Satunnaiset kuvat

Syysaamu

Uusimmat

Blogin arkisto

112 Kepu ja korruptio

Perjantai 11.5.2018 klo 20:46 - yrjöpoeka

Useina vuosina olemme saaneet seurata erityisesti Kittilän kunnan päätöksentekoa. Erityisesti poliittisten päättäjien ongelmaa. Tänään useilla muilla paikkakunnilla on vastaavanlaisia ongelmia. Päätöksentekijöiden jääräpäinen iskeytyminen tämänpäivän suoraa vaikuttamista vasten ja samoin läpinäkyvän päätöksenteon olemassaoloa vasten. 30 – 40-vuotta toimineet päätöksentekijät kunnallisessa organisaatiossa ja poliittisten puolueiden johto kunnallisjärjestöissä, ovat jämähtäneet menneisyyteen.

Kaiken lisäksi useilla päättäjillä on jopa suoria kytköksiä kuntiensa suurimpiin yrityksiin. Kaikki sanovat, ettei Suomessa ole korruptiota. Kansainväliset tutkijat eivät ole tiedostaneet suomalaisen kunnallispolitiikan syvää ydintä. Kaiken lisäksi suurimmassa osassa maata ja kuntia on yksipuoluejärjestelmä. Se järjestelmä ei hevin murru tämän sisäisen korruption takia. Samat suvut vuosikymmenestä toiseen johtavat politiikassa ja kuntien yrityselämässä. Kaikissa valinnoissa suositaan ensin omaa sukua ja omaa puoluetta.

Tämä korruption ja sisäsiittoisuuden kokokuva on tämän kevään aikana näyttäytynyt myös kotikunnassani. Kunnanjohtajaa haettaessa ilmoitettiin tarkat kriteerit, joilla on tärkein merkitys valintaa tehdessä. Tämä jäi täysin kuolleeksi kirjaimeksi surullisessa kunnanvaltuuston näytelmässä. Valtapuolueen satraapit puhuivat aivan muista kriteereistä. Sellaisista, joita ei hakuilmoituksessa oltu mainittu. Tärkein oli tämän kotikunnan poika ja sen suurimman kepulaisen suvun vesa.

Julkisesti keskustan satraappi sanoi valtuustossa nyt valittavan kunnanjohtajan saaneen täsmäkoulutuksen tehtävään. Sellaista koulutusta ei ole suomenmaassa edes olemassa. Valitulla uudella kunnajohtajalla on kokemusta muutaman kuukauden verran kunnalliselämästä. Vastassa ollut toinen ehdokas oli juristi ja hyvin paljon kokemusta kunnallisesta ja maakunnalllisesta osaamisesta. Erityisesti tällä oli kokemusta elinkeinojen kehittämisestä. Juuri siitä, millaista piti valitulla uudella johtajalla olla. Nyt on oman kepun ja kotikunnan poika saanut elämänmittaisen viran sisäisen korruption takia.

Naapurikunnassamme Puolangalla toimii aivan samankaltainen järjestelmä, yhden puolueen toimesta ja se on keskusta. Kuten kaikissa muissakin ongelmakunnissa tänään. Puolangalla saatiin aikaiseksi tilanne, jossa kunnanjohtaja sanottiin irti ja vieläpä salaisella sopimuksella. Kunnon kepulaisena hän ei ollut moksiskaan, vaan haki välittömästi toisen kunnanjohtajan virkaa. Tässä ei ollut jutun ydin. Ydin on minun näkemykseni mukaan siinä, että yksi puolue on muuttanut kuntajärjestelmän ja nyt Puolangalle valitaan pormestari.

Nykyisestä kunnahallituksen puheenjohtajasta tulee nyt pormestari ja palkka sama kuin edeltäjällä. Koulutusta pormestari ei tarvitsekaan, koska hänet ovat valinneet kunnon kepulaiset. Pahat kielet ovat livertäneet Puolankajärven rannoilta, että sukupolven vaihdos on pormestarilla menossa ja nyt on hyvä palkka turvattu tuleviksi vuosiksi. Hupaisinta oli tämä nopeus jolla tuleva pormestari saneli uudet hallintosäännöt. Taisi mennä useita mutkia suoriksi. Ei kyllä ole ihme, koska ei ole tarvittavaa koulutusta. Vastaavasti valtuustossa on riittävästi lampaita antamaan viran ja palkan.

Kaikissa näissä kunnissa on myös erimielisiä. Valitettavasti lampaat kulkevat sinne mihin isäntä näyttää suunnan.

MOT ja Suomen Kuvalehti. Kainuussa on tänään aineksia kunnon tarinaan.

Avainsanat: suomalainenkorruptio, yksipuoluejärjestelmä, kittiläesimerkkinä, täsmäkoulutettukunnajohtajavalittusuomussalmelle, puolankasaapormestarin, mot, suomenkuvalehti

027 Piinaviikot

Tiistai 3.4.2012 klo 9:57 - yrjöpoeka


Pääsiäiseen sopiva aihe jatkuu vanhusten kotihoidon suunnassa. Samaan aikaan kun Kainuun maakunta ja sen vammaispuoli miettii säästöjen aikaansaamista keskittämisellä, vanhustenhoito miettii vaipoittamisella saatavia säästöjä. Maakunnan jokainen työntekijä joutuu omalta kohdaltaan käymään läpi jokaisen asiakkaan ja pohtimaan mitä voisi jättää tekemättä. Kaikki tämä tehdään nyt sen vuoksi, etteivät kunnat anna riittävästi rahaa kuntalaistensa hoitoon. Näillä toimilla vaurioitetaan hoitojärjestelmää tämän vuoden aikana lopulta peruuttamattomasti.

Ylä-Kainuu on tällä hetkellä ja pitkälle tulevaisuuteen alue, jossa ikääntymisen vaikutukset hoitojärjestelmässä tulevat eniten esiin. Ei riitä, että 75-vuotiaitten osuus kasvaa. Yhtäaikaa kasvaa myös vanhusten osuus, joita hoidetaan sängyssä. Tämä vaatii riittävästi nuoria osaavia käsiä hoitoketjuihin. Nyt katkaistaan kokonaan uusien hoitajien rekrytointi ja se voi vaurioittaa pahasti julkista hoitojärjestelmää. Onko kaiken takana siirtyminen entistä enemmän yksityisiin palveluntuottajiin?

Olen joutunut käymään viimeisten viikkojen aikana keskusteluja kehtysvammaisten asumisen tulevaisuudesta ja joudun jatkamaan suoraan vanhustenhoidon tulevaisuudesta. Palautetta on tullut molemmista todella runsaasti ja minua pelottaa se suunta mihin olemme menossa. Vaurioitamme yhteiskunnan palvelujärjestelmää pysyvästi vain sen takia, että saisimme pitää pystyssä menneen vuosituhannen kuntarakennetta. Kuntarakennetta puolustavat tällä hetkellä Kainuussa kunnajohtajat ja kuntien ylimmät virkamiehet. Luottamusmiehistä ja naisista on tullut yksipuoluejärjestelmässä vain joo-joo porukkaa.

Miksi näin on tapahtunut? Kainuun kunnissa on vuosikymmeniä toiminut yhden puolueen ylivalta. Kunnan suurimman valtuustoryhmän kokouksiin on osallistunut aina kunnanjohtaja ja pelkällä asiaosaamisellaan ja arvovallaan on nyt rapauttanut koko luottamusjärjestelmän. Valtuustoryhmiä on pikkuhiljaa ryhtyneet käytännössä johtamaan kunnanjohtajat. Nyt nämä satraapit vastustavat kaikkea muutosta hallintorakenteissa ja suurin puolue myötäilee kuin lampaat. Tulevia kuntavaaleja pelätään, koska ne tulevat tuomaan muutoksen entiseen käytäntöön. Kuntien asukkaat ovat jo huomanneet, etteivät vanhat kuntarakenteet turvaa palveluja.

Viikonlopun aikana kävin tapaamassa Kajaanilaisia kehitysvammaisten vanhempia Kontiomäellä. Tilaisuus oli mielestäni hyvähenkinen ja toivottavasti auttoi vanhempia siinä, kuinka edetä ja tulla kuulluksi omassa asiassa. Viikonlopun aikana oli useita tapaamisia myös vanhusten kotihoidon asioiden parissa. Maanantai aamun alkajaisiksi kävin keskustelemassa Suomussalmen kotihoidon päällikön Marja Heikkisen kanssa. Suorasukaiseen tapaani toivoin häneltä avointa yhteistyötä ja ettei tapaamisemme jälkeen lähdettäisi etsimään syyllisiä vuotoihin, kuten kehitysvammapalveluissa on tehty.

Tulen seuraamaan asioiden etenemistä, vaikka niitä yritettäisiin estää ja vaikeuttaa kehitysvammapalveluissa ja vanhustenhoidossa.

Elämme piinaviikkoa. Miten lienee ylösnousemuksen kanssa?

Avainsanat: piinaviikot, ylösnousemus, vaipoittaminen, yhteiskunnanhoitojärjestelmäuhattuna, hoitoketjut, yksipuoluejärjestelmä, satraapit, lammaskuuluupääsiäiseen, kuntavaalitpelottavat

094 Mittaukset paranee

Perjantai 16.7.2010 klo 19:53 - yrjöpoeka

YLE:n tekemä puolueiden kannatusmittaus osoittaa suunnan mihin ollaan menossa. Toivottavasti kaikkien maakuntalehtien alueilla julkistettaisiin alueelliset kannatusluvut. Pohjois-Karjalan alueella se tapahtui ja lukema oli kokonaan toinen, kannatus on jo 14.2 %! Uskon muidenkin maakuntalehtien tehneen kannatuskyselyn, mutta sitä ei tohdita julkaista. Keskustan hallinnoimissa maakunnissa tiedotus on edelleenkin yksipuoleista. Muutos tulee joka tapauksessa ja sitä ei enää pysty kahlitsemaan. Kajaanin markkina kadulla kävi päähallituspuolueen varapuheenjohtaja ja heti seuraavana päivänä maakuntalehti julkaisi raflaavan uutisen. Sen mukaan keskusta tulee voittamaan tulevat vaalit. Lyhyelläkin matematiikalla pystyi kadulla näkemään millä teltalla kävi kansalaisten jatkuva virta. Tein maakuntalehden teltalla ensimmäisenä päivänä "roknoosin". Ennustin lehden edustajalle, että lehti tekee ison jutun vasemmistoliiton julistuksista ja seuraavaksi revitetään keskustan tekemisistä vielä enemmän. Kävi juuri kuten ennustin. Lehti ei löytänyt kokoomuksen ja perussuomalaisten parista mitään uutisoitavaa. Ennusteet kuitenkin kertovat, että juuri nämä viimeksi mainitut puolueet pärjäävät kaikista parhaiten.

Hyvät kannatusmittaukset eivät tee vielä vaalivoittoa, mutta ne kannustavat väkeä entistä uutterampaan vaalityöhön. Kun väki on oikein liikkeellä ja innostunutta, voi vaalituloskin olla hyvä.

Huomenna olen menossa mukana Kuhmon Mobilistien järjestämällä rompetorilla. Toivottavasti sää on parempi kuin tänään. Suomen lyhyt ja muuttuva kesä näytti tänään voimaansa. Tuuli on ollut koillisessa ja vettä on tullut vaakatasossa. Lämpötila on pysytellyt koko päivän +11 ja tällä hetkellä vain +9. Pitkä kerrasto on nyt ollut hyvä asuste ja ilmalämpöpumppu on toiminut kuten pitääkin. Pumppu on tuottanut taloon miellyttävää lämpöä.

Nyt odottelemme vaimon kanssa Ilona tytön tuloa viikonlopuksi mummon luo. Ilona tekee ihmisen pumpulle ja mielelle hyvää.

Avainsanat: puolueidenkannatusmittaus, perussuomalaistenkannatusnousee, pohjoiskarjala, yksipuoluejärjestelmä, hyvävelijärjestelmä, korruptio, vaalityö, kuhmonmobilistit