Satunnaiset kuvat

Tammikuu

Uusimmat

Blogin arkisto

282 Joulun sanoma ja yhteisöllisyys

Tiistai 24.12.2019 klo 18:17 - yrjöpoeka

Jokainen joka seuraa sosiaalista mediaa näkee rujomman puolen joulurauhasta. Vihaa ja kateutta kumpuaa useissa ryhmissä, heti kun joku mainitsee maahanmuuton. Sanaa ei tarvitse kauan etsiä, tarvitsee vain kysyä onko kaikilla suomalaisilla hyvä joulu. Välittömästi alkaa keskustelu siitä, kuinka maahnamuuttajat kyllä saavat kaiken kultalautasella ja kantasuopmalaiset nukkuvat veneen alla. Kukaan ei muista mainita, että asunnottomia on aina ollut Suomessa. Tänään entistä enemmän, mutta yhdenkään tila ei johdu maahanmuuttajista.

Olen juuri nyt joulun alla saanut kuulla useita todisteluja siitä, kuinka meidän kuntaamme saapuneet pakolaisperheet saavat tuhansia euroja silkkaa rahaa. Kaikilla on aipadit ja perheille ostetaan autoja. Samaan hengen vertoon on kerrottu, ettei suomalaisille ole koskaan ostettu autoja. Koska ihmisillä on aikaa olla uteliaita ja seurata kylän ainoassa pankissa tulijoiden kirjautumista pankin asiakkaiksi, he ovat varmoina nähneet heidän nostavan rahaa. On turhaa mainita heille, että pakolaisilla on jonkinverran rahaa oman kotimaansa tileillä, mutta siellä he eivät voi elää sodan takia. Vastustamaton argumentti on, ettei kukaan voi olla pakolainen jos hänellä on rahaa ja omaisuutta.

Kaikkinainen vihapuhe on tehnyt tehtävänsä ja kaikki maahanmuuttajat ovat erittelemättä viemässä leivän meidän suomalaisten suusta. Olen seuraillut syksyn mittaan eduskunnan kyselytunteja ja myös eri puolueiden medioita. Eräs nimeltä mainitsematon puolue aivan takuuvarmasti mainitsee maahanmuuttajat jo toisessa lauseessa. Koska tämä puolue on suurin oppositio puoluie, se saa paljon puheaikaa maahanmuuttajia koskeviin lausuntoihinsa. Se varmistaa kuulijoille, että tämä kysymys on äärimmäisen tärkeä. Kannattajia ei kiinnosta se, ettei puolueella ole mitään muuta sanomista mistään.

Viimeisten viikkojen aikana olen saanut olla mukana kahdessa minulle tärkeässä juhlassa. Ensimmäinen oli kehitysvammaisten joulujuhla ja minua pyydettiin hoitamaan joulupukin tehtävää. Tämä juhla uskomattomine esiintyjineen loi lämpimän tunnelman tilaisuuteen. Parituntisen tilaisuuden aikana ei yksikään lausunut maahanmuuttajista mitään. Kaikki olivat onnellisia yhdessä olosta. Yhdessä laulamisesta ja myös nauramisesta ja iloitsemisesta, kun joulupukki oli tavattu. Avoimesti ja tunteella joulupukkia halattiin ja toivoteltiin hyvää joulua. Joku kuiskasi kyllä, että hän tietää kuka pukki on.

Seuraava juhala oli lauantaina 21.12 ja tilaisuuden nimenä Yksinäisten joulujuhla. Olen saanut olla mukana järjestelyissä ja viimeisillä kerroilla itselleni on sälytetty myös joulupukin tehtävä. Syrjäkylien tyhjeneminen ikääntymisen takia tuo taajamaan yksinäisiä ihmisiä ja tämä juhla tavoittaa heistä useita. Samoin tällä kertaa näkyi myös, että yhteiskunnan reunoille joutuneet uskalsivat tulla joukolla mukaan. Järjestelyissä olemme lähteneet siitä, että kaikki tulijat ovat samanarvoisia. Riippumatta siitä millaisessa yhteiskunnallisessa asemassa kukin on. Erilaisista lähtökohdista huolimatta ihmiset ovat löytäneet toisensa ja nähneet, kuinka paljon heitä on. Tapahtuman aikana sain kuulla jatkuvasti , kuinka tärkeä tutustumisväylä tämä tapahtuma on. Kaikki kertoivat juhlan olevan vuoden tärkein tapahtuma.

Näissä kahdessa juhlassa koettiin yhteisöllisyyttä. Turvallista yhdessäoloa. Kiitollinen olen siitä, että olen saanut olla mukana näkemässä ja kokemassa, kuinka yksinäisyys kasvaa yhdessäoloksi ja voimaannuttaa meidät kaikki vastaanottamaan Joulua.

Toivotan lukijoilleni Rauhaisaa Joulua! Meissä on voimaa!

Avainsanat: joulunsanoma, yhteisöllisyys, voimaannuttaminen, yksinäistenjoulujuhlasuomussalmella, yläkainuulehti

008 Lotto huumaa ja ruoska

Lauantai 22.1.2011 klo 20:29 - yrjöpoeka

Tänään on ollut kauppojen kassoilla ja kioskeilla ruuhkaa. Ihmisillä on valtava kiire luovuttaa kaikki rahansa illan suureen lottovoittoon. Tätä jättipottia ei koskaan syntyisi, ellemme olisi niin tiedottamisen pauloissa. Veikkausyhtiö aloittaa lauantai-iltana kertomisen paljonko odotetaan potin olevan seuraavan viikon lopulla. Kas kummaa, kansalaiset uskovat sanoman. Niin tänäänkin, potti on kasassa ja kuume nousee kotikatsomoissa.

Veikkausyhtiön pyytäessä kansalta rahaa, satanen on pieni raha. Olen joskus miettinyt sitä, voisiko kansalaiset haastaa laittamaan yhden kuukauden lottorahat oman maakunnan sosiaali- ja terveydenhuoltoon? Päivän lottohuumaa katsoessa yhden kierroksen rahoituksessa, satanen on pieni raha. Mitäpä jos laskettaisiin vaikka maakunnan väkiluku, 82000 x 100 = 8 200 000. Tällä summalla maakunnan vanhusten huolto saisi niitä käsiä mitä kaivataan. Tämä toistettaisiin joka vuosi.

Mitä tapahtuu meidän maakunnassamme, kun sosiaali- ja terveystoimi ilmoittaa väestön tarpeet. Rahaa ei löydy mistään ja sitä ei suostuta antamaan vaikka olisikin. Kunnilta voi kysyä, miksi sitä viimevuoden ylijäämää eivät kunnat luovuttaneet kuntalaistensa tarpeisiin? Nekin rahat olivat veronmaksajien pusseista kerätyt. Kunnantalojen seinät tarvitsevat aina riittävän rahoituksen ja ikkunoihin on saatava uudet verhot. Äkkiä se pukkaa tuommoinen summa hupenemaan touhukkaiden kunnanisien ja -tätien käsissä.

Kaikesta tästä huolimatta, voisiko alueet ja ihmiset aloittaa kampanjoinnin huomisen puolesta? Huolehdittaisiin ilman välikäsiä oman alueen väestöstä ja myös omasta tulevaisuudesta. Ripaus inhimillisyyttä ja yhteisöllisyyttä, ei olisi haitaksi.

Viikko on ollut todella kiireinen ja se on tietysti omaa syytä. Vaalien lähestyminen tuottaa monenlaista puuhaa ja aika tuntuu menevän nyt todella nopeasti. Muutto tuntuu jo vanhalta asialta, ainoastaan nurkissa majailevat täysinäiset muuttolaatikot kielivät jotakin tapahtuneen. Mikäli vaimo ei aina muistuttaisi asiasta, ne voisivat majailla nurkissa avaamattomina pitempäänkin.

Ulkoilu on jäänyt viimeaikoina pelkkien iltakävelyjen varaan. Ne ovat kuitenkin todella tärkeitä, niiden aikana on aikaa keskustella oman vaimon kanssa. Keskustelut oman kotivääpelin kanssa pitävät jalat tiukasti maassa.

Naamakirja, eli facebook meni jumiin. Yritin parantaa suojaustasoa ja tumpelona koneen käyttäjänä tein virheen. Nyt en pääse omalle sivustolleni ja en löydä enää keinoa saada niitä palautetuksi. Kone ilmoittaa käyttäjätilini väliaikaisesti suljettuna ja ei hyväksy liittymisen yhteydessä annettua koodia. Kyllä taitaa sekin yhteys olla kokeiltu nyt sitten, mikäli mistään ei löydy viisasta kertomaan kuinka selvitä tästä?

Tänä iltana on vuorossa pitkästä aikaa televisioilta. Ruoska ja Clint Eastwood ovat pettämätön yhdistelmä musiikkeineen. Kotisohvalla jäätelöä kesäisten marjojen kera.. nam nam!

Avainsanat: lottohuumaakioskeilla, kiltitlottoajat, rahatpois, inhimillisyysjayhteisöllisyyskunniaan, kotivääpelijaruoska, clinteastwood