Satunnaiset kuvat

Pyhäinpäivä 2009

Uusimmat

Blogin arkisto

066 Tilasinko minä

Perjantai 21.11.2014 klo 12:55 - yrjöpoeka

Saat mitä tilaat! Se on meidän tuttu sanontamme. Nyt tuntuu siltä, että tilasinko minä aivan kaikkea? Viimeiset viikot ja erityisesti viimeiset päivät ovat olleet vilkkaita kokouksien suhteen. Valmistautuminen niihin ja myös matkustaminen vaativat oman veronsa. Yöunet ovat olleet viimeaikoina kohtuullisen huonot. Tiistaina oli kunnanhallituksen budjettikokous ja jouduin menemään siihen flunssaisena. Eilinen oli alunperin minulla vapaapäiväksi merkitty. Sain kuitenkin pyynnön lähteä edustamaan puoluettamme TEHY:n alueellisten koulutuspäivien paneliin. Minä tietysti lupauduin.

Nyt tuntuu siltä, että jossakin vaiheessa olisi pitänyt hieman hellittää. Viimeyönä sain sitten tilauksena lisämausteen. Yskä lähtee yskimällä sanotaan. Ei lähtenyt viimeyönä. Vähän ennen aamukuutta lopulta tilanne rauhoittui ja sain vajaan tunnin unet. Pikaisen valmistautumisen jälkeen kävin hoitamassa vetovastuuni yhdessä tilaisuudessa. Nyt on tämän viikon hommat hoidettuna. Yksi asia on vielä. Yskä. Yöllä se ei loppunut ja kun kokeilin päivänokosia, lopetin kokeilun. Yskä loppunee aikanaan. Niin se on aina loppunut.

Eilinen TEHY:n tilaisuus Kuusamon Rukalla, oli todella hyvä. Soteasiat ovat usealle vaikeita ja eivät ne ole helppoja itsellekään. Eivät erityisesti tuossa tilaisuudessa, ammattilaisten edessä. Paikalla oli sosdem, vasemmisto, KD ja minä edustin perussuomalaisia. Keskusta ja vihreät loistivat poissaolollaan. Ammattijärjestöjen huoli on todella aiheellinen. Jokaisen mieltä kaihersi kysymys, mihin menet sote? Hallitus on tehnyt päätöksen soteasiassa ja nyt joka suunnasta kuuluu yksi kysymys. Mitä oikein on päätetty?

Itse olen alkanut todella pelätä sitä, että koko sote ratkaisu on myöhässä. Mikäli ratkaisu olisi saatu hallituskauden alussa, tilanne olisi toinen. OP-Pohjolan laajentaessa omaa lääkärikeskus konseptiaan koko valtakuntaan, näyttää tilanne muuttuvan. Jäävätkö tehdyt ratkaisut torsoiksi ilman asiakkaita? Tehdäänkö uusia rakenteellisia investointeja tyhjän päälle? Keskittyvätkö lääkärit näihin uusiin yksityisiin palvelukeskuksiin? OP-Pohjolan kokeilu pääkaupunkiseudulla kertoo siitä, että tehoa ja nopeutta uudella konseptilla saadaan. Kalliisti palkatut lääkärit eivät pyörittele peukaloitaan toimimattomien tietokoneiden edessä. Asiakkaiden pompottelu viikkojen ajan hoitojen perässä on kokeilussa loppunut.

Siirtyvätkö ihmiset tulevaisuudessa vakuutusten piiriin? Jäävätkö pienituloiset nauttimaan yleisestä terveydenhuollosta jonotteluineen viikkokausien ajaksi? Ovatko tulevaisuuden terveyskeskuslääkärit kaikki ulkomaalaisia, jotka tekevät työn halvemmalla? Tätä kankeata byrokraattista järjestelmää kuormittavat jatkossakin kankeat organisaatiot, koska kaikille poliittisille tahoille on löydettävä vastuullinen luottamustoimi.

Sote aiheuttaa varmasti kaikille toimijoille vielä pitkään kysymyksiä. En ole pohdintojeni kanssa ainoa. Toisaalta julkinen järjestelmä on niin kankea, ettei se ketterästi pysty muuttamaan tehtyjä suunnitelmia. Muutama vuosi sitten tehty suunnitelma viedään loppuun, vaikka maailma ympärillä on muuttunut aivan toiseksi.

Yksi asia on itselle varmistunut. Kuntaratkaisu olisi pitänyt päättää ensin valmiiksi mahdollisine liitoksineen. Perustuslaki suojaa huudetaan apuun ja siihen huutoon vastaa yksi gallup kasvanut puolue. Soppa on valmis. Soteasia siirtyy sivuseikaksi.

Avainsanat: saatmitätilaat, yskälähteeyskimällä, omasairaala

060 Yskimällä se lähtee

Torstai 19.12.2013 klo 6:10 - yrjöpoeka

 

Vanhan kansan sanonta piti paikkansa. Useita päiviä oli kyllä ääni hukassa repivän ja hakkaavan yskän takia. Puhuminen oli oikeastaan hauskaa. Kuulijat kuuntelivät puhettani tarkasti, koska se oli pelkkää kuiskailua. Taudin jälkeen olo on todella voipunut. Voimat kadonneet ja lyhytkin kävely tuo limaisen hien pintaan. Onneksi tiedän, että pikkuhiljaa liikkumista ja kuntoilua lisäämällä se sieltä palaa. Se menetetty kunto. Kunnon palauttaminen on hidasta ja menettäminen nopeaa. Parasta tässä on se, että kuntoilulla on taas selkeä tarkoitus.

Kainuun kunnat ovat parin viimeviikon aikana sorvanneet tulevan vuoden 2014 budjetteja. Usea kunta on saanut budjetin kasattua ilman suurempaa poliittista vääntöä. Sotkamossa poliittinen peli on sitten ollut kovempaa. On mielenkiintoista nähdä mihin se tulee asettumaan. Suomussalmen budjetti valmistui myös ja ilman suurempaa julkista vääntöä. Hallitustyöskentelyn aikana oli se suurin vääntö säästöistä, mutta niistäkin selvittiin. Julkisuudessa näkyi enemmän Domnan-pirtin myynti ja koulurakenne keskustelu lakkauttamisineen.

Budjetin valmistumisen jälkeen hallitus on nyt saanut lausuntokierrokselle valtionosuuksien jakoperusteet ja kuinka se vaikuttaa kunnissa. Vaikutukset ovat todella kovia Suomussalmen näköpiiristä, osuudet tipahtavat 410 euroa asukasta kohden. Se tarkoittaa toteutuessaan, että heti alkuvuodesta on aloitettava kunnan tulevaisuuden suunnittelu aivan uudesta näkökulmasta. Uhka on ollut olemassa, siihen ei minun mielestäni ole oikein uskottu. Jonkinlainen toive on elänyt siitä, että poliittiset suhdanteet muuttuisivat ja tilanne vakiintuisi.

Käytin budjetti keskustelussa ryhmäpuheenvuoron ja otin siinä kantaa tulevaisuuteen seuraavasti: ”Kuntauudistus ja samoin sote uudistus ovat tulevana vuonna ja siitä eteenpäin kaikkien Suomen kuntien käsissä. Hallitus tekee omat päätöksensä ja sen jälkeen sananvalta on kunnilla. Jokatapauksessa kaikkien olisi syytä muista, ettei mikään rakenne ole itsetarkoitus. Uudistuksiin on pystyttävä suhtautumaan ennakkoluulottomasti. Demokratiassa enemmistö määrää ja sen mukaan on elettävä. Jatkuva vastaanänkääminen kuluttaa voimia ja ei johda mihinkään. Uudistukset on nähtävä mahdollisuutena muuttaa vanhoja jäykkiä rakenteita. Arkipuheissa niitä moititaan kaikkien suulla, mutta muutosten alla niitä pidetään sitten parhaimpina.

Ylä-Kainuun (Suomussalmen) perussuomalaiset suhtautuvat tulevaisuuden uudistuksiin avoimin mielin. Meidän mielestämme tärkeintä on turvata toimivat peruspalvelut kansalaisille. Tulevan vuoden aikana kunnan tehtävä on määrittää mitä ovat ne peruspalvelut. Samoin kuntien on sovittava, missä pisteissä näitä palveluja on tarjolla. Kuka ja mikä organisaatio ne tuottaa, ei ole tärkeää. Mielestämme kuntalaisilla on paljon suurempi valmius muuttaa rakenteita kuin poliittisilla päättäjillä. Vuosikymmenten aikana rakentuneet järjestelmät ovat jäykkiä muuttumaan ja niille on suojelijoita.”

Tiedän sen, että näin raju leikkaus valtionosuuksissa ei mene kakistelematta läpi meillä, eikä muuallakaan. Siinä on kieltämättä muutama kohta, jotka kaipaavat parannuksia. Harvaanasutun alueen tuki on paras esimerkki. Nyt Oulu tulisi saamaan sitä enemmän kuin Suomussalmi. Onko kuntamme tiivistynyt vai Oulu harventunut? Voimalaitosten kiinteistöverosta poistettiin tasausosa. Sen piti olla  kompensaatio säännöstelyn haitoista ja ne ovat Suomussalmella todella suuret. Kianta-järvi 4 metriä ja Vuokki-järvi 6 metriä. Ovatko haitat sitten poistumassa ja lohi palaa sen myötä Emä-jokeen?

Neuvotteluja mahdollisista muutoksista käydään vielä. Olen kyllä sanonut, että kunnan on varauduttava pahimman vaihtoehdon mukaan. Nyt jo hallituspuolue kokoomus on ilmoitellut, että kevään kehysriihessä puolue valmistautuu uusiin miljardiluokan leikkauksiin. Toivoa lievennyksiin ei siten ole todennäköisesti luvassa. Miten voisi ollakkaan, kun hallituksen edustajien mielestä nykyinen ei ole oikeudenmukainen.

Vuodesta 2014 on tulossa todella mielenkiintoinen.

Avainsanat: yskälähteeyskimällä, budjettivääntöä, uusivaltionosuuksienjako, harvaanasuttualue, voimalaitostenkiinteistövero