Satunnaiset kuvat

Silloin nuorena

Uusimmat

Blogin arkisto

041 Ikävä jäi

Lauantai 20.3.2010 klo 16:19 - yrjöpoeka

Tänään Ilona tyttö lähti äidin ja isän kanssa Kajaaniin, ei voinut jäädä viikonlopuksi yö kylään, koska sairastui kuumeeseen. Suru oli molemmin puolin yhteinen ja ukkina jostakin syystä jäi silmät kosteiksi..

Eilinen päivä oli todella mukava, kävin aamulla pitäjän keskuksessa, Ämmänsaaressa. Sieltä ajelin RVL:n 91-vuotis kahveille Karttimon rajavartioasemalle. Paikalla oli tuttua väkeä rajaseudulta tupa täynnä, entisiä työkavereita ja alueen asukkaita. Paikalla on aina yhtä mukava käydä, valitettavasti nyt näyttää valtion organisaatio uudistus lopettavan viimeisenkin raja-aseman Suomussalmelta. Rajan kovia kokenut väki kokee aiheellisesti turvattomuutta, alueella asuu väkeä joka on kokenut rajankirot talvi- ja jatkosodan aikana. Vuosisatojen ajan uhka on aina tullut idästä ja se on ensimmäisenä koettu täällä. Rajavartiolaitos on tuonut väelle sotien jälkeen turvaa läsnäolollaan ja on myös ollut raja-alueen ainoa viranomainen. Toivottavasti raja säilyy rauhan rajana ja väestö voi nukkua yönsä rauhallisesti.

Kahvipöydissä muisteltiin tapahtumia, mitä menneitten vuosikymmenten aikoina on alueen väestön ja rajamiesten välillä sattunut. Paikalla ollut väki on tullut minulle vuosikymmenten aikana erittäin tutuksi. Nytkin sain tuntea kuuluvani joukkoon ja onhan asuinkuntani ollut syntymästäni asti sama. Kahvipöydissä todettiin, että ensi keväänä on viimeinen kerta osallistua kahvitilaisuuteen ja jokainen aikoi tulla paikalle, jos vain kunto sallii.

Onnittelut juhlivalle Rajavartiolaitokselle huomisen johdosta, RVL:N vuosipäivää vietetään 21. maaliskuuta.

Talvivaaran uraanikaivoksella lorahtelee huuhteluvesiä muualle, jatkuvasti ja nyt anotaan lupaa laskea lisää näin talviaikaan. Minä luulen, että Sotkamon marjanjalostus tulee pian tiensä päähän, ellei se lanseeraa kansanedustaja Korhosen säteilevää teemaa myös marjanjalostukseen. Talvivaara on nyt niin iso, että se saa tehdä mitä tahansa ympäristöviranomaisten puuttumatta asiaan. Mutta auta armias jos mökin mummo menee pökäleen pukkaamaan, siinä vaiheessa on jo ympäristöministeriä myöten kimpussa.

Uusia kaivoksia alkaa syntyä alueelle nyt nopeasti ja kaikki puuhailevat monimetallien kimpussa. Odotan uutista siitä, milloin louhinnan tuotokset ajetaan Talvivaaraan uutettavaksi? Tämä oli odotettavissa ja lisää tulee siihen tahtiin, että kuntien vastuulliset nokkamiehet pysyvät suosiollisina.

Yöjuna asia etenee omalla tahdillaan ja nyt on saatu sellainen selvitys kuin ministeriö on tilannutkin. Selvitys lähtee suoraan siitä, että on liian kallista toteuttaa. Selvitys ei mitenkään pohtinut sitä, mikä olisi ympäristö päästöjen kannalta yhteiskunnalle edullisinta. Toivotaan, että Koillisen-alueen rataselvitys tukee raideliikenteen tulevaisuutta myös Kainuun osalta. Alueen väki vanhenee ja se tuo myös sen tulevaisuuden, ettei väestöllä ole enää omaa autoa. Väestöllä ei tule koskaan olemaan nykyisillä hinnoilla mahdollisuutta käyttää lentoliikenteen palveluja hyväkseen. Valtion tehtävänä on turvata alueen väestölle mahdollisuus joukkoliikenteeseen. Valitettavasti viimeisten vuosien kehitys on ollut kaikkea muuta, kohta kaikki joukkoliikenne on Kainuusta lakkautettu. Tämä on ollut sitä keskustalaista vastuullista aluepolitiikkaa, liikenneministerinä toiminut Itä-Suomen keskustalainen on tehnyt kaikkensa junaliikenteen lopettamiseksi ja vaikeuttamiseksi. Kainuun suuri lahja keskustalle, ministeri Lehtomäki ei ole kertaakaan puolustanut yöjuna asiaa. Hänelle tärkeintä on ollut ”kikkaroiden” poistaminen ulkovessojen alta ja hotellin rakentaminen kansallispuistojen alueelle, tai Kollajan allas asiat. Aluepolitiikka on ollut musertavaa, kelpaa niitä puoluetoimistolla ihastella. Mitä sanoisi Santeri Alkio nyt?

Avainsanat: rajavartiolaitos, vuosipäivä, rajankirot, uhkaidästä, talvivaaranuraanikaivos, sotkamonmarjanjalostus, säteileväsotkamo, monimetallikaivokset, sisämaanyöjunaselvitys, koillisenalueenrataselvitys, santerialkio

018 Normaalia helmikuuta

Torstai 4.2.2010 klo 18:06 - yrjöpoeka

Lunta on sadellut pikkuhiljaa, aivan kuin jokaisena muunakin talvena. Helmikuu on sateisin ja lumisin talven osa ja sen ansiosta pakkaset hieman hellittävät. Kävin tänään tekemässä taas jälkiä lumikengillä metsiin, sitä ennen laitoin vuodevaatteet ja matot tuulettumaan. Tänään on siivous ja pyykkipäivä, koska minulla menee nyt viikonloppu erilaisissa menoissa ja kokouksissa. Sunnuntai-iltana ehdin vaimoni syntymäpäivä kakkua syömään ja nyt saa vaimoni siivousten puolesta ulkoilla ja kuntoilla rauhassa.

Palautetta julkaistusta kirjoituksestani Ylä-Kainuu lehdessä on tullut ja se on ollut myönteistä. Kuntalaiset ovat todella hämmentyneitä uuden kunnanjohtajan valinnasta alkaneesta kirjoittelusta. Monien mielestä valtuutetut eivät ole tienneet, mitä he oikein päättivät. Nyt on jokaisella pelkona kuinka sitten toimitaan. Usea yhteydenottaja on todennut saman kuin minäkin, nyt on aika aloittaa pohdiskelu kuntien toimintojen yhdistämisestä. Tämä on hyvä merkki, nyt on aikaa seuraaviin kuntavaaleihin kolme vuotta, eli nyt on aloitettava pohdiskelut aiheesta. Mutta mikäli minä nämä kuntien jääräpäät tunnen, he vaikenevat täysin. Nyrkkejä puristellaan vain taskuissa ja pohdiskellaan, mitä minulle voisi tehdä, että olisin hiljaa? Aiheesta tulen jatkamaan keskustelua eri foorumeissa tulevana vuonna.

Yöjuna asia etenee nyt hyvin maakunnan hallinnossa ja tiistain maakuntalehdessä oli asiasta pieni, todella pieni uutinen. Torstaina pitää ministeriön ohjausryhmä kokouksensa ja siihen aiheeseen tulen palaamaan. 2006 lakkautetun yöjunaliikenteen palauttamista ennalleen vaaditaan nyt ensimmäistä kertaa maakunnan tasolta. Tämä on oikean suuntaista edunvalvontaa tulevaisuutta silmällä pitäen. Vielä vuosi sitten ei meidän vaatimuksiamme kuunneltu ollenkaan, johtavien poliitikkojen loukkaantuminen aiheen esiin nostamisesta oli yleistä. On todella mielenkiintoista nähdä, jos raideliikenteessä palataan hieman takaisinpäin kansalaisten haluamaan suuntaan, kuka ottaa ensimmäisenä ansion siitä itselleen. Epäilyksiä on yhden toverin suuntaan..?

Opettaja koulutuksesta on Kainari repinyt isoja otsakkeita ja pelottelee maakunnan väkeä sen loppumisella. Olen hieman pohdiskellut miksi sitä pitäisi suojella, kun ei suojella lapsukaisten opinahjoja, vaan isojakin peruskoulun yksiköitä ollaan lyömässä säästöjen nimissä kylmilleen.

Nämä kaksi uutista, yöjuna asia ja opettajankoulutus, ovat siinä mielessä mielenkiintoisia, että niistä näkyy mitä asioita maakuntalehtemme arvostaa.

Avainsanat: vuodenaika, kotisiivous, kuntapolitiikankiemuroita, yöjunanpalauttaminen, opettajankoulutuslaitos

012 Pakkaspäivä

Lauantai 23.1.2010 klo 21:00 - yrjöpoeka

Talven kylmintä keliä on tänään, aamusella -32 ja hieman hellitti päivällä, nyt taasen yli -30. Laitoin aamulla pirtin uuniin hyvän tulen ja aloitimme viikko siivouksen pitkästä aikaa yhdessä vaimoni kanssa. On se paljon joutuisampaa tehdä kahdestaan ja siinä sivussa saadaan aina pohdiskeltua, miksi toinen tekee asiat aina hieman toisin? Vaimoni inhoaa imurointia, vaikka talossa on ollut keskuspölyimuri jo vuodesta 1984. Ehkä minä tykkään siitä, että se on riittävän yksinkertaista hommaa ja siinä käy kova tohina? Mene ja tiedä, mutta puhdasta tuli ja naurua riitti.

Puolen päivän aikaan käväisin ajelemassa kuntakeskuksessa, perussuomalaisten yhdistyksen kokous oli ohjelmassa. Siitä enemmän tuolla toisessa osiossa. Oli kaunis talvinen ilma ajella tiestöllä ja rauhallista. Kotona olikin vuorossa pyöräily sisätiloissa ja saunominen. Lämpöä piisaa pirtissä, mikäpä tässä on parantaa maailmaa yhdessä vaimon kanssa.

Yöjuna asiasta olen kirjoitellut aika ajoin ja sitä olemme pitäneet esillä myös maakuntavaltuustossa. Aloitteemme johdosta se otettiin edunvalvonta asiaksi, mutta jälleen kuuluu kummia matkustamisen suhteen. Liikenneviraston uuden pääjohtajan Juhani Tervalan mielestä, rautatiekiskoja ei tarvita kuin 450 kilometriä pohjoiseen päin. Hänen mielestään pohjoiseen kannattaa kulkea vain lentämällä, hänelle se varmaan sopii, mutta se ei sovi pohjoisen asukkaille siitä syystä, että se on liian kallista.

Pohjoisen ääni ei ole kuulunut etelän suuntaan, missä on meidän edustajiemme ääni? Kainuuta on edustanut myös ympäristöministeri Paula Lehtomäki, mutta mitä hän on tehnyt äänestäjiensä hyväksi? Surullista sanoa, mutta hänen äänensä on kuulunut vain sinne, mistä vaalirahoitus on saatu. Pohjoisen Suomen suuntaan tämä ministeri on tuottanut vain vastakkain asettelua. On Kollajan allas hanketta, on Vuotoksen allasta ja kaiken huippuna hän on romuttamassa kansallispuiston Pallas-Ylläkseltä. Ministerin tarmo on todellakin mennyt vain rahoittajien hankkeiden eteenpäin viemiseen ja mitään hyvää hän ei ole äänestäjilleen suonut.

Olisi luullut, että erityisesti ympäristöministeriön toimialaan kuuluisi joukkoliikenteen ja halvemman muodon voimakas kannattaminen. VR:n olisi kannattanut tukea Lehtomäen vaalikampanjaa vähintään 10000 eurolla, ehkä sitten jotakin olisi tehnyt rautateitten tukemiseksi.

Kainuun lahja keskustalle on ollut täysi mahalasku, hän ei tohdi tarttua mihinkään, josta voi aiheutua vaikeuksia. Esimerkkinä puheenjohtaja keskustelu, nyt hän on saanut kukkahattu tädit intoilemaan äidin roolista. Seuraavaksi onkin vuorossa presidentin vaalit ja kukahan lienee kepun ehdokas?

Maakuntalehtemme ei yläkertakolumnissaan vieläkään tohtinut lemmikkiänsä moittia, ihmettelyä vain kun ei äänemme kuulu.

Avainsanat: ilmastonmuutos, kotisiivous, yöjuna, liikennevirasto, vaalirahoitus, ympäristöministeri, lehtomäki, ympäristöongelma

009 Talven sinistä hämäryyttä

Tiistai 19.1.2010 klo 20:56 - yrjöpoeka

Olen saanut tehdä rauhassa hiihtoladun pohjia lumikengillä, kova tuuli on hieman kiusannut. Erityisesti tänään, pakkasta oli aamupäivällä -23 ja todella kova tuuli. Nykyajan vaatetuksella saa tuulen vaikutuksen poistettua, mutta jäljet tuuli juoksuttaa umpeen aukeilla. Eilen vallitsi todellinen tammikuun sininen hämäryys ja tänään sain hetken nauttia auringon tuomasta valosta. Laitan molemmilta päiviltä kuvan tuonne kuvakansioon.

Yöjuna asiasta olen ajoittain kirjoitellut ja ottanut asiaan kantaa. Liikenneministeri teetti selvityksen entisillä selvittäjillä ja se on sanottava, että vastaus on kysyjän mukainen. Maakuntalehtemme Kainuun Sanomat on nyt viimein kiinnostunut asiasta ja se on erittäin hyvä. Vuosia meni niin, että kukaan ei oikein innostunut aiheesta. Ilmastonmuutokseen liittyvät asiat mielestäni pakottavat miettimään asiaa uudelta pohjalta ja ottamaan kokonaisuuden huomioon. On paljon taloudellisempaa kuljettaa pohjoisen huolto junalla kuin kumipyörillä maanteillä. Ministeri on kokoajan puhunut yöjuna asiassa Oulun kautta kulkevasta yhteydestä. Kainuulaisia se yhteys ei palvele millään tavalla, entinen yhteys itäistä rataa myöten on edelleen paras ja erityisesti lyhyin reitti. Tulevaisuudessa on huomioitava myös koillisen alueen juna selvitykset viime syksyltä. Siinä selvityksessä lähdetään siitä, että juna yhteys jatkuisi Kontiomäeltä taivalkoskelle ja sieltä Kuusamoon. Taivalkoskella on tärkein asia tulevaisuudessa Mustavaaran kaivoksen saaminen rautatien vaikutusalueelle. Kuusamon kohdalla puolestaan matkailu on se vetovoimatekijä ja on myös muistettava muu liikennöinti rautateillä. Juna yhteydet eivät tällä hetkellä palvele Kainuuta ja Itä-Suomea tasapuolisesti muuhun maahan verrattuna.

Avainsanat: sininenhetki, talviliikunta, yöjuna, liikenneministeri,

007 Luottamusmiehen arki jatkuu

Keskiviikko 13.1.2010 klo 20:29 - yrjöpoeka

Eilinen päivä meni kokonaisuudessaan Karhulanvaaralla koulutuksessa, oli oikein hyvä päivä. Oli hyviä koulutus kokonaisuuksia ja hyviä keskustelutilaisuuksia ruokailu ja kahvitauoilla. Koulutus aiheista jatkuu vielä kolmena päivänä, kuluvan vuoden aikana. Tänään oli sitten tuttu reissu Kajaaniin ja yksilöhuoltojaoston kokoukseen.

Säätila on todella hyvä, pakkaslukema on vaihdellut -4 ja -8 välillä. Ehdin iltapäivällä käydä hiihtämässä todella upeassa säässä ja sen päätteeksi hyppäsin vielä kotona pyörän selkään tekemään kunnollisen hikilenkin. Kuntoilun jäljiltä olo on todella raukea ja huomenna on tehtävä aamuharjoitus samoilla välineillä.

Hallintokokeilun jatkosta aletaan pikkuhiljaa puhua myös politiikkojen suulla. Viime maakuntavaalien jälkeen mahtipuolue keskusta on nyt tienhaarassa. Kainuussa on nyt niitä, jotka haluaisivat lopettaa kokeilun ja perustaa erilaisia kuntayhtymiä. Ideana olisi siinä se, että kuntayhtymien luottamusmiehet valittaisiin suurien puolueiden kunnallis- ja piirijärjestöissä. Viime vaalit osoittivat olemassa olevan uuden mahdollisuuden, yhden puolueen valta voi murtua jo seuraavissa vaaleissa. On todella mielenkiintoista nähdä nyt, kuinka puolueitten johtoihmiset Kainuussa ovat hiljaa aiheesta. Vain yksi ryhmä on ilmoittanut selkeästi omat reunaehtonsa ja se on perussuomalaiset, jotka linjasivat asiaa 3.1.2010. Sosiaalidemokraatit metelöivät aikoinaan kovasti asiasta ja Lipposen sinisistä ajatuksista, nyt puolueen nokkamies Kainuussa pyörittelee asiaa todella varovaisesti. Ajatukset ovat todella sinisen utuisia, joista ei saa selvää, mutta hän onkin kansanedustaja!

Yöjuna asia etenee byrokratian rattaissa hiljalleen ja sen eteneminen oli ennustettavissa. Tehtiin uusi selvitys sen kannattamattomuudesta ja sama taho hoiteli uusituilla päiväyksillä asian sutjakasti. Liikenneministeriötä ei kiinnosta ilmasto asiat, eikä se mahdollisuus, että mahdollisimman moni matkustaisi junissa. Henkilöautoilua halutaan jatkaa ja lisätä, koska se on valtion tuottavin lypsylehmä. Itä- ja Pohjoissuomen ruokahuolto ja muu tavara liikenne halutaan hoitaa edelleenkin kumipyörillä. Yöjuna asiassa nostetaan jatkuvasti esille vain yksi vaihtoehto, eli juna yhteys Oulun kautta Helsinkiin. Kainuulaiset haluavat siirtyä etelään suoraan ja lyhyempää reittiä, eli Kuopion kautta. Keskustan satraappi Vehviläinen ei voi muuta kuin toistaa samaa lausetta, liian kallista. Luotettavaa arviointia kannattavuudesta on todella vaikea saada, ministeriön ja puoluetoimiston puppugeneraattori suoltaa vain omaa arviointia. Suomen rautatiematkustajien sivuilta voi lueskella toisen laista näkökulmaa asiaan.

Avainsanat: hallintokokeilu, maakuntavaalit, lipposensinisetajatukset, yöjuna, liikenneministeriö, keskustansatraappi, suomenrautatiematkustajat

159 Kesäisiä ajokelejä

Tiistai 22.9.2009 klo 16:45 - yrjöpoeka

 

Eilen oli vuorossa maakuntamatkailussa Sotkamo ja valtuustosali. Ajelin pyörällä paikalle ja sain ajella pimeässä takaisin. Hirviä näkyi valoisan aikana, mutta yöllä ei ainuttakaan. Päivisin ne liikkuvat kotikuntani pohjois-osissa koirien takia, hirvimiehet treenaavat jo kuun viimeistä viikonvaihdetta varten.

Sotkamolaiset olivat perustyytyväisen oloisia ja ovat syystäkin, Sotkamosta puhutaan Kainuun Amerikkana. Tänäänkin matkailu vetää ja kaivannaisteollisuus tekee vahvaa tulosta. Eivät halua myöntää, vaikka ongelmia sattuisi olemaankin. Väkeä Sotkamon ilta tilaisuudessa oli todella vähän. Kotiin pääsin iltamyöhällä ja nukkumaan pääsin puolen yön jälkeen.

Aamulla olo oli hieman nuhjuinen, mutta aamusuihkun jälkeen hyppäsin autoon ja ajelin keskussairaalaan pH-mittarin asennusta varten. Vesi tirisi silmistä ja sieraimista sitä laitettaessa. Olin ollut aamun syömättä ja nälkäisenä menin syömään yhteen Kajaanin ruokapaikoista. Vanhempi herrasmies istahti vaimonsa kanssa vastapäiseen pöytään, mutta vaihtoi äkkiä paikkaa kun katsoi minua hetken. Ilmeisesti sieraimesta ulos tuleva piuha ei ollut oikein esteettinen ja vähensi ruokailun nautintoa.

Huomenna mittari poistetaan ja tuloksista saan vastauksen muutaman päivän kuluttua. Toivottavasti tutkimuksesta on hyötyä ja vaivaan löydetään oikeat hoitokeinot. Puoli vuotta meni hoitojonossa, eli jonotus tuli nyt sitten testattua.

Vaalirahoituksesta löytyy kaikkea ja joka puolue alkaa olla tikun nokassa. Erityisesti pitkään vallassa olleet puolueet ovat kehittäneet ”maan tavan”, joka heidän mielestään laillistaa korruption. Yhteiskunnan rahaa on juoksutettu omiin menoihin ja se on ollut helppoa. Omia miehiä on nostettu oikeisiin paikkoihin päättämään ”sulle-mulle” rahoista.

Yksi oikein hyvistä hyvä veli paikoista on ollut keskustan Jukka Vihriälällä, peräti 18 vuotta on saanut rahoitukset onnistumaan!

Yöjuna asia näyttää nyt etenevän kuin juna raiteilla ja se on hyvä asia.

Avainsanat: maakuntamatkailu, hoitojono, vaalirahoitus, yöjuna

156 Junamatkailu kunniaan!

Torstai 17.9.2009 klo 12:52 - yrjöpoeka

 Otsikko oli heti selvä, kun luin Naturpolis Oy/Koillis-Suomen aluekeskuksen julkistaman raideliikenneselvityksen. Todella hyvä selvitys ja tukee jatkossa erittäin hyvin Perussuomalaisten maakuntavaltuusto ryhmän tekemää yöjuna aloitetta. Kemijärven sellutehtaan alasajo voi vielä koitua koko koillis- alueen hyödyksi. Toivottavasti tämän selvityksen lukevat myös Kainuulaiset päättäjät, erityisesti vastaan hankaavat kansanedustajat. Pelkona on tietysti se, että rahvas villiintyy täysin jos yöjuna palaa. Alkavat vielä kuleksimaan liikaa siellä Arkadianmäen kupeella ja käyvät tarkastamassa edustajiensa toimia.

Jouduin palaamaan takaisin puolesta matkaa Kajaaniin, sairaanhoitaja soitti ja kertoi lääkärin puuttuvan. PH-mittaria ei voi muut laittaa ja uusi yritys ensi viikolla. Ylimääräistä ajoa ehti kertyä yhteensä 192 kilometriä.

Vaalirahoituksen touhu on lukijoille täysin sekopäistä touhua, illalla meinasin tukehtua nauruun mtv-3 iltauutisten aikana. Toimittaja kertoi keskustapuolueen raha ongelmista ja huippuna rahoitusvajeesta kertoi, että Elisa puhelinyhtiö oli katkaissut puolue toimiston yhteydet maksamattomien laskujen takia. Vielä lohkaisi lopuksi kuinka puoluesihteeri Korhosella alkaa olla matti kukkarossa!

Avainsanat: naturpolis, yöjuna, vaalirahoitus

148 Remontti viikonloppu

Sunnuntai 6.9.2009 klo 21:04 - yrjöpoeka

 

 

Kuvittelin käyväni kalalla ja laittavani vaimon poimimaan marjoja. No, todellisuus oli toinen, vaimo patisteli tekemään remonttihommia. Mitäpä sitä ei mies tekisi muuta kuin tottelee, tyhjennettiin makuuhuone ja siinä vaihtui värit ja hieman huoneen ilme. Tänään oli aamusella pieni pouta jakso ja sain käydä ajelemassa jammulla muutaman tunnin. Olipa mukavan rauhallista ajella, todella vähän liikennettä, vain poroja piisasi.

Tänään tuli Ilona tyttö touhuamaan mummon ja ukin luo. Kyllä kuuluu kalakatus ja mummo saa olla leikkikaverina joka haluunsa.

Huomenna on maakuntavaltuuston kokous ja taas on lähdettävä ajoissa liikkeelle. Yöjuna asia on lopultakin tapetilla, erinomainen juttu.

Avainsanat: remontti, ilona, yöjuna