putinilta ikuisen viisumin itään.

Mitä isot edellä sitä pienet perässä. Muutama päivä sitten kotimaisessa mediassa kohkattiin WWF:n ilmoituksesta, jossa puhuttiin nisäkäs kantojen romahtamisesta. Aihetta paisuteltiin yksittäisten takkutukkien toimesta ja sosiaalisessa mediassa jaettiin Maailmanlopun ennusteita. Lopulta joku nohevampi sai uutisen kyseenalaiseksi. WWF:n uutinen oli siis Trump, eli valhe. Valhetta liike perusteli sillä, etteivät he muutoin saa aikaan hyvää keskustelua. Uutinen oli kuitenkin tarkoitettu eläkeläisille, joilta on jäämässä runsaasti rahaa perintönä jaettavaksi. Järjestö haluaa entistä enemmän näitä varoja ja jopa valheilla kuorrutettuina.

Samoihin aikoihin media tarttui yksittäiseen facebook päivitykseen. Siinä yksittäinen henkilö väitti kuulleensa ja nähneensä, kuinka sikoja hakattiin kuljettajan siirtäessä niitä teurastamoon. Iltapäivälehdet ja muu media perässä hyökkäsivät HKScan yhtiön kimppuun. Poliisille tehtiin rikosilmoitus ja sosiaalinen media täyttyi vihakuonasta. Keskusteluissa suositeltiin siirtymistä kasvissyöntiin. Kovimmat puheenvuorot vaativat rajuja otteita yhtiötä kohtaan. Tämäkin uutinen eli muutaman päivän. Tänään poliisi tutkii perätöntä ilmiantoa ja kunnianloukkausta. Kohteena alkuperäinen näkijä ja kuulija. Tämäkin uutinen oli Trump ja sitä jakoi media kaikilla kanavilla.Valheesta oli tulla totta.

Taidan jakaa tämän uutisen omalle facebook seinälleni. Usea kaveripiirini jäsen kaipasi verta pakkiin sikojen hakkaajille. Nyt heille olisi kohde. Ihmissika.

Avainsanat: puhunniintottakuinosaan, valehtelevatvaltioidenpäämiehet, viktororban, donaldtusk, puhunpelkkäätrumppia, ihmissika

069 Haloo kuuleeko kukaan

Tiistai 28.3.2017 klo 10:11 - yrjöpoeka

Minä olen aina pitänyt arvossa oikeuskanslerin virastoa. Luotan siihen edelleenkin ja sen kykyyn valvoa laillisuutta. Olen myös luottanut eduskunnan perustuslakivaliokuntaan. Sen tehtävä on aina kertoa eduskunnalle päätöksentekoon liittyvät laillisuusperusteet. Nyt joudun hieman pohtimaan sen olemassaolon oikeutta.

Miksi näin? Suomen ja Norjan välillä on väännetty kättä Teno-sopimuksesta. Sillä säädellään valtakuntien rajalla virtaavan lohijoen kalastusta. Maa- ja metsätalousministeriö neuvotteli kaikessa rauhassa. Toi valmiit paperit pöytään ja kertoi Teno-joki varren alkuperäisväestölle, että tässä tämä nyt on. Lykätkää nimet paperiin. Eihän kukaan osta sikaa säkissä, eivät myöskään Tenon asukkaat.

Lapin alueen kansanedustajat tukivat jokivarren asukkaiden kantaa. Päätöksenteon kohdalla kepu-vässykät eivät olleet sitten sattumoisin paikalla. Eduskunta nuiji valtioiden välisen sopimuksen pöytään ja nyt odotellaan, miten Norjan vastaavan elimen päätökset sujuvat. Kummallista on se, ettei eduskunnan perustuslakivaliokunnan antama lausunto asiassa painanut mitään.

Perustuslakivaliokunta antoi hallitukselle moitteet siitä, ettei Saamelaiskäräjiä kuultu, ennen sopimuksen tekoa. Se olisi ollut hyvän hallintotavan mukaista. Apulaisoikeuskansleri arvostelee hallistusta aivan samasta asiasta. Minusta näitten molempien instituutioitten sanomaa tulisi kuulla oikeasti. Tämä hallitus on niin kovakorvainen, ettei se kuule vaikka halolla päähän lyötäisiin.

Hallituksen työskentelytapaan on kuulunut epäillä koko ajan, joko perustuslakia tai lakia yleensä. Hallituksen mielestä ne ovat estämässä heidän päätöksentekoaan. Tähän asti minä olen kyllä kuvitellut, että lait on tehty noudatettaviksi ja ne koskettavat kaikkia. Myös Suomen hallitusta. Oikeasti meillä on aivan samankaltainen järjestelmä, kuin monissa entisissä Itä-Euroopan valtioissa. Perustuslaki ja laillinen oikeusjärjestelmä ovat sielläkin alennustilassa.

Ilmeisesti eduskunta on täynnä vaikkukorvaisia vässyköitä, kun se ei pysty ymmärtämään viisaampien puhetta. Luulisi sen eduskunnan työsuojeluasiamiehen jo huolestuvan tilanteesta. 200 täysin kuuroa ja sokeaa on tehtailemassa lakeja ja asetuksia. Tekemässä valtiosopimuksia. Kohta joku niistä muistaa YYA:n...

Haloo! Varaisin 200 aikaa korva- ja silmälääkäreille.

Avainsanat: oikeuskanslerinvirasto, eduskunnanperustuslakivaliokunta, tenonkalastussopimus, viktororban, eduskunantyösuojeluasiamies