Satunnaiset kuvat

INKA

Uusimmat

Blogin arkisto

236 Talven merkit

Tiistai 12.12.2017 klo 12:00 - yrjöpoeka

Jokainen suomalainen odottaa juuri nyt, että jouluna olisi maassa lunta. Joululaulujen sanoma kertoo samaa ja myös lapset odottavat lumileikkeihin pääsyä. Kun sitten avaan radion ja luen päivän lehdet, mitä siellä on? Siellä julistetaan kaaosta jonka lumi on aiheuttanut satamalla maahan asti. Lapsikin tietää sen, että muutaman tunnin sateen jäljiltä sitä kertyy kaikkialle. Lapset ovat innoissaan. Aikuiset hirvistelevät lumen aiheuttamaa kaaosta.

Kuuntelen radiota tätä kirjoittaessa ja toimittajat vaahtoavat liikenteen olevan juuri nyt osissa maata kaaoksessa. Tämä on jo jokavuotinen perinne, mutta tuntuu vain pahenevan. Pohjoisessa Suomessa lapsetkin tietävät talvella olevan runsaasti lunta. Kukaan ei koe lumen tuloa kaaokseksi. Lumi kuuluu vuodenaikaan ja siitä nautitaan. Liikenteessä pohjoisen asukas ajelee maltilla ja kelien mukaan. Runsaskaan lumi ei estä liikkumista. Ajonopeudet muuttuvat maltillisiksi.

Pohjoisessa tunnistamme etelän kuskit siitä, että he ilmestyvät takapuskuriin kiinni, oli keli mikä tahansa. Ohituksia tehdään kuolemaa halveksien. Mutkat ja männyppylät eivät ole näille este. Useita läheltäpiti tilanteita olen nähnyt aivan viimeviikkoina. Näitä huimapäitä seuratessa ei ole ihme, että etelän runsaassa liikennevirrassa syntyy kaaos. Lumi ja liukkaus ohituksineen saavat median puhumaan lumen aiheuttamasta kaaoksesta. Olisi huomattavasti oikeampaa puhua autoilijoiden aiheuttamasta kaaoksesta.

Toimittajat pyytävät kuunteleijoita lähettämään heille kuvia ja sitten kauhistellaan kuvissa näkyvää lunta. Kuvia lisätään toimituksen facebook sivuille muiden kauhisteltaviksi. On tämä kummallista. Ensin odotetaan lunta ja pyydetään kuuntelijoilta talven ensimmäisiä lumikuvia. Kun sitä tulee enemmän, siitä syntyykin kaaos. Toimittajilla on nykyisin aamulla kertoa päivän aihe ja siitä sitten toimittajapari pulisee koko päivän. Onneksi radiossa on säädin ja valikoimassa asemia, joista kuulee musiikkia ilman joutavia höpinöitä.

Päivän lumisade täällä on alkamassa. Mukavaa päästä lumitöihin. Pimeyden tultua lähden autoilemaan luvatussa runsaassa lumisateessa. Ilman mitään ahdistusta. Ilman kaaosta.

Avainsanat: jolleijoulunaolislunta, neljävuodenaikaa, lumikuuluutalveen, lumiyllättääautoilijat

018 Normaalia helmikuuta

Torstai 4.2.2010 klo 18:06 - yrjöpoeka

Lunta on sadellut pikkuhiljaa, aivan kuin jokaisena muunakin talvena. Helmikuu on sateisin ja lumisin talven osa ja sen ansiosta pakkaset hieman hellittävät. Kävin tänään tekemässä taas jälkiä lumikengillä metsiin, sitä ennen laitoin vuodevaatteet ja matot tuulettumaan. Tänään on siivous ja pyykkipäivä, koska minulla menee nyt viikonloppu erilaisissa menoissa ja kokouksissa. Sunnuntai-iltana ehdin vaimoni syntymäpäivä kakkua syömään ja nyt saa vaimoni siivousten puolesta ulkoilla ja kuntoilla rauhassa.

Palautetta julkaistusta kirjoituksestani Ylä-Kainuu lehdessä on tullut ja se on ollut myönteistä. Kuntalaiset ovat todella hämmentyneitä uuden kunnanjohtajan valinnasta alkaneesta kirjoittelusta. Monien mielestä valtuutetut eivät ole tienneet, mitä he oikein päättivät. Nyt on jokaisella pelkona kuinka sitten toimitaan. Usea yhteydenottaja on todennut saman kuin minäkin, nyt on aika aloittaa pohdiskelu kuntien toimintojen yhdistämisestä. Tämä on hyvä merkki, nyt on aikaa seuraaviin kuntavaaleihin kolme vuotta, eli nyt on aloitettava pohdiskelut aiheesta. Mutta mikäli minä nämä kuntien jääräpäät tunnen, he vaikenevat täysin. Nyrkkejä puristellaan vain taskuissa ja pohdiskellaan, mitä minulle voisi tehdä, että olisin hiljaa? Aiheesta tulen jatkamaan keskustelua eri foorumeissa tulevana vuonna.

Yöjuna asia etenee nyt hyvin maakunnan hallinnossa ja tiistain maakuntalehdessä oli asiasta pieni, todella pieni uutinen. Torstaina pitää ministeriön ohjausryhmä kokouksensa ja siihen aiheeseen tulen palaamaan. 2006 lakkautetun yöjunaliikenteen palauttamista ennalleen vaaditaan nyt ensimmäistä kertaa maakunnan tasolta. Tämä on oikean suuntaista edunvalvontaa tulevaisuutta silmällä pitäen. Vielä vuosi sitten ei meidän vaatimuksiamme kuunneltu ollenkaan, johtavien poliitikkojen loukkaantuminen aiheen esiin nostamisesta oli yleistä. On todella mielenkiintoista nähdä, jos raideliikenteessä palataan hieman takaisinpäin kansalaisten haluamaan suuntaan, kuka ottaa ensimmäisenä ansion siitä itselleen. Epäilyksiä on yhden toverin suuntaan..?

Opettaja koulutuksesta on Kainari repinyt isoja otsakkeita ja pelottelee maakunnan väkeä sen loppumisella. Olen hieman pohdiskellut miksi sitä pitäisi suojella, kun ei suojella lapsukaisten opinahjoja, vaan isojakin peruskoulun yksiköitä ollaan lyömässä säästöjen nimissä kylmilleen.

Nämä kaksi uutista, yöjuna asia ja opettajankoulutus, ovat siinä mielessä mielenkiintoisia, että niistä näkyy mitä asioita maakuntalehtemme arvostaa.

Avainsanat: vuodenaika, kotisiivous, kuntapolitiikankiemuroita, yöjunanpalauttaminen, opettajankoulutuslaitos